67 találat a(z) evás bt. cimkére

Lehet-e így trükközni a jutalékkal két cég között? Cikk

Házaspár két tagjának tulajdonában lévő vállalkozások között meg lehet-e osztani a mindkettőjük által végzett hálózatépítésből származó bevételt? – kérdezte olvasónk. dr. Verbai Tamás, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Jövedelem-megosztás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjas (mindketten elérték már a nyugdíjkorhatárt) házaspár multi level marketing keretében hálózatépítéssel foglalkozik. Betéti társaságukban a férfi beltag, a nő személyes közreműködésre nem kötelezett kültag. A bt. az eva hatálya alá tartozik. 2016. évben várhatóan az első 7 hónapban a bt.-hez folyik be a bevétel (jutalék), a 8. hónaptól viszont a nő katás egyéni vállalkozást hoz létre, és a tevékenységből a jutalék ide fog befolyni. A következő évben szintén szeretné a pár alkalmazni a jövedelem-megosztás módszerét Kérdés: 1. Van-e a jövedelem-megosztás ily módjának jogszabályi vagy adózási akadálya? Köteles-e a házaspár a NAV felé magyarázkodni a megosztás okáról? 2. A katás egyéni vállalkozó szüneteltetheti-e a tevékenységét, és ha igen, milyen feltételekkel? Kell-e a szüneteltetés idejére a tételes díjat (25 000 Ft/hó) fizetnie. 3. Ha a katás egyéni vállalkozás nem szüneteltethető, vagy a szünetelés idejére is fizetni kell a tételes díjat, szabálytalan-e, ha év közben megszűnik, és még ugyanabban az évben új katás egyéni vállalkozást létesít (akár minden évben)? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

Eva és munkavállalás azonos cégnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. munkavállalóként foglalkoztatja egy evás bt. beltagját. A beltagnak nincsen máshol munkaviszonya. A munkaviszonyra való tekintettel kapott munkabér mellett a bt. rendszeresen evás számlát is kiállít a kft.-nek, a munkaviszony alatt és az evás szerződés keretében ellátott feladatok nem azonosak. Milyen járulékokat kell fizetni a bt.-ben? Átminősítheti-e a NAV az evás szerződést munkaviszonnyá? Milyen feltételek fennállása mellett működőképes a kettős (eva+munkavállaló) jogviszony? Előre is köszönöm.

Bt. végelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bevételi nyilvántartást vezető evás bt.-t szeretném megszüntetni végelszámolással. A bt.-nek semmiféle tartozása nincs. Mi a teendő, ebben kérem a segítségüket. Köszönettel

Evás bt. tehergépkocsi-értékesítés Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Segítséget kérnék: evás bt. evás időszak alatt vásárolt egy tehergépkocsit. A számla áfás, de értelemszerűen nem lett visszaigényelve. Most értékesíteni szeretné, hogyan kell kiszámlázni? Jól tudom, hogy a teljes összeg evaalapot fog képezni?

Evás cég önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségüket kérni. Egy evás bt. nyugdíjas ügyvezetője után nem volt megfizetve 2012-ben és 2013-ban az egészségügyi szolgáltatási járulék. Amennyiben most beadjuk az önellenőrzést ezekre a járulékokra, és az elmaradt járulékok megfizetésre kerülnek, abban az esetben számíthat-e a bt. az evával kapcsolatban valamilyen szankcióra? Kizárhatják-e a bt.-t esetleg az évekre visszamenőleges önellenőrzés miatt az evából? Válaszukat előre is köszönjük!

Evás bt. megvásárlása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem evás bt.-t szeretne megvásárolni, és kata alá bejelentkezni. A kérdésem az lenne, hogy ha tulajdonosváltásra kerül sor, valóban rögtön kikerül-e az eva hatálya alól a cég, és záró mérleggel, könyvvizsgálattal is kell számolni? Olvastam egy ötletet: ha az adott évben 50 százalékos tulajdoni hányadot szerez az evás cégben, és a következő évben veszi meg a másik 50 százalékot, akkor mindez elkerülhető. Válaszukat előre is köszönöm!

Evakivét Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy eva hatálya alatt működő bt., amely kettős könyvvitelt vezet. A bt. beltagja kettő másik cégben 36 órát meghaladó munkaviszonyban van bejelentve. A bt.-ből tagi jövedelmet nem vesz ki. A bt. negyedévet követően a bevétel után a 37 százalékot késve, de megfizeti. A bankszámláról azonban havonta legalább kétszer osztalékmegjelöléssel pénzt vesz fel. Kérdésem az, hogy ezután az osztaléknak van-e adó-, vagy járulékterhe? Mire kell ilyen esetben figyelni? Köszönöm a válaszát.

Evás bt. bevételi nyilvántartással Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az evás bt. bevételi nyilvántartást vezet. A bankszámlán megjelenik, osztalékelőleg-utalás, osztalékutalás címmel összeg. Mire kell könyvelnünk ezeket a tételeket, egyáltalán kell-e könyvelnünk ezt a bankról? Nyilvántartást kell-e vezetnünk a tagi jegyzett tőke arányában kiosztott adózott eredményről, mert tulajdonképpen azt osztja ki? Vagy ez az ügyvezető felelőssége, és nincs könyvelői teendő vele?

Evás időszak után visszafizetett iparűzési adó Kérdés

Bevételi nyilvántartást vezető evás bt. voltunk. Ez év áprilisától végelszámolásba mentünk át, azóta kettős könyvvitelt vezetünk. Márciusban a helyi (fővárosi) önkormányzatnál lévő nyilvántartás szerinti iparűzésiadó-túlfizetést visszautaltattuk, és így nullát mutatott a hipa-számlánk. Egyébként az adónk tavaly és idén is 0 forint. A NAV a lezárt evás időszakra vonatkozó adóellenőrzést megkezdte. Most kaptunk egy levelet az önkormányzattól, hogy felülvizsgálták a hipa-számlánkat, és további túlfizetést állapítottak meg, és ezt visszaigényeltük. Mit csináljunk, hogy ez az egyszer már 37 százalékkal leadózott összeg ne szerepeljen gazdasági eredményt növelő tényezőként, ne legyen a társasági adó alapja, mérlegben, eredménykimutatásban hogyan szerepeljen? Az evás időszakot az adóellenőrzés miatt már nem módosíthatom. Válaszát előre is köszönöm.

Evás házipénztár Kérdés

Kötelező-e bevételi nyilvántartást vezető evás bt.-nek házipénztári nyilvántartást vezetni és pénzkezelési szabályzatot készíteni?

Evás betéti társaság katába átjelentkezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olvastam az evaalanyiság megszüntetésével kapcsolatos cikket. Egy betéti társaság 75 százalékos tulajdonosváltással szeretne kata hatálya alá kerülni. Jól gondolom, hogy ezt csak két lépésben teheti meg? Az evaalanyiság megszűnik 05. 30. nappal, a tao alá átjelentkezik 05. 31. nappal, és bejelentheti a kataalanyiságot? Tisztában vagyunk vele, hogy a bevételi nyilvántartást vezető bt.-nek a nyitómérlegét hitelesíttetni kell, de még így is kedvező lenne számára a váltás, mert nyugdíjas beltagja lenne, így számára a kata a legkedvezőbb adózási mód. A bevételi határokat tartani tudja. Köszönettel: Mlinár Jánosné

Evafizetés kettős könyvvitel alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi problémában szeretném a segítségüket kérni. Adott egy evás bt., amely kettős könyvvitelt vezet. Néhány számlát úgy állított ki decemberben, hogy a számla kelte 2014. december, a fizetési határidő 2014. december, vagy van ahol 2015. január. Ezeknek a számláknak a teljesítése viszont 2015. január (akkor lesz a rendezvény). A számlák összegének nagy része befolyt még 2014. decemberében. Mivel kettős könyvvitelt vezet, ezért ezeknek a számláknak a könyvelése 2015. januári, mivel ekkori a teljesítése. A decemberben befolyt összegekkel mi a teendő? Előlegre lettek könyvelve, mivel nincs számla decemberben hozzá. Helyes ez így? Ezeknek a befolyt összegeknek az evája még a negyedik negyedévre esedékes? Vagy már a 2015. első negyedévi evába tartozik? Hogyan kellene ezt helyesen kezelni, könyvelni, evázni? Nagyon szépen köszönöm a segítségedet!

Evás bt.-ből kivét év közben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Eva hatálya alá bejelentkezett bt.-beltag kiegészítő tevékenységet folytató státuszban van, már öregségi nyugdíjas. Negyedévenként megfizeti az eva aktuális összegét, ezt követően a saját számlájára utalhat úgynevezett osztalékelőleget? Ha nem, akkor év közben milyen lehetősége van kivétre? Tagi jövedelmet nem szeretne kivenni. Köszönöm a válaszát.

Eva önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy evás kettős könyvvitelt vezető bt. ellenőrzése során olyan hibát tártunk fel, miszerint egy adott évet érintő bevételt betettek a bevallás adóalap-csökkentő tételei közé, aktív időbeli elhatárolásként, így ezzel az összeggel kevesebb evaalap lett megállapítva. A kérdésünk az lenne, hogy amennyiben önellenőriznénk az adott évet, azzal nem veszélyeztetnénk-e, hogy a céget kizárják az eva hatálya alól? Köszönettel: Alexa

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Táppénzjogosultság kiszámolása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyed melletti részmunkaidős munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Kedvezményszabály csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink