44 találat a(z) egyház cimkére

Egyház vállalkozási tevékenysége – nevelőszülői képzés Kérdés

Ne feledkezzen meg az szja-bevallási határidőről és az 1+1 százalékról! Cikk

Szerda éjfélig lehet módosítani, illetve elfogadni a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallási tervezetet. Aki egyetért a tervezetben foglaltakkal, azon nem változtat, vagy nem véglegesíti azt, annak május 20. után automatikusan érvényes bevallássá válik a tervezete, az egyéni vállalkozókat, az őstermelőket és az áfás magánszemélyeket kivéve – figyelmeztet közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Közcélú adomány igazolás kiadása Kérdés

Pölöskei Pálné szakértői válaszával kapcsolatban lenne kérdésem. A válasz címe "Közcélú adomány", dátuma: 2019.04.10. internetes címe: https://adozona.hu/kerdesek/2019_4_8_Kozcelu_adomany_dfm. A Tao törvényből az olvasható ki, hogy adomány közhasznú szervezet vagy egyház részére adható, de az adomány körébe sorolja a törvény a közérdekű kötelezettségvállalás céljára nyújtott támogatást is. Ez utóbbinál nem találtam megkötést a szervezet típusára, csak annyit, hogy "a közérdekű kötelezettségvállalás szervezője". Ez véleményem szerint lehet önkormányzat is. Ezzel kapcsolatban számomra nem világos a fenti válaszban az a megfogalmazás, hogy "Az önkormányzatnak adott támogatás akkor minősülne adománynak, ha azt közérdekű kötelezettségvállalás címen kapja, amelyhez meg kell felelni a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvényben (Ptk.) előírtaknak, de mivel nem olyan szervezet a kedvezményezett, amely igazolást állíthat ki, a csökkentő tétel még ez esetben sem alkalmazható." A Ptk. XXXVI. cím "Kötelezettségvállalás közérdekű célra" részében nem találtam olyan előírást, mely az önkormányzatot kizárná a közérdekű kötelezettségvállalásra kijelölt szervek közül. Miből (honnan) vezethető le szakértő asszony azon véleménye, hogy az önkormányzat nem olyan szervezet, mely igazolást állíthat ki? Hol szerepelnek a Ptk.-ban azok az előírások, amelyeknek meg kell felelni, hogy egy szervezet igazolást állíthasson ki? Segítségüket köszönöm! Liczek Péter

Kiemelten közhasznú alapitvány térités mentesen szeretne egyház részére urnafalat épiteni Kérdés

Az alapitvány az egyház tulajdonában álló ravatalozó falába urnafalat épitene az egyház engedélyével, majd a beruházást szeretné ingyenesen átadni az egyháznak, van erre lehetőség? Milyen elszámolási kötelezettsége van az adományozó alapítványnak? Várom megtisztelő válaszát.

Itt az idő kérni az egyházkénti kedvezményes nyilvántartásba vételt a vallási közösségeknek Cikk

Meghosszabbított határidőig, 2020. január 6-ig kérhetik a vallási közösségek egyházkénti kedvezményes nyilvántartásba vételüket a bíróságtól – hívja fel a figyelmet a Fővárosi Törvényszék.

Egyházak, vallási egyesületek: az 1 százalékos felajánlásokhoz az év végéig kérhető technikai szám Cikk

A vallási egyesületek, a nyilvántartásba vett egyházak és a bejegyzett egyházak jövőre a bevett egyházakkal együtt technikai számon gyűjthetik az szja 1 százalékos felajánlásokat. A jövő évi gyűjtéshez szükséges technikai szám az idei év utolsó napjáig kérhető – közölte honlapján a NAV.

10 milliárdos pályázat egyházi épületek energetikai korszerűsítésére Cikk

Egyházi épületek energetikai fejlesztésére lehet pályázni októbertől, a keretösszeg 10 milliárd forint – jelentette be szerdai, tihanyi sajtótájékoztatóján az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára – olvasható a kormany.hu-n.

Itt az egyházak listája, mennyit kaptak az adó 1 százalékából Cikk

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy 2018-ban hány adózó, összesen mekkora összegben ajánlotta fel a technikai számmal rendelkező egyházak, illetve a kiemelt költségvetési előirányzat részére személyi jövedelemadója 1 százalékát.

Egyházaknak felajánlott szja: így választhat másik kedvezményezettet Cikk

Múlt év óta az egyházak számára szóló szja 1 százalékának megfelelő felajánlásokat automatikusan figyelembe veszi a következő években is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A magánszemélyek idén május 20-áig visszavonhatják, illetve módosíthatják felajánlásukat – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Cégkapu – egyházi jogi személy Kérdés

Tisztelt dr. Verbai Tamás! Cégkapu címen feltett kérdésre adott válaszához kapcsolódóan kérdezem, hogy köteles-e az Eüsztv. 9. § (2) bekezdése alapján elektronikus ügyintézésre (cégkapu használatára) az egyház (belső egyházi jogi személy), amely az Air. 36. § (4) bekezdés a)-c) pontjai szerinti adókötelezettségek teljesítésére köteles. Válaszát előre is köszönöm!

Itt a lista, kinek, mennyi szja 1-1 százalékot ajánlottak fel az adózók Cikk

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján, hogy mely civil szervezeteknek, illetve technikai számos kedvezményezetteknek (egyházaknak, kiemelt költségvetési előirányzatnak) ajánlották fel 2018-ban személyi jövedelemadójuk 1-1 százalékát a magánszemélyek.

Szellemi szabadfoglalkozású restaurátor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségét. Szellemi szabadfoglalkozású restaurátor egyszeri alkalomra kötött szerződést számlaadási kötelezettséggel egyházi megbízásra. Kifizetőnek minősül-e az egyház? A kapott összegből alvállalkozókat is kell fizetni a feladat elvégzésére. Egy vállalkozásban ingatlanbérleti díj van a nevére elszámolva, 10%-os költséghányad figyelembevételével. Kérdés, hogy a mostani restaurálási munka tekinthető-e önálló elszámolásnak, tételes költségek figyelembevételével? Milyen adózási tételek terhelik a jövedelemrészt, például szja, eho, ki fizeti ki és vallja be, lehet ez a megbízott restaurátor? Tisztelettel: Géczi Sándorné

Személygépjármű illetékmentessége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyházi jogi személy, amely hitéleti és vállalkozási tevékenységet folytat, jogosult lehet-e illetékmentességre személygépjármű-beszerzés esetén, ha a beszerzést megelőző évben a vállalkozási tevékenysége után fizetett taót, de a járművet kizárólag az egyházi, hitéleti tevékenységében használja? Milyen nyilatkozatot kell kiállítania?

Egy új szabály szerint többéves felajánlást is tehetnek az adófizetők az egyházaknak Cikk

Egy rövid számsor egyszeri megadásával akár nyugdíjas korukig minden évben pénzhez juttathatják valamelyik egyházat a magyar adófizetők. Erre a személyi jövedelemadó új szabálya ad módot: eszerint az adóhivatal addig folyósítja az érintett adójának egy százalékát a kiválasztott egyháznak, amíg az állampolgár meg nem változtatja a címzettet – írja a Magyar Idők szombati száma.

Így rendelkezhet adója 1+1 százalékáról Cikk

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról idén is május 22-éig lehet rendelkezni, szja-bevallási formától függetlenül. Az erről szóló nyilatkozat elektronikusan, papíron vagy személyesen is benyújtható a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) a bevallás részeként vagy önálló nyilatkozatként a „17EGYSZA” lapon – közölte a NAV szerdán az MTI-vel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close