17 találat a(z) elvárt adó cimkére

Társaági adó: elvárt adó/adózás előtti eredmény, veszteségelhatárolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2016. évben a bt. vesztesége -27 millió volt. A kérdésem: ha a 2017. évi pl. elvárt adó alapja 11 millió, az adózás előtti eredmény 12 millió, akkor az előző év veszteségének 20%-át (az egyébb veszteség elhatárolási feltételeknek megfelelve ), vagyis 5,4 milliót fel lehet-e használni? Mivel így az adózás előtti eredmény 6,6 millió lenne, vagyis alacsonyabb mint az elvárt adó! Vagyis kalkulálható a társasági adó a 2017. évre 6,6 millió alapra? Köszönöm előre is válaszát. Fodor Csilla

Végelszámoláshoz tagi kölcsön elengedése Kérdés

Tisztelt Hölgyem, Uram! Két kérdésem lenne, melyben nem vagyok biztos. Ügyfelem, bt.-ről van szó, jan. 1-jével a végelszámolással való megszűnés mellett döntött, úgy, hogy a cégben tagi hitel van és vállalja az illeték megfizetését. A cég nem tevékenykedik már két éve, így társasági adót nem kell fizetnie, de ha jól sejtem, a tagi kölcsön elengedése egyéb bevételnek minősül, így viszont az illeték mellett a céget elvárt adó fizetési kötelezettség is terheli. Jól gondolom? A másik kérdésem az lenne, hogy a beltag és ügyvezető nyugdíjas státuszú, viszont a kültag vállalta a végelszámolást levezetését. A cégbíróság már be is jegyezte. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a beltagot ki lehet-e léptetni a cégből, amúgy is megszűnik vagy a megszűnésig a 7110 forintot fizetni kell utána? Köszönettel, Sárköziné Annamária

Minimumadó 2012 - használati útmutató (aktualizáltuk a kalkulátort) Cikk

Megújult a Minimumadó kalkulátor, a frissített verzió már a 2012-es szabályok alapján számol.

Eltörölnék a minimáladót Romániában Cikk

A kis-és középvállalatokat (kkv) sújtó minimáladó eltörlését szorgalmazza a kormánykoalícióban lévő szociáldemokrata párt (PSD), miután egyértelművé vált, hogy az új adónem a várakozásokkal ellentétes hatást váltott ki a romániai gazdasági életben - jelentette be hétfőn Bogdan Niculescu Duvaz a párt szóvivője.

Február 15: elvárt adó, szja-bevallás, eva és áfa-nyiltkozat Cikk

Ma jár le több határidő is, amit az adózóknak nem szabad elmulasztaniuk. Összeszedtük, pontosan melyek ezek!

Elvárt adó: pénzt vagy nyugalmat? Cikk

Várhatóan mintegy 150 ezer veszteséges egyéni vállalkozónak kell választania, fizet-e egy minimális összegű adót, vagy részletesen beszámol költségeiről az adóhatóságnak, kitéve ezzel magát egy esetleges ellenőrzésnek.

Elvárt adó: kivételek, a nyilatkozat veszélyei és ellenőrzési szempontok Cikk

A személyi jövedelemadóról szóló, valamint a társasági adóról szóló törvény is változott a múlt évben: bekerült néhány rendelkezés, amit a köznyelv és a szakma együttesen elvárt adó néven ismer. Maradtak ugyan alkotmányossági aggályok az úgynevezett minimumadóval kapcsolatban, ami alól szerencsére jó néhányan kivételek. Mások nyilatkozatot tehetnek, de így sem biztos, hogy megússzák. Adót fizetni vagy nyilatkozatot tenni a kérdés. Az elbírálás pedig egyéni. Kinek érdemes kockáztatnia egy APEH-revíziót? Most megtudhatja ön is!

Új kalkulátor: mennyi elvárt adót kell bevallania? Cikk

A minimumadó-kalkulátor alapján meg lehet határozni, hogy a társasági adó alanya az általános szabályok szerint fizesse meg a társasági adóját, vagy - választása szerint - a minimumadót fizesse. Ez a kalkulátor a 2007. évi társasági adóbevalláshoz nyújt segítséget, aminek bevallási határideje 2008. május 31.

Milyen kapcsolat lehet az elvárt adó és a vagyonosodási vizsgálat között? Cikk

Jövőre az elvárt adóval kapcsolatban fokozott ellenőrzést ígér az adóhatóság azoknak a körében, akik nem a jövedelem (nyereség) minimum után fizetnek adót, inkább nyilatkozatot adnak be alacsonyabb adóalapjukról. Az Adózóna szakértője szerint az így kiszűrt cégtulajdonosok, vállalkozók lehetnek a vagyonosodási vizsgálat következő körének alanyai. Kit és miért választ ki ellenőrzésre az adóhatóság? Az adóalanynak kell bizonyítania, hogy nyilatkozatában állított dolgok, megfelelnek az igazságnak. Ha ez nem sikerült, az APEH becsléssel állapítja meg a befizetendő adót.

Hogyan lehet megúszni az elvárt adót? Cikk

A 2007. július 1-jén hatályba lépett szabály szerint a társasági adó alanyától nem elvárják az adót, hanem finomabb megoldással döntési kényszerhelyzet elé állítják. Ha a vállalkozó adózás előtti eredménye vagy az adóalapja nem éri el a jövedelem- (nyereség-) minimumot, akkor vagy nyilatkozatot tesz bevallásában, vagy a minimumot tekinti adóalapnak.

Lesz elvárt adó Cikk

Az Országgyűlés korábban megsemmisítette az elvárt adót, május 14-én pedig az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot; ebben a Ház határozott az elvárt adó új formájáról.

Parázs vita a parlamentben az adótörvényekről Cikk

Értelmetlennek nevezte Tállai András az elvárt adóról szóló javaslatot kedden az Országgyűlésben. Az egyes adótörvények módosításáról szóló részletes vitában Tátrai Miklós államtitkár kiemelte, hogy a vállalkozásoknak is részt kell venniük a közteherviselésben.

Veres: szűkíteni kell a közteherviselést elkerülő lehetőségeket Cikk

Ma Magyarországon túl kevesen fizetnek adót, így azokra, akik betartják a törvényeket, jóval nagyobb terhek hárulnak. Ezért a kormány számos területen szűkíteni akarja a közteherviselést elkerülő lehetőségeket - indokolta Veres János pénzügyminiszter expozéjában az adótörvények módosítását a parlamentben.

Az elvárt adót pótló csomagtól 10-15 milliárdot vár a kormány Cikk

A kormány a második félévben 10-15 milliárd forint többletbevételre számít az elvárt adót pótló adótörvény-módosításokból - mondta Karácsony Irén, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára az Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottságának ülésén.

Kísérteties a hasonlóság: elvárt adó és elvárt tb-alap Cikk

Az országgyűlés elé – március 30-án – benyújtott javaslat szerint a társaság, ha az adózás előtti eredménye nem éri el a jövedelem minimumot, (bizonyos tételekkel csökkentett bevétel 2 százalékát), akkor dönthet úgy, nem fizeti meg az elvárt adót. Erről nyilatkoznia kell az adóhivatalnak, amely indokolt esetben ellenőrizheti a nyilatkozat megalapozottságát. Ez kísértetiesen hasonlít az elvárt tb alapra, (minimálbér kétszerese), ahol a nagyobb közteher külön bejelentéssel megúszható. Az "elvárt" hatás azonban még várat magára, nyilvános statisztikák egyelőre nem készültek - írja első bejegyzésében Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adószakértője, az  APEH egykori elnökhelyettes.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezető nem működő cégben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalékelőleg előző év

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Import Angliából

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close