606 találat a(z) fordított áfa cimkére

Napvitorla telepítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem uszodáknak is készít napvitorla-fémszerkezetet, amire felszerelik fel a napvitorlát. Ezt ő áfásan számlázza. Most viszont egy szálloda medencéi fölé kell ilyen szerkezetet készíteni, és a megrendelő azt mondta neki, hogy fordított áfásan állítsa ki a számlát, mert ezek a a fémszerkezetek a tervrajzokon is szerepelnek, és ezért építésiengedély-kötelesek. A 312/2012. kormányrendelet 1. számú mellékletének 18. sora szerint ez magánházaknál nem engedélyköteles, e szerint dolgoztak ők. A szállodák, uszodák esetén építésiengedély-köteles a medencék fölé kialakított napvitorlarendszer kivitelezése? Köszönettel: Szalánczi Dóra

Fordított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felmerült egy fordított adózási kérdés cégünknél, mégpedig az, hogy ha cégünk betonacél termékek eladásával (is) foglalkozik, akkor a vevőinknek kiállított számlán a betonacél értékesítés FAD-osan jelentkezik, de a hozzá kapcsolódó szolgáltatást milyen áfával számlázzuk tovább: 27%-on vagy FAD-osan? Itt a betonacél megmunkálásra gondolunk (nem megmunkálva vásároljuk meg a betonacélt, azt itt a vevők kérik tőlünk, hogy vágjuk el nekik vagy hajlítsuk meg), és a kiszállításra (foglalkozunk saját fuvarozással is). Tehát a betonacél értékesítés FAD-os, és a hozzá tartozó szolgáltatásokat milyen áfával számlázzuk tovább? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Árfolyam határozott idejű eurós fordított áfás számlázásánál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Beszállító cég havonta kiállít egy fordított áfás számlát euróban (acéltermékek; határozott idejű). A számla tartalma: teljesítés dátuma (számv.sz.) 01. 31., számla kelte (02. 05.) teljesítés dátuma (áfatörvény szerint) 03. 05., fizetési határidő: 03.05. A számlán a 01.31-ei árfolyam szerepel, a forint összeg is így van meghatározva a számlán. A könyvelőprogramunk a számla keltének megfelelő árfolyamot használja mind a könyvelés mind az áfabevallás soraiban. A programozók szerint ez így helyes. Ebben az esetben a kiállító cég jár el helytelenül? Így nem egyezik az ő bevallásuk a miénkkel. Az áfánál a számla keltét, a mérlegben pedig a 01.31-ei árfolyamot kellene használni? Technikailag hogyan működik a könyvelés? A kiegyenlítésnél például, melyik árfolyamhoz képest lesz árfolyamnyereség, illetve -veszteség, csak mert a program csak egy dátumhoz tartozó árfolyamot használ (számla dátuma)? Válaszukat előre is köszönöm!

Fordított áfás beruházás továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem egy idegen ingatlanon végzett engedélyköteles beruházást a bérbeadónak továbbszámlázza, amely azt megtéríti. Az ügyfelem által kapott számla fordított áfás. A továbbszámlázása tudtommal az áfatörvény értelmében közvetített szolgáltatásnak minősül. Kérdés, hogy az engedélyköteles beruházás továbbszámlázása bérbeadó részére egyenes, vagy fordított áfával történik?

Számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném segítségét: Van egy építőipari cégem és egy egyéni vállalkozásom, mely építőipari projektek terén nyújt tanácsadó szolgáltatást. A kivitelező cégem számlázhat-e egy projekt kapcsán a tanácsadással foglalkozó egyéni vállalkozásomnak? Ha ennek nincs akadálya, akkor lehet-e fordított áfásan számlázni? Válaszát előre is köszönöm!

Áfa – fordított adózás Kérdés

Egy cég rendelkezik több ezer m2 telekkel. Földhivatali besorolás szerint "kivett beépítetlen terület". Él a választás jogával és bejelentkezik az ingatlannal kapcsolatos tevékenységekre az áfára 2016-tól. Az építkezés meghiúsul haláleset miatt, és a telket eladja. Helyesen jár-e el akkor, ha a számlát a fordított adózás szerint állítja ki?

Fordított áfa: egyes belföldi ügyletekre általános jelleggel lehetne alkalmazni Cikk

Az áfacsalások csökkentése érdekében módosultak a fordított adózás szabályai. Mostantól a tagállamok kérelmezhetik, hogy a fordított adózást általános jelleggel alkalmazhassák a belföldi ügyleteikre vonatkozóan is.

Ingatlan – fordított áfa levonhatósága Kérdés

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Új, most alapított áfaalany kft-nek még nincs számlaforgalma. Gyakorlatilag ingatlant vásárolt, amely adásvételi szerződésében a FORDÍTOTT ADÓZÁS kitétel szerepel. Hivatkozik az áfatörvény 142. paragrafusára. Az eladó a régi (2 évnél jóval régebbi) felépítményes ingatlan értékesítését – az áfatörvény 88. paragrafusa alapján – az általános áfaszabályok alá vonta. Kérdés: az induló, még számlát ki nem bocsátó áfaalany társaságnak a fordított adózás miatt fizetendő adója keletkezik, ugyanakkor élhet-e a fordított adózáshoz kapcsolódóan az áfalevonási jogával? Tisztelettel: Boronkay László

Marad a fordított adózás a gabonaféléknél is Cikk

Január 1-jétől 2022. június 30-áig meghosszabbodik a fordított forgalmi adózás alkalmazása az üvegházhatású gázok, valamint az acélipari termékek mellett a gabonafélékre és az olajos magvakra is – közölte az Agrárminisztérium (AM).

Fordított áfa Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Abban szeretném segítségét kérni, hogy zajlik egy építőipari kivitelezés, mely engedélyhez kötött. Előfordul, hogy a munkák megelőző szerelési munkálatai külső helyszínen és a tényleges beszerelés a kivitelezés helyszínén zajlanak. Ilyen esetben milyen számlázás irányadó? Működhet a külső megelőző munkálatokra is a fordított áfa abban az esetben, ha a megelőző munkálatok kapcsolódnak a kivitelezéshez (például beépítendő készülék, összeszerelése külső helyszínen zajlik, míg a beépítés a kivitelezés helyszínén)? Vagy esetleg külön kell számlázni, mert nem alkalmazható mindkét munkafázisra a fordított áfa? Ez esetben szerződni is külön kell a munkafázisokra? Válaszát előre is köszönöm!

Gépkocsibeálló áfalevonás Kérdés

Ügyfelem (kft.) egy újonnan épített társasház mélygarázsában gépkocsibeállót vásárolt. A számlát a fordított adózás szabályai szerint állították ki részére. Ha ügyfelem felszámítja a számla végösszegére az áfát, az adólevonásnak van valamilyen akadálya? Üdvözlettel: CsK

Új ingatlan meghatározása Kérdés

Egy helyrajzi számon szereplő iparterület esetében külön épületeket értékesítenek amelyek "peres" helyrajzi számot kapnak.(társasház jön létre). A fordított áfa szempontjából az épület (raktár, műhely stb.) új ingatlannak minősül-e?

Szolgáltatás teljesítési helye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves válaszát. Magyarországi adóalany (alanya az áfának) Romániában szolgáltatást nyújtana egy szálloda részére, pontosan a szállodai uszoda vizének vegyszerezését vezényelné (távfelügyelettel) számítógépen keresztül Magyarországról. Mivel a szállodában van az uszoda, értelmezhető-e ez ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásnak, és így „fordított adózásnak” megfelelő számlát kell kiállítani? Tisztelettel és köszönettel: V. Ildikó

Közvetített szolgáltatás áfamegítélése fordított adózásnál Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk kifejezetten gyártással foglalkozó cég, részünkről nyílászárók értékesítése és ahhoz kapcsolódó beszerelés kerül leszámlázásra, vagyis az alvállalkozói szerződés szerint terméket értékesítünk és a beszerelés csupán járulékos eleme az ügyletnek. Amennyiben a beruházás belföldön történik – amihez a terméket legyártjuk és beszereljük – és építésengedély-köteles, akkor a gyártott termék és a beszerelése fordított adózás alá esik. Az e-napló vezetéséhez külön szerződés alapján szolgáltatást veszünk igénybe, melyet egyenes áfás számla kiállításával teljesít felénk a vállalkozó. Áfa szempontjából hogyan minősítem ezt a szolgáltatást a fenti esetben? Fordított áfásan kell továbbszámláznom, vagy belföldre nyújtott továbbszámlázott szolgáltatásként egyenes áfás számlával? Köszönettel: P. Krisztina

Alvállalkozó lakásépítésnél Kérdés

Építőipari generálkivitelező (áfaalany) új lakóépületet épít, melyet magánszemély részére 5 százalékos adókulcs alkalmazásával fog értékesíteni. Az ingatlan létrehozatala építési-hatósági engedély-köteles. Ügyfelem mint alvállalkozó (szintén áfaalany) ezen építési folyamat egyik részének elvégzésére vállalt kötelezettséget, az építési-szerelési munkának minősülő teljesítésének díját a generálkivitelező részére számlázza ki, ő a megrendelő. Kérdésem: Helyesen jár-e el alvállalkozó ügyfelem, ha az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 142. § (1) bekezdésének b) pontja alapján fordított adózás alkalmazásával állítja ki a munkadíj számláját?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs