10 találat a(z) export értékesítés cimkére

EPR vevői nyilatkozat és kiszállítás igazolása Kérdés

Közvámraktár Kérdés

Export értékesítés gyűjtőszámla Kérdés

Export értékesítés – Brexit Kérdés

Export értékesítés számlázása Kérdés

Fuvarköltségek számviteli elszámolása Kérdés

Nemzetközi vásáron való részvétel számvitele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha magyar céggel külföldön (Németországban) egy expokiállításon adnék el luxus telekommunikációs termékeket, akkor számvitelileg és adózás tekintetében hogyan tudnék helyesen eljárni?

Exportértékesítés harmadik országba Kérdés

Ügyfelünk belföldi székhelyű kft. A cég tevékenységi köre: alkatrész értékesítés, szállításhoz kapcsolódó szolgáltatás. A kft.-nek egyetlen vevője van, egy harmadik országbeli székhelyű vállalkozás. Ez a harmadik országbeli cég a világ minden részéről veszi fel a megrendeléseket - magánszemélyektől, cégektől -, viszont a mi cégünk végzi a beszerzést a gyártól, illetve végzi a szállítást (postázás, vámkezelés) a harmadik országbeli cég vevői felé.A küldemények egy része harmadik országba megy, másik része viszont EU-n belülre. Csak Magyarországra nem teljesítenek. A kft. csak ennek a harmadik országbeli vevőnek állít ki számlát, amelyen külön fel van tüntetve az export értéke és külön az EU-n belüli szállítások értéke. Kérdésünk: a jelenlegi gyakorlat szerint kizárólag exportértékesítést számlázunk. A szállítások egy része EU-n belüli célállomásra kerül kiküldésre. Ezeket az EU-n belüli kiszállításokat nem tudjuk jelenteni az A60-as bevalláson, mivel a harmadik országbeli vevőnknek nincs közösségi adószáma. Hogyan tudjuk jelenteni ezeket a Közösségi tételeket, a harmadik országbeli vevőnknek közösségi adószámot kell kiváltania? (Kell-e jelentenünk egyáltalán, ha mi csak harmadik országba számlázunk, viszont akár Európába is postázunk?) Hogyan lehet jól kezelni ezt a gazdasági viszonyt? Ez lenne a háromszögügylet? Ha továbbszámlázza a kft. a vevő felé a postázás, vámügyintézés. költségét, az felveszi-e az áruértékesítés áfáját? Tehát az export áruk szállítása export áfával, míg az EU-s szállításoké pedig EU-s áfásan? Üdvözlettel.

Külföldi telephely export árbevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon bejegyzett kft. Romániában telephelyet hozott létre. A számviteli törvény előírásai szerint a külföldi telephely gazdasági eseményeit tételesen könyvelik. Kérdésünk: a román külföldi telephelyen történő értékesítések (termékeladás és szolgáltatásnyújtás) nettó árbevételét a magyar cég minek minősítheti? Belföldi értékesítés árbevétele vagy pedig export árbevételnek minősül? A számviteli törvény 74. paragrafusa alapján exportértékesítés árbevételeként kell elszámolni a külkereskedelmi forgalomban külföldi vevőnek történő értékesítést. A magyar kft. szempontjából minden vevő külföldinek minősül, tehát a román telephely összes árbevételét az export árbevételek közé kell könyvelnie? Köszönettel!

Kiskutyák értékesítése Kérdés

Tisztelt Cím! Egy egyéni vállalkozó kiskutyákat szeretne eladni internetes hirdetés útján. Milyen módon teheti ezt meg, be kell jelenteni a tevékenységi körébe a kisállat-kereskedelmet? Kell hozzá telepengedély, illetve ÁNTSZ-engedély (ami azt hiszem, már Nébih)? Kell adásvételi, vagy elég a kiállított számla eladáskor? Áfásan kell számlázni? Mi a helyzet, ha külföldre viszik a kiskutyákat; az export értékesítés, és be kell vallani az A60-as bevallásban? Végül, ha ezt az egész tevékenységet, mint magánszemély végzi, akkor milyen adóvonzata van az egész eladásnak, és milyen papírokat kell kiállítani? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Termékimport Ukrajnából

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31