3 találat a(z) garantált bérminim cimkére

Január elsejétől emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum Cikk

December 30-án kihirdették a január elsejétől hatályba lépő minimálbér és garantált bérminimum összegét. A minimálbér bruttó összege 161 000 forintra, a garantált bérminimum pedig 210 600 forintra emelkedik. A növekedés mindkét esetben 8 százalékos.

Második gyermek érkezése: csed számítása Cikk

A gyermekvállalás minden családban nagy öröm, de sokszor nehézséget okoz a kismama számára a gyermek születése utáni juttatások kiszámítása, vagy a munkába visszatéréskor járó szabadság mennyiségének meghatározása. Nehezítő tényező lehet a számítás során a második gyermek érkezése. Olvasói kérdésre Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő adott választ.

Garantált bérminimummal kapcsolatos kérdés Kérdés

Egy építőipari gyártó cég „gyártógép-kezelő”, illetve „feldolgozógép-kezelő” munkakörben kíván munkavállalókat foglalkoztatni. (A munkavállalók foglalkozásának FEOR száma: 8143.) A munkáltató a fenti munkakörök ellátásához nem ír elő külön szakképesítést. Kérdéseink: 1. Van-e olyan jogszabályi előírás, amely szerint a munkavállalóknak kötelező szakképesítéssel kell rendelkezniük ahhoz, hogy a fenti munkaköröket betöltsék? 2. Amennyiben a fenti munkakörök betöltéséhez a munkavállalóknak kell szakképesítéssel rendelkezniük: 2.1. Melyik jogszabályhely írja elő a szakképesítés meglétének szükségességét? 2.2. Mi a jogszabály által előírt szakképesítés pontos megnevezése? 2.3. A jogszabály által előírt szakképesítés legalább középfokú iskolai végzettségnek, illetve középfokú szakképzettségnek minősül-e? Álláspontunk szerint a fenti munkakörök ellátása nem minősül az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 21/2010. NFGM-rendelet mellékletének 5.5. pontjában található „Építési anyagelőkészítő gépek kezelése” tevékenységnek. Szíves válaszukat köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close