360 találat a(z) harmadik ország cimkére

Import fuvar számlázása belföldi adóalanynak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunkat megbízta egy belföldi társaság egy harmadik országból (Svájc) – EU-ba (Románia) történő fuvarozással. A számlát ebben az esetben a belföldi partnerünknek 27 százalék áfával növelten, vagy az import vámolás miatt áfamentesen kell kiállítsuk? Köszönöm

Fuvarozás harmadik országba, illetve országból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy magyar fuvarozó kft. A kft. Svájcba tartó, illetve Svájcból induló fuvart számláz közösségi adóalany részére, áfamentesen. Ezeket az A60-as bevallásban szerepeltetni kell? Valamint szintén Svájcból, illetve Svájcba tartó fuvart közösségi adóalany (alvállalkozó) számláz be a magyar kft. részére. Itt szintén az lenne a kérdésem, hogy az összesítő nyilatkozaton szerepeltetni kell? Illetve az áfabevallásban fizetendő adó között és a levonható adó között is kimutatható? Válaszát előre is köszönöm!

Egyre több a kereskedelmi akadály az EU-n kívüli országokban Cikk

Egyre több akadállyal szembesülnek az európai vállalatok az Európai Unión (EU) kívüli piacokon, ugyanakkor az elmúlt öt évben 123 akadályt sikerült megszüntetni – derült ki az Európai Bizottságnak a kereskedelem és a befektetések útjában álló akadályokról szóló, hétfőn közzétett jelentéséből.

Üzemanyagköltség továbbszámlázása harmadik országbelinek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk csoportszinten (csak magyar cégek) szerződésben áll üzemanyagkártyák használatára. Az egyik – harmadik országbeli – kapcsolt vállalkozásunk a jövőben szintén használná ezeket a magyar üzemanyagkártyákat Magyarországon, tehergépjárművek tankolására. A magyar kapcsolt vállalkozás az felhasznált üzemanyagok költségét továbbszámlázná a harmadik országbeli kapcsolt vállalkozásának. Jól gondolom, hogy ebben az esetben az üzemanyagszámlák áfatartalma visszaigényelhető, és a harmadik országbeli vállalkozásnak áfatartalom nélkül kell továbbszámláznunk? Továbbá jól gondolom, hogy ebben az esetben nem jövedéki termék értékesítéséről van szó, így ehhez kacsolódó engedély nem szükséges? Természetesen a szükséges megállapodást megkötik a cégek egymással az üzemanyag továbbszámlázásáról. Szíves válaszát előre is köszönöm!

Tulajdonszerzés ingatlant birtokló társaságban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves segítségét a következő kérdésben. Egy magyarországi cég tulajdonosa egy harmadik országbeli cég, amelynek van egy magánszemély tulajdonosa. Kell-e a tulajdonos magánszemélynek illetéket fizetnie, ha megszerzi a magyarországi cégben való részesedést a harmadik országbeli cégtől? Vonatkozik-e rá kapcsoltként az illetékmentesség? Segítségüket előre is köszönöm.

Egyetemi hallgató foglalkoztatása Kérdés

Magyarországon tanuló és emiatt tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli hallgatót (magyar adószáma van), aki magyar biztosító társaságnál kötött egészségügyi biztosítással rendelkezik, foglalkoztatni szeretne egy cég. Heti hány órában, milyen jogviszonykóddal, és milyen adózási vonzatokkal teheti ezt meg? Köszönettel.

Külföldi szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó alanyi adómentesként szolgáltat harmadik országba (Kanada) egy cégnek, feltételezem, hogy adóalany. Hogyan állítsa ki a számláit, és kell-e áfabevallást benyújtania? Köszönöm a segítséget.

Export vagy EU-s értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi cég árut értékesít oly módon, hogy a vevő harmadik országbeli cég, az ő nevére szól a számla, nincs közösségi adószáma. Az árut a vevő rendelkezése alapján EU-s tagállamba kell szállítani, tehát nem történik vámkezelés. Kérdésem: hogyan kell kezelni ezt az ügyletet áfa szempontjából? Válaszukat előre is köszönöm.

Termékexport: a magyar áfatörvény is ellentétes az EU Bíróságának döntésével Cikk

Az Európai Unió Bírósága ítéletében megerősítette, hogy exportértékesítés esetén az adómentességnek nem feltétele a kiviteli vámeljárás lefolytatása – hívta fel a figyelmet a BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda.

Szolgáltatás EU-tagállamba és harmadik országba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. sikerdíjas mentorálási szolgáltatást nyújt, és angol illetve amerikai céggel is van szerződése. A mentorálás maga személyhez kötött, ebben a tevékenységben számít-e, hogy hol végzi a tevékenységet a kibocsátott számla áfatartalmát illetően? Azaz, ha ő Magyarország területén teljesíti a mentorálást az adott személlyel, akkor a teljesítés helye Magyarország lesz, és áfás számlát kell kiállítani, vagy csak az számít, hogy két cég közötti a megállapodás, tehát például EU-s adószámmal lehet áfamentesen (fordított adózás) kiállítani a számlát? Vagy bizonyítani kell, hogy például skpye-on keresztül történt a mentorálás?

Közösségi beszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon bejegyzett kft. (közösségi adószámmal rendelkezik) EXW paritással Svédországban terméket szerez be, melyet ukrán adóalany felé értékesít, DAP Ukrajna (azaz Ukrajna területére leszállítva). A termék fuvarozását az eladó magyar kft. valósítja meg, az értékét az eladási árba beépíti. A terméket Svédországból egyenesen a harmadik országbeli adóalanyhoz szállítják, Magyarország érintése nélkül, úgy, hogy Lengyelországban hagyja el a közösség területét. A terméket a harmadik országban vámkezelik, ennek megtörténtéről a magyar kft. megkapja a megfelelő igazolásokat, dokumentumokat. Az alábbi kérdések tisztázásához kérjük szíves segítségüket: 1.) A magyar kft. kezelheti-e a svéd-magyar ügyletet közösségi termékbeszerzésként? 2.) A magyar kft. kezelheti-e a magyar-harmadik országbeli ügyletet termékexportként? 3.) Az áfatörvény megítélése szempontjából szükséges-e a magyar kft.-nek akár Svédországban vagy Lengyelországban áfa adóregisztrációval rendelkeznie? 4. Tekinthető-e mindkét ügylet áfa területi hatályán kívülinek? Megtisztelő válaszukat ez úton is köszönöm.

Élelmiszerimport engedélyeztetése Cikk

Kft. harmadik országból szeretne terméket behozni. Savanyúság forgalomba hozatalához milyen engedélyek kellenek nem EU-s, hanem jelölt országból (Macedónia)? A termék 100 százalékos, természetes, semmilyen adalékot nem tartalmaz. Olvasói kérdésre Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt.

Engedélyek Kérdés

Kft. harmadik országból szeretne terméket behozni. Savanyúság forgalomba hozatalához milyen engedélyek kellenek nem EU-s, hanem jelölt országból (Macedónia)? A termék 100%-os, természetes, semmilyen adalékot nem tartalmaz.

EU-s számla, szállítás harmadik országból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Észtország leszámlázza a magyar partnernek az árut, ami Ukrajnából, EU-n kívüli országból érkezik. Ezért vámoltatni kell, ott kifizetjük az áfát. A számlát EU-beszerzésként kellene könyvelni, mert úgy lett kiállítva. Helyes ez a megoldás? Köszönettel:

Katás, alanyi mentes egyéni vállalkozó szolgáltatásnyújtása EU-ba, harmadik országba Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi témában szeretném kérni tájékoztatásukat, hogy jól gondolom-e az adózást? Alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó főtevékenysége: internetes hirdetési felület webgazda általi értékesítése, a számlán Online Advertising (Display) szöveg feltüntetésével. A világ minden területére nyújtja ezt a szolgáltatást, EU- s adóalanyoknak, harmadik országbeli adóalanyoknak, EU-s és harmadik országbeli magánszemélyeknek. Úgy értelmezem a szabályokat, hogy EU-s és harmadik országbeli adóalany számára nyújtott szolgáltatás esetén nem járhat el alanyi mentesen, EU-s adóalany esetén közösségi adóbevallásra kötelezett, áfabevallást kell beadnia a 91-92. sorok kitöltése mellett, és harmadik országbeli adóalany számára történő szolgáltatásnyújtás esetén szintén áfabevallásra kötelezett, a 91. sor kitöltése mellett. Ezek a bevételek nem számítanak bele az alanyi mentes bevételeibe. Az EU-s és harmadik országbeli nem adóalanyok (magánszemélyek) részére nyújtott szolgáltatások esetén a teljesítési hely Magyarország. Beleszámít az alanyi mentes összegbe, és ezekre a bevételekre nem kell áfabevallást beadni az ügyfélnek? Az előző kolléga az elmúlt időszakokra nem adott be áfabevallásokat, ezért vagyok bizonytalan, talán én tévedek és rosszul értelmezem a jogszabályokat. Ez ügyben kérném a tanácsukat. Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Oktatás elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivaelőleg, veszteségelhatárolás

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Munkáltatói kölcsön elengedése kivás cég esetén

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs