21 találat a(z) ingatlanáfa cimkére

Ingatlanáfa 5% Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy generálkivitelező egy régi ház esetében. Építésiengedély-köteles a munka, amit elvégeznek, tetőt cserélnek, és egy új részt húznak fel a ház mellé. Egy ikergarázst, egy tárolót, egy kazánházat és egy alsó konyhát alakítanak ki. Az lenne a kérdés, hogy mivel a megrendelő magánszemély, és új használatba vételi engedély is kell, lehet-e 5 százalékos áfával számlázni, vagy 27 százalék az áfa mértéke? Segítségét előre is köszönöm.

Ingatlanáfa Kérdés

Van „A” és „B” ingatlanforgalmazó cég. „A” cég az általános szabályok szerint adózik áfa szerint, „B” cég az eltérő adózást választotta. Újnak akkor tekintik az ingatlant, ha annak használatbavételi engedélyének jogerőre emelkedése még nem történt meg, illetve a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el két év. Ezt úgy kell érteni, hogy ha beleférünk a kétéves időtartamba, akkor, ha többször adják el az ingatlant, mindig 5 százalék az áfa? Jól értjük-e, ha félkészen vásárolják meg az ingatlant, és befejezés után értékesítik? „A” és „B”is 27 százalékos áfával vásárol és 5 százalékkal ad el a két éves időtartam alatt. Ha készen vásárolja meg a lakóingatlant: „A” és „B” cég is 5 százalékos áfakulccsal vásárol, és 5 százalékkal ad el a kétéves időtartam alatt. Vagy a második eladásnál ez már nem tekinthető új lakóingatlannak, és „A” 5 százalékkal vásárol, és áfa nélkül adja el, „B” 5 százalékkal vásárol és 27 százalékkal adja el. Előre is köszönöm.

Ingatlanáfa Kérdés

Egy lakóingatlanok építésével és értékesítésével foglalkozó kft. a 2015. évben előszerződést kötött egy magánszeméllyel az egyik még nem kész ingatlan megvételére. Az előszerződésben a vevő vevőkijelölési jogot kapott. 2015. évben több alkalommal előleget fizetett a vevő, a kapcsolódó számlák 27 százalékos áfát tartalmaztak. 2016. évben a vevő elállt a szerződéstől, mert az eladó az előszerződésben kijelölt határidőt jelentősen túllépte. A szóban forgó ingatlant a kft később, 2016-ban értékesítette. Az új vevővel kötött szerződésben a vételár változott, melyet a vevő kétféle módon egyenlített ki: – az előlegek és a vételár közötti különbözetet átutalta az építőnek, – az előszerződés vevőjével engedményezési szerződést kötött, melyben rögzítették, hogy az eredeti vevő más ügyletből eredően tartozik az új vevőnek, és a tartozása fejében az építő kft.-vel szemben fennálló követelését az új vevőre engedményezi. Mindkét szerződés bruttó vételárat tartalmazott. 1.) Helyesen jár-e el a kft., ha – az eredeti előlegszámlákat a szerződéstől való elállás időpontjában sztornózza, mert a szerződés megszüntetése után előlegről nem beszélhetünk, – a végszámlát az új vevőnek bocsátja ki, ez a számla pedig 5 százalékos áfát tartalmaz, hiszen az új vevővel kötött szerződés minden tekintetben 2016. évi teljesítésűnek minősül? 2.) Tekinthető-e bármilyen szempontból jogutódnak az új vevő, mely alapján a 27 százalékos áfát tartalmazó előlegszámlák érvényben maradhatnának? Segítségüket köszönöm.

Ingatlanáfa 5 vagy 27 százalékos? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új családi házat épített vállalkozásunk még 2008. évben. A használatba vételi engedélyt megkapta az ingatlanra 2008. november 10-én. Eddig nem tudta értékesíteni, most van rá vevő, aki igényli a csok-ot két gyerek után 2 millió 600 ezer forintot Kérdésünk 5 vagy 27 százalékos áfával kell a számlát kiállítanunk? Az ingatlan a csok-nál új lakásnak számít, az áfatörvény szerint is az? Válaszát előre is köszönjük.

5 százalékos ingatlanáfa a gyakorlatban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ügyfeleim építőipari vállalkozók, akiket érint az 5 százalékos ingatlanáfa. Nem találok arról sehol semmit, hogy a gyakorlatban ez hogyan fog kinézni. A bevételek után 5 százalék, a kiadások (építőanyag) után pedig 27 százalékos áfát számolok? Gyanítom, hogy ez így nem lesz jó. Hol van az erre vonatkozó jogszabály, amit könyvelőknek szántak? Köszönettel: Papp Éva

Ingatlanáfa Kérdés

Egyéni vállalkozó értékesíteni akarja 2006-ban vásárolt üzlethelyiségét, melynek áfáját levonta. A vevő egy alanyi adómentes kft. Kérném szíves válaszukat az értékesítéssel, számlázással, áfaarányosítással kapcsolatosan részletesen, hogy az egyéni vállalkozó is megértse. Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close