485 találat a(z) járulékfizetés cimkére

Végelszámoló járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! A bt. a végelszámolás alatt tevékenységet nem végez. A végelszámolónak – aki végzettsége szerint ugyan mérnök – a tárgyi eszközök értékesítésén és selejtezésén kívül, továbbá a szükséges igazolások hatóságoktól történő beszerzésén kívül más feladata nincsen. 2014. 01. 08-ai cikkükben (Ezektől függ a társas vállalkozások vezető tisztségviselőinek járuléka) Szikszainé dr. Bérces Anikó azt írja: „a fizetési kötelezettségek alapja azért csak a minimálbér, mert az ügyvezetői tevékenység nem minősül olyan tevékenységnek, ami középfokú végzettséget igényel”. Tudomásunk szerint ez nem változott, és véleményünk szerint a fenti feladatok elvégzése íráson, olvasáson kívül nem igényel semmiféle iskolai végzettséget. Véleményünk szerint a végelszámoló járulékainak alapjaként elegendő a minimálbér (és nem a garantált bérminimum!) 1,125, illetve 1,5-szeresét figyelembe vennünk. Önnek mi a véleménye? Válaszát előre is köszönjük.

Egyéni vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mellékállású egyéni vállalkozó 36 órát meghaladó munkaviszony mellett végez vállalkozási tevékenységet. Mi történik akkor, ha a főállásában fizetés nélküli szabadságot vesz ki? A fizetés nélküli szabadság időtartamára meg kell fizetnie a járulékokat? Köszönöm!

Őstermelők: így változtak a járulékfizetési, értékcsökkenési szabályok Cikk

Január 1-jétől módosultak a mezőgazdasági őstermelők járulékfizetésére vonatkozó szabályok. Változtak a tárgyi eszközök értékesítésekor kapott, előlegként megszerzett bevételre, valamint az ilyen eszközök megvásárlásakor átadott előleg költségként történő elszámolására vonatkozó szabályok.

Ki minősül diáknak – nem egységes a szabályozás Cikk

Járulékfizetési szempontból az egyéni és társas vállalkozók, illetve a diákszövetkezet tagjainak munkavégzése esetében van meghatározó jelentősége annak, ha az érintett vállalkozó vagy munkavállaló egyben „diáknak” minősül.

Őstermelő külföldi munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következővel kapcsolatban lenne: osztrák munkáltatónál munkaviszonyban lévő magyar magánszemély kiváltotta az őstermelőit belföldön. A 101-esen lejelentettük, hogy EGT-tagállamban biztosított, így járulékfizetése nem keletkezik, és az 58-ast sem nyújtjuk be. Felmerült, hogy mivel egy országban lehet biztosított az EU-n belül, így az őstermelői jogviszonyára tekintettel elképzelhető, hogy keletkezik/keletkezne Ausztriában járulékfizetési kötelezettsége. (Fordított esetben nem lenne probléma, hiszen a magyar jogszabályok szerint 36 órát elérő egyéni vállalkozó/őstermelő nem kötelezett járulékfizetésre...). Hallomásból tudunk olyan esetről, amikor az A1-es igazolás kiadása után az osztrák egészségbiztosító értesült a magyar egyéni vállalkozásról, és visszamenőleg megállapították 5 évre a kötelezettséget, mivel a kinti szabályok szerint a 40 órás mviszony mellett is kellett volna fizetni... Tudom, hogy nem magyar jogszabályra vonatkozik a kérdésem, de esetleg tudna iránymutatást adni (vagy jogszabályt) amiben megtalálható, hogy vajon mi lehet az osztrák gyakorlat a kérdésben említett többes jogviszonyra? Köszönöm.

Egyéni vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyéni vállalkozó, akinek van biztosítási jogviszonya heti 20 órában Szlovákiában. A munkaszerződés szlovák nyelven rendelkezésre áll. Most Magyarországon is heti 20 órás munkaviszonyt fog létesíteni vele egy kft. Kérdésem az, hogy ebben az esetben a 2*20 órát össze lehet-e adni, és az egyéni vállalkozónak így nem kell majd az elvárt bérminimum alapján megfizetnie a járulékokat? Egy esetleges adóellenőrzés során a szlovák nyelven írt munkaszerződést le kell fordítani magyar nyelvre? Szlovákiában munkavállalóként az adózótól levonják az szja-t és a járulékokat? Kérdésem az, hogy az 53-as bevallás valamelyik sorában a Szlovákiából származó jövedelmét fel kell-e tüntetni? Köszönöm a válaszát.

Versenytilalmi megállapodás járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olyan kérdésem lenne, hogy ha a munkavállalónak versenytilalom jogcímen fizetünk juttatást, az nem minősül munkabérnek, így járulékmentes? Milyen járulékfizetés vonatkozik a versenytilalmi megállapodásra? Válaszát előre is köszönöm!

Társas vállalkozó biztosítási jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság két taggal rendelkezik, az egyik tag ügyvezető is, a másik pedig személyesen közreműködő tag. A társaság nem egész évben folytat gazdasági tevékenységet. A kérdésem az, hogy a nem ügyvezető tagot, aki általában személyesen közreműködik, arra az időszakra, amikor a társaságnál semmi nem történik (január-február) ki lehet-e jelenteni a biztosítási jogviszony alól? Máshol nem rendelkezik semmilyen biztosítási jogviszonnyal.

Magánszemély foglalkoztat másik magánszemélyt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mikor keletkezik járulékfizetési kötelezettsége magánszemélynél, ha egy másik magánszemélyt "foglalkoztat" (kutyasétáltatásra)? Két eset lehet: 1.) A magánszemély (aki nem társas vállalkozó, nem egyéni vállalkozó, máshol nem biztosított) rendszeresen (például minden nap egyszer) sétáltatja a gazdi kutyáját. 2.) Például diák, egyetemi tanuló (tanulás mellett) rendszeresen (például minden nap egyszer) sétáltatja a gazdi kutyáját. Egyszerűsített foglalkoztatás keretében maximum 120 napig foglalkoztathat egy magánszemély másik magánszemélyt. Mi történik akkor, ha esetleg több napot dolgozik, mint 120? Egyszerűsített foglalkoztatás keretében bejelentéssel és 1 000 forint regisztrációs díj megfizetésével meg van oldva a járulékfizetése, de mi lesz, ha esetleg több mint évi 120 napot sétáltatja a gazdi kutyáját a magánszemély? Kell-e bejelenteni? Kell-e járulékot fizetni? A illetmény havonta több mint valószínű, hogy nem éri el minimálbér 30 százalékát. Köszönettel!

Főállású kisadózó biztosított társas vállalkozó? Kérdés

Tisztelt Dr. Radics Zsuzsanna! Idén január elején több hasonló kérdést is kapott kiadózó vállalkozó egyidejűleg fennálló több vállalkozói jogviszonyának járulékkötelezettsége témában. http://adozona.hu/kerdesek/2017_1_5_Tobbes_jogviszony_fni http://adozona.hu/kerdesek/2017_1_6_Katas_ev__tarsas_vallalkozo_yds http://adozona.hu/kerdesek/2017_1_6_KATAs_egyeni_vallalkozo_es_ugyvez_csf A kérdés feltevői, és jómagam is arról szeretnénk bizonyosságot nyerni, hogy megúszható-e 50 ezer forinttal a járuékkötelezettség főállású katásként, ha mellette kft.-ben is társas vállalkozó valaki. 2016-ban a főállású kisadózás nem mentesítette másik vállalkozásban a társas vállalkozót a minimumjárulék-fizetési kötelezettségek alól. 2017.01.01-től azzal, hogy a Tbj. 5. §-ában a főállású kisadózó biztosítottnak minősül, alkalmazhatók-e a 31. § (5)–(6) bekezdései? Azaz a biztosított főállású (bt.-beltag) kisadózó "társas vállalkozóként biztosítottnak" minősül-e?

Személyes közreműködés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság tagja az ügyvezetői feladatokat nulla forint megbízási díjért végzi. Máshol semmilyen biztosítási jogviszonya nincs. Tudomásom szerint az ügyvezetés nem minősül személyes közreműködésnek. Ebben az esetben kell-e járulékot fizetni? A 12.28-án megjelent cikkükből nem ez olvasható ki. Véleményem szerint a személyes közreműködés fogalmát kellene pontosan értelmezni. Tisztelettel: Arany Tamás

Családi gazdaság tagja ápolási díj mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdaság tagja, aki ápolási díjban részesül, mikor tekinthető személyes tevékenységet nem folytatónak? Ezt az őstermelő járulékfizetési kötelezettsége miatt szeretném tisztázni. A családi gazdaság a bevallás benyújtása során az osztásnál figyelmbe vette, ez már annak minősült, akkor is, ha tevékenységet nem folytatott? Mivel tudja bizonyítani, hogy nem végzett tevékenységet. Segítségüket köszönöm. Pné

Őstermelő járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély őstermelői igazolványt szeretne kiváltani. Jelenleg heti 20 órás munkaviszonya van. Milyen járulékfizetési kötelezettsége van a magánszemélynek? Milyen nyomtatványokat kell kitöltenie az őstermelői tevékenysége kapcsán? Hogyan változik a járulékfizetési kötelezettsége, ha heti 40 órás jogviszonya lenne?

Gyed, gyes mellett egyéni vállalkozó tb-je Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a kismama a főállásából ment el szülni, és most a gyed alatt (9 hónapos a baba) szeretne vállalkozni (a babaruhákkal kereskedik a neten), akkor neki kell fizetni járulékokat maga után? Vagy csak akkor, ha vállalkozói kivétként veszi ki a nyereségét? Ha vállalkozói osztalékkal adózik, akkor nem kell? Ugyanez lenne a kérdésem "gyeses" variációra is.... Köszönöm.

Evás bt. beltagjának járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt. beltagjaként milyen adó- és járulékfizetési kötelezettség terhel, ha ez a főállásom? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Háromszoros K+F kedvezmény alkalmazható hipaalapra?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beolvadás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szállítmányozó áfája

Tüske Péter

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close