267 találat a(z) fejlesztési tartalék cimkére

Fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kft. olyan banki követelést vásárol meg, amelyet a követelés adósa nem tudott visszafizetni, és a hitelező a bank, a fedezet ingatlan, ebben az esetben a kft., amennyiben az ingatlan tulajdonosa lesz, a korábbi években képzett fejlesztési tartalékát csökkentheti-e az ingatlanhoz kapcsolódó beszerzés értékével és ha igen, milyen értékkel? Köszönettel.

Fejlesztési tartalékból megvalósított beruházáshoz adókedvezmény igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2018-ban nagy értékű beruházást hajt végre a tulajdonában lévő ingatlanon (napelemek telepítése). Ehhez a beruházáshoz felhasználjuk a korábbi években képzett fejlesztési tartalék nagy részét. Ebben az esetben van lehetőségünk ezen beruházáshoz kapcsolódóan adókedvezményt is érvényesíteni a Tao. tv. 7. § (1) bekezdés zs) pontja alapján? Vállalkozásunk kkv-nak minősül. Válaszukat előre is Köszönöm

Katás egyéni vállalkozó fejlesztési tartaléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó 2018. 4. hótól a kata alá tartozik. A korábbi években képzett fejlesztési tartalékot az szja bevallásban, ez 2015. és 2016 év végével történt. Úgy tudom, 4 éven belül kell ezt is felhasználni. Ebben az esetben mikor katás lesz, mit kell a fejlesztési tartalékkal kezdeni? Hogyan kell lebonyolítani? Önellenőrzést kell beadni? Várom válaszukat.

Eszközberuházás fejlesztési tartalékból? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbiakban kérném segítségét: cégünknek idén még van korábbi évekről megmaradt fejlesztési tartaléka, melyet azonban év végéig fel kell használnunk. Idén már vettünk olyan eszközt, ami teljesen új és közvetlenül szolgálja tevékenységünket. Kérdésünk, hogy az eszközberuházási kedvezményt "keverhetjük-e" a megmaradó fejlesztési tartalékkal (azaz, ha ezt az eszközt a fejlesztési tartalékból fizetjük, elszámolhatjuk-e az eszközberuházás utáni adókedvezményeket)? Segítségét köszönöm!

Egyéni vállalkozó fejlesztésitartalék-felhasználása Kérdés

Mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó felhasználhatja-e a fejlesztési tartalékát termőföld vásárlására?

Katás egyéni vállalkozó szünetelése Kérdés

Egyéni vállalkozó (áfában alanyi mentes) 2018.02.01-től katás, előtte az szja szerinti tételes szabályok vonatkoztak rá. 2018.10.01-től szüneteltetné tevékenységét. Az alábbi kérdésekben kérném szakértői véleményüket: - A katára áttérés előtti napon számba vette a készletét, a szünetelés okán van-e ezzel teendő? Jól értelmezem-e, hogy a számba vett készlet növeli a bevételét, ha visszatér az szja hatálya alá, illetve ha megszünteti a tevékenységét, akkor katás bevételnek számít? - Van-e annak jelentősége az előző kérdéshez kapcsolódva, ha a kata időszak alatt a készlet értékesítésre került? - Az szja-s időszak alatt fejlesztési tartalék képzés történt, amit 2020-ig kell felhasználni. A szünetelés befolyásolja-e a fejlesztési tartalék felhasználásának időszakát? - Áfa szempontjából szükséges-e a 8 millió forintos alanyi mentesség határát időarányosítani 9 hónapra? Válaszuk sürgős lenne, amennyiben lehetséges, kérem szíveskedjenek mielőbb válaszolni!

Fejlesztési tartalék feloldása nem aktivált beruházásra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nemzetközi fuvarozással foglalkozó kft. 2016. 12. 31-én fejlesztési tartalékot kötött le. 2018. évben beszerzett egy tehergépkocsit, amelyet azonban mégsem helyezett üzembe az eszközei között, hanem értékesítette. Eredetileg nem továbbértékesítési céllal szerezte be. A kérdés az lenne, ebben az esetben a beruházásra feloldható-e a fejlesztési tartalék? Köszönettel és tisztelettel, Szalainé

Fejlesztési tartalék feloldása egyéni vállalkozónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó – áfás – fejlesztési tartalékot képzett a 2017. évi szja-bevallásában. Kérdésem, hogy amennyiben 2018. évben vásárol egy targoncát magánszemélytől adásvételi szerződéssel – tehát nem új az eszköz –, felhasználhatja-e azt a fejlesztési tartalék feloldására? Másik kérdésem szintén fejlesztési tartalékkal kapcsolatos: egyéni vállalkozó – alanyi adómentes – korábbi évben képzett fejlesztési tartalékot személygépkocsi vásárlásával feloldhatja-e? Köszönettel.

Kata fejlesztési tartalék mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2017. évről szóló bevallásában fejlesztési tartalékot képzett. Választhat-e katát 2018. augusztus 1-jétől? Köszönöm válaszát!

Sporttámogatás társasági adóból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2015-2016-ban fejlesztési tartalékot képzett és ennek mértékéig nem fizette meg a társasági adót. Tekintettel arra, hogy a fejlesztési tartalékot nem fogjuk beruházásra felhasználni, 2018-ban feloldjuk a tartalékot és pótlékkal növelten bevalljuk, illetve megfizetjük a társasági adót. Kérdésünk az, hogy a korábbi években megképzett fejlesztési tartalék felhasználás nélküli megszüntetése miatt fizetendő társasági adó felajánlható-e látványcsapatsport támogatására? Válaszukat előre is köszönöm.

Fejlesztési tartalék Kérdés

Fejlesztési tartalék feloldására az ingatlan bérleti jogának (vagyoni értékű jog) megszerzését fel lehet-e használni?

Fejlesztési tartalékból lízingelt autó: elszámolható, jár adókedvezmény? Cikk

Lehet-e fejlesztési tartalék terhére elszámolni nyílt végű pénzügyi lízinggel vásárolt új személygépkocsi vásárlását, illetve figyelembe vehető-e kkv-kedvezményként a tao-törvény 7. paragrafus (1) bekezdésének zs) pontja alapján beruházási kedvezménynél? – kérdezte olvasónk. Hozzátette: nem fuvarozó és nem taxis cégről van szó, tehát nem közvetlenül a termelést szolgálja a személygépkocsi. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lehet-e fejlesztési tartalék terhére elszámolni nyílt végű pénzügyi lízinggel vásárolt új személygépkocsi vásárlását. Illetve tao-csökkentő tételnél a kkv-kedvezményként a tao-törvény 7. § (1) bekezdés zs) pontja alapján beruházási kedvezménynél figyelembe vehető-e? Nem fuvarozó és nem taxis cég, tehát nem közvetlenül a termelést szolgálja a személygépkocsi. Köszönöm a választ.

Fejlesztési tartalék fel nem használása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2012. év végén képzett fejlesztési tartalékot 2016. adóévben kellett volna felhasználni, de ez nem történt meg teljes egészében. A vállalkozás azonban elmulasztotta 2017.01.31-ég megfizetni és 2017.05.31-ig bevallani a 1629-es adóbevallásában a különbözet után járó társasági adót és a késedelmi pótlékot. Erre most szeretne önellenőrzést beadni. Van-e erre lehetősége további szankció nélkül, ha az adót és a késedelmi kamatot az önellenőrzés napjáig megfizeti?

Áttérés kivára Kérdés

2018. január 1-jétől cégünk áttért a kivára. Korábbi években jelentős összegű ingatlanberuházást hajtottunk végre fejlesztési tartalékból. Az ingatlan számviteli törvény és adótörvény szerinti értékcsökkenése ebből adódóan jelentős összeggel tér el. Kérdésem: a megszűnés szabályai szerint növelni kell-e a társasági adó alapját az eltérés összegével?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás 2 jövedelmének adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Követelésapport

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Befektetői részjegy visszavásárlása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close