Engedély, bejelentés jelentősége fordított adózású építési-szerelési munkánál

  • dr. Bartha László adójogi szakjogász

2024-től megváltozott a fordított adózású építési-szerelési munkára vonatkozó áfaelőírás.

A jogszabály szövege alapján fordított adózás alá esik a szolgáltatás nyújtásának minősülő olyan építési-szerelési és egyéb szerelési munka, amely ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására, az ingatlan bontással történő megszüntetésére és rendeltetésének megváltoztatására (a továbbiakban együtt: ingatlanra vonatkozó tevékenység) irányul, feltéve, hogy az ingatlanra vonatkozó tevékenység hatósági engedélyhez vagy hatósághoz történő bejelentéshez kötött, amelyről a szolgáltatás adóalany igénybevevője előzetesen és írásban köteles nyilatkozni a szolgáltatás nyújtójának, azzal, hogy ha a hatósági engedély vagy hatósághoz történő bejelentés a szolgáltatásnyújtó által végzett, ingatlanra vonatkozó tevékenységhez kapcsolódik, a nyilatkozattétel az utóbbit terheli a szolgáltatás adóalany igénybevevője felé.

A megjelent értelmezések szerint az engedély, bejelentés megléte az alábbiak szerint vizsgálandó.

1. Az engedély, bejelentés a teljes beruházásra vonatkozik. Ez esetben a beruházáshoz térben és időben kapcsolódó valamennyi (a feltételeknek egyébként megfelelő) építési-szerelési szolgáltatásra kiterjedhet a fordított adózás.

Az Adózóna áfával kapcsolatos további írásait ITT találja, "eÁfa 2024: a digitális adózás új korszaka" című webináriumunkra ITT jelentkezhet, továbbá "Nemzetközi ügyletek áfája" és "Áfa – speciális esetek" című kiadványainkat ITT rendelheti meg kiadói kedvezménnyel.

Ilyen engedélyek, eljárások lehetnek például a következők:

» egyszerű bejelentés

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 33/A § alapján az egyszerű bejelentés az alábbi esetkörre vonatkozik:

– a 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó új lakóépület építése,

– műemlék kivételével a meglévő lakóépület 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó méretűre bővítése,

– a fentiekben foglalt építési munkákhoz szükséges tereprendezés, támfalépítés,

– természetes személy építtető esetében a 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó új lakóépületet érintő építési tevékenység, ha azt saját lakhatás biztosítása céljából végzi és az így megépült új lakóépület egy lakásnál többet nem tartalmaz,

– természetes személy építtető esetében – műemlék kivételével – a meglévő lakóépület 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó bővítésére irányuló építési tevékenység, ha azt saját lakhatása biztosítására szolgáló lakóépület tekintetében végzi.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja: még milyen esetekben merülhet fel a fordított adózás!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31