127 találat a(z) euró cimkére

Külföldi napidíj kifizetés euróban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ezúton szeretnék érdeklődni, hogy a gépjárművezetőnek megállapított külföldi napidíj összege euróan is kifizethető, vagy csak forintban? Előre is köszönöm a válaszát!

Jön az új 50 eurós bankjegy Cikk

Az eurózóna 19 tagországában kedden egyidejűleg vezetik be a forgalomba a megújult külalakú, 50 euró névértékű bankjegyet – jelentették be a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) képviselői ma Pozsonyban, sajtótájékoztatón.

Külföldi iroda Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben szeretném a segítségét kérni. Van egy nonprofit EGTC-m (Európai Területi Társulás), amelynek Magyarországon van a telephelye, és most Szlovákiában nyitna egy irodát. Következő kérdéseim lennének: 1. A munkavállaló szlovák állampolgár, őt gondolom, foglalkoztatni lehet, járulékokat a magyar NAV-nak kell vallani, ugye? Úgy állapodtak meg, hogy bruttó 900 euró a fizetése. Minden hónap 31-ei árfolyammal ki kell számolni, mennyi forintban a bruttó fizetése? És annak a nettóját euróban elutalni neki? 2. Alkalmazott szlovák rendszámú autójára kiküldetést, munkába járást elszámolni lehet-e? És ezt forintban vagy euróban kell kifizetni? 3. Cafeteria: adható e cafeteria a munkavállalónak? SZÉP-kártya és készpénz cafeteria formában? Ezt is euróban kell kifizetni? Hol tudok ezeknek a dolgoknak alaposan utána nézni? Segítségét előre is köszönöm. Zsuzsa

Könyvvezetés euróban Kérdés

Tisztelt Adózóna. Újonnan alapított kft. vezetheti-e a könyveit már az induláskor euróban?

Emiatt aggódnak az MNB-nél, készülnünk kell Cikk

Már most fel készíteni a vállalkozásokat az uniós támogatások 2020 utáni átalakulására, át kell terelni őket a piaci finanszírozás felé, amiben érdemes lenne felhasználni a növekedési hitelprogram (nhp) tapasztalatait – hívta fel a figyelmet Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke az EU fejlesztési források felhasználásáról rendezett konferencián.

Bérfizetés euróban: mikor tilos, mikor nem? Cikk

A munkabért forintban kell megállapítani és kifizetni, más pénznemben csak a külföldi munkavégzés idejére vagy abban az esetben lehet, ha jogszabály így rendelkezik. Mi történik, ha a törvény ezen eltérést nem engedő rendelkezése ellenére a felek mégis úgy állapodnak meg, hogy a munkavállaló például euróban kapja a bérét? Miért kivételes az ügyvezető esete?

Bekeményít vagy lazít a jegybank? Itt a válasz Matolcsytól Cikk

Hosszú ideig, 2018-19-ig fennmaradhat a jegybank laza monetáris politikája – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Világgazdaságnak adott interjújában.

Euróban kiállított számla áfatartalmának forintban történő meghatározása Kérdés

A visszaigénylő pozícióban lévő adóalany a befogadott számlán az áfatartalmat a kibocsátó az alkalmazott MNB-árfolyam feltüntetésével tett eleget, a szorzat eredményét nem írta ki. Kérdésem: az , hogy "forintban kifejezett", mint meghatározás, magában foglalja, hogy a szorzat eredményét is ki kell írni? Fontos közölnöm, hogy úgy a kibocsátó (nyilatkozat bekérve), mint a befogadó azonos értékben szerepeltette a beadott áfabevallásában.... Kérem az Önök véleményét a témát illetően. Köszönettel: Szabó Sándorné

Magyar cég külföldön dolgoztat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy osztrák cégnek Magyarországon van fióktelepe. Ennek a magyar fióktelepnek lesz egy magyar alkalmazottja, aki euróban szeretné megkapni a fizetését, mivel az osztrák anyacégnél fog dolgozni december 31-éig. A kérdésem, hogy mivel a magyar fióktelep alkalmazza, így a fizetéséből, annak ellenére, hogy a fióktelep kiküldte Ausztriába, az eurós fizetéséből mindennemű járulékot kell utána vonni? Válaszát köszönöm!

Forintban képződött osztalék kifizetése euróban Kérdés

A társaság a könyveit forintban vezeti. 2015. évi beszámolóban jóváhagyott 5 millió forint osztalékot euróban akarja kivenni. A társaság belföldi üzleti partnereinek a számlát euróban állítja ki, ennek megfelelően van eurós bankszámlája. Nem találtam semmi szabályt arra vonatkozóan, hogy ennek a kifizetése és elszámolása milyen módon történhet meg? Véleményem szerint az ehót nyilatkozat alapján forintban kell megállapítani, és az szja-t is forintban kell kiszámolni. A maradványt lehetne átszámítani euróban. Konkrétan mikori és milyen árfolyamon? A tulajdonos ragaszkodik az MNB középárfolyamához. Kérem szíves válaszukat. Köszönöm: Dajkáné Bozsóki Margit

Maradt az alapkamat, így változott a forintárfolyam Cikk

Nem változtatott a jegybanki alapkamaton a monetáris tanács keddi ülésén, így a ráta továbra is 0,9 százalék. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak.

Varga: 25 százalék alá mehet az áfa – sokat gondolnak az euróra Cikk

A nemzetgazdasági miniszter szerint magas a 27 százalékos áfa, csökkentésére azonban nincs szabad forrás a jövő évi költségvetésben, a kormány hosszú távú szándéka az áfa felső kulcsának 25 százalékra vagy az alá csökkentése.

Osztalék-kifizetés euróban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen árfolyamot kell használni abban esetben, ha leány belföldi társaság anya belföldi társaságnak a taggyűlési jegyzőkönyvben forintban meghatározott osztalékot szeretne euróban átutalni, tekintettel arra, hogy a leányvállalat euróban rendelkezik az átutalandó összeggel? Köszönettel.

Korlátoznák a készpénzt – fékeznék a terrorizmust Cikk

Az uniós pénzügyminiszterek tanácsának (Ecofin) tegnapi brüsszeli ülésén a terrorizmus finanszírozásának kérdésében a tanácskozás egyik központi témája volt az 500 eurós bankjegy visszavonásának lehetősége.

Üzletrész-átruházás euróban Kérdés

Magyar tulajdonos eladta az üzletrészét és a szerződésben euróban van meghatározva az összeg, amit két időpontban két részletben kapott meg. Kérdésem, mikori árfolyamon kell átszámolnia az eurót a jövedelem meghatározásához?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Belgiumi letelepedés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Járulékfizetés ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Iparűzési adó 1 százalék kedvezménye

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs