21 találat a(z) gyerektartás cimkére

Gyerektartás, családi pótlék, gyes: jövedelemnek számít hitelfelvételnél? Cikk

A sikeres hitelfelvétel egyik legfontosabb feltétele a megfelelő nagyságú igazolt jövedelem megléte, ettől függ ugyanis, hogy egyáltalán hitelképesek vagyunk-e, és ha igen, mennyi hitelt kaphatunk. Igen ám, de a gyermeküket párban vagy egyedül nevelő szülőknél vajon jövedelemnek számít a gyerektartás, a családi pótlék, a gyes vagy éppen a gyed? Ennek jártak utána a Bankmonitor szakértői.

Gyerektartás,letiltás Kérdés

Gyerektartás Kérdés

Gyerektartás és végrehajtói letiltás Kérdés

Családi pótlékról való lemondás következménye Kérdés

Letiltás munkabérből Kérdés

Letiltás munkabérből Kérdés

Gyerektartás Kérdés

Gyerektartás – határozat nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új dolgozónk nem hozott határozatot gyermektartási díj levonásával kapcsolatban, csupán közölte a volt felesége nevét, bankszámlaszámlát és hogy mennyi az a fix összeg, amit utaljunk el a megadott névre, számra. Az előző munkahelyi iratokból annyi látszik, hogy levonták tőle a fix összeget, a munkabért terhelő levonások között annyi szerepel, hogy gyermektartás ...Ft fix összeg. Azt állítja a dolgozó, hogy nincsen határozat. Az lenne a kérdésem, hogy levonhatjuk-e bemondás alapján a gyermektartást? Nagyon szépen köszönöm a választ, tisztelettel: Demjén Márta

Gyerektartás Kérdés

Dolgozónk gyerektartást fizet, melynek mértéke bírósági végzés alapján a mindenkori jövedelmének 40%-a. Abban az esetben, ha pl. valamely hónapban csak táppénzt kap, abból levonhatjuk-e a 40%-ot, vagy csak 33%-ot, vagyis az 1994. évi LIII.törvény 68 paragrafusát kell alkalmazni?

Gyerektartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném segítségét egy gyerektartással kapcsolatos kérdésben. Munkavállalónk megkeresett minket, hogy adott hónapban ne vonjuk le a fizetése 50%-át gyermektartás jogcímén, hanem csak a végzésben meghatározott 40 000 Ft-ot, mert neki is szüksége van az iskolakezdéshez pénzre. Maga a végzés úgy szól, hogy mindenkori fizetése 50%-át, de minimum 40 000 Ft-ot kell vonni tőle. Amennyiben a feleség egy nyilatkozattal beleegyezik abba, hogy adott hónapban ne vonjunk 50%-ot volt férje fizetéséből, úgy ezt mi megtehetjük? Az értelemszerű, hogy az adós kérésére ilyet mi nem teljesíthetünk, de ha az kéri, aki a levonásra jogosult? Mielőbbi visszajelzésüket köszönöm: Rajs-Bóné Bernadett munkaügyi előadó

Letiltás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik munkavállalónk idén május 20-án állt munkába, munkabérét letiltás terheli köztük gyerektartás is, de banki hitelre is kell fizetnie. A jelenlegi munkabérének az 50 százaléka nem fedezi a gyerektartás összegét. Információink szerint álláskeresési járadékot kapott, amelyet szintén terhel letiltás. Az lenne egy egyik kérdésünk, hogy amennyiben a munkabére nem fedezi teljes letiltásra jutó összeget, még a gyerektartásét sem, akkor is a gyerektartás elsőbbséget élvez, vagy arányosan meg kell osztani a részhónapot és a végrehajtónak is kell a letiltást utalni? További kérdésünk, hogy amennyiben az álláskeresési járadékból valóban levonták a gyerektartás egy részét, akkor a munkáltatónak elegendő a maradékot figyelembe venni, vagy akkor is a teljes összeget kell figyelembe venni? Vélhetően a munkaügyi hivataltól a mostani számfejtésig nem érkezik meg az igazolás a letiltás összegéről. Mi a helyes eljárás ebben az esetben: vonjuk le mi is nettó bér 50 százalékát?

Letiltás napidíjból Kérdés

Kérdésem a letiltás alapjának meghatározására irányulna. Mentes a letiltás alól a kiküldetéssel, külszolgálattal és munkába járással összefüggő költségtérítés. Ugyanakkor a letiltás alapja bármely munkából eredő olyan díjazásból, juttatásból, amelyet rendszeresen, vagy időszakonként visszatérően kap. Számos állásfoglalásban az szerepel, hogy a költségtérítésként kapott összeg nem vehető mentes jövedelemnek, ha az e címen feltüntetett és kifizetett összegről megállapítható, hogy annak rendeltetése nem a felmerült költségek megtérítése, hanem a végzett munka anyagi elismerését szolgálja. A konkrétan, a tehergépkocsi-vezetőknek juttatott belföldi/külföldi napidíj összege beleszámít-e a letiltás alapjába vagy nem? Elviekben ez egy (bizonyos összegig) adómentesen adható a munkavállaló költségeinek fedezetére szolgáló juttatás (a munkáltató más ktg-et nem számol el, például szállás stb.), és nem az elvégzett munka díjazása, ugyanakkor rendszeres, hiszen minden hónapban kapja. Van-e különbség a napidíj megítélésében, hogy a letiltás gyerektartás vagy bármilyen más letiltás, például hiteltartozás?

Fix összegű gyerektartásról szóló határozat Kérdés

Van egy dolgozónk akinek öt különféle, százalékos mértékű (33-50) letiltása van, ezek foganatosításra kerültek a határozatok alapján, és van egy fix összegű gyerektartás letiltásáról szóló határozat. A fent említett dolgozónknak engedélyeztük, hogy egy másik munkáltatónál részmunkaidős munkaviszonyt létesíthessen. Milyen kötelezettségünk van, kell-e adatot szolgáltatni a másik munkáltatónak, mivel a tudtunkkal és beleegyezésünkkel dolgozik, illetve kell-e a másik munkáltatónak a gyerektartást vonni a munkabérből, amennyiben nálunk érvényesíteni tudjuk a fix összeget? Várjuk mielőbbi válaszukat! Köszönettel: Vajda Sándorné

Alkalmi munkavállalói bérből letiltás Kérdés

Tisztelt Cím! Egy kft.-nél az alkalmazott munkabéréből gyerektartást vontak. A munkaviszonyt megszüntették, az alkalmazott alkalmi munkavállalóként lett bejelentve. Kell-e a gyerektartást ebből a jövedelemből is vonni? Várom válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kivás bt. beltag jövedelme

Széles Imre

tb-szakértő

Kata új szabálya

Széles Imre

tb-szakértő

Ingatlan-bérbeadás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs