2400 találat a(z) egyéni vállalkozó cimkére

Több az egyéni vállalkozó, mint a társas vállalkozás Cikk

Másfél évtized után újra több az egyéni vállalkozó Magyarországon, mint a társas vállalkozás – közölte az Opten az MTI-vel.

Egyéni vállalkozó kilométerelszámolása Kérdés

"Az egyéni vállalkozónak is lehetősége van arra, hogy útnyilvántartás vezetése helyett – saját tulajdonú személygépkocsi használata címén, függetlenül az üzemeltetett személygépkocsik számától – havi 500 kilométernek megfelelő költséget számoljon el a személygépkocsi üzemi célú használata miatt. Ezt az elszámolási módszert is csak a teljes adóévre – illetőleg az adóéven belül a tevékenység teljes időtartamára – lehet alkalmazni." Ezt a rendelkezést úgy kell érteni, hogy egy hónapban maximum 500 km-t számolhat el? Ez több nem lehet, de kevesebbet megállapíthatok esetleg minden hónapban? Illetve van olyan hónap (a tevékenység szezonális jellegét tekintve), hogy nem megy egy kilométert sem, akkor arra a hónapra nem számolok el km-t.

Közeleg a határidő! Volt evás egyéni vállalkozók adóbevallása Cikk

Az egyszerűsített vállalkozói adó, közismertebb nevén az eva megszűnt. Azoknak a volt evás egyéni vállalkozóknak, akiknek az adóalanyisága 2019. december 31-én – az eva törvény hatályon kívül helyezése miatt – megszűnt, 2020. február 25-éig kell benyújtaniuk a 1943-as bevallást. A 19SZJA bevallás benyújtására nyitva álló határidő ezen adózói kör esetében is 2020. május 20.

Fontos tudnivalók a katás egyéni vállalkozók bevallásáról Cikk

A tevékenységét folyamatosan végző katás egyéni vállalkozónak 2020. február 25-éig kell a bevallásadási kötelezettségét teljesítenie a 19KATA nyomtatványon. Adózónak a 2019-ben elért bevétel nagyságáról és a tételes adó fizetésével érintett hónapok számáról kell nyilatkoznia. A nyilatkozat a jogkövetkezmények szempontjából bevallásnak minősül.

Társaság tagja egyéni vállalkozóként nyújthat-e be számlát a saját vállalkozásának? Kérdés

Egy társas vállalkozás tagja a társaságban nem végez díjazás ellenében személyes közreműködést, a társaságnak nem ügyvezetője. Saját egyéni vállalkozása van, amelyben kata adózó. A társas vállalkozás kapott egy nagyobb megrendelést, amelyhez szüksége lenne a tulajdonos munkájára. Köthet-e a vállalkozás megbízási szerződést a tulajdonossal, mint egyéni vállalkozóval és a tulajdonos az elvégzett munkáról nyújthat-e be számlát a vállalkozásnak?

Egyéni vállalkozó szünetelés alatti bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, aki másfél éve szünetelteti a működését, 2020-ban 1 millió forint bevételhez jutott. Ez az összeg egy része annak a vevői követelésnek, amiért a vállalkozó pert indított. Ez a per – 10 év után – a fenti összeg kifizetésével zárult. Hogyan kell elszámolnom a fenti összeget, ha a vállalkozás szünetel? Van-e lehetőség költséget (például végrehajtónak fizetett összeg, illeték) elszámolni ? Köszönöm.

Egyéni vállalkozó-fiatal gazda Kérdés

Tisztelt Adózóna! Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy annak az egyéni vállalkozónak, aki 2019. december 31-éig nem használta fel költségekre a 2015-ben folyósított fiatal gazda pénzt, hogyan és milyen módon kell a büntetőadót befizetnie a NAV-nak, ami 30%? Olvastam nemrég ezt a 30%-os kamatot azoknál a vállalkozóknál, akik nem tudták felhasználni a támogatási pénzt, de nem találom az szja törvényben. Kérem segítségüket! Köszönettel: Német Tünde

Autót lízingel? Így tudja az adókat és a biztosítási díjakat elszámolni Cikk

Sok vállalkozó dönt úgy, hogy a munkához szükséges személygépkocsit béréléssel biztosítja vállalkozása számára. Ennek egyik módja a lízing, ahogy ez olvasónk esetében nyílt végű pénzügyi lízing keretei között történt. A lízingdíj elszámolása általában nem okoz komoly fejtörést a cégeknél, de sokkal nehezebb kérdés a kapcsolódó költségek, mint a casco, gépjárműadó stb. elszámolása. Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Családi gazdaság vezetője munkaviszony mellett Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2020_2_4_Csaladi_gazdasag_vezetoje_munkavi_eux#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice Tisztelt Lepsényi Márta! Egyéni vállalkozóként: mezőgazdasági gépi szolgáltatást végez (gépi földmunka elvégzése saját eszközökkel /traktor, eke stb.) Őstermelőként: növénytermesztést folytat, állattenyésztéssel nem foglalkozik. Feleség: napi 8 órás munkaviszonya van, nem kívánja munkaviszonyát megszüntetni. Gyermek: 6 éves. Családi gazdálkodásban továbbra is növénytermesztéssel kívánnak foglalkozni. Éves összbevételük több mint 50 százaléka növénytermesztésből, őstermelői tevékenységből származik. Kérdésem: munkaviszony megtartása mellett a férj lehet-e a családi gazdálkodás vezetője úgy, hogy az őstermelői 50 százalékos bevételi határ teljesül. Vagy munkaviszonyát meg kell szüntetni? Családi gazdaságot alapíthatnak úgy hogy munkaviszonyuk mind a kettőjüknek megmarad? Válaszát ismételten nagyon köszönöm!

Kata adóalanyiság választása Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy egyéni vállalkozó panzió szolgáltatásra választhatja e a kata szerinti adózást? A választás évében nem szerzett bevételt sem magántulajdonú, sem bérelt ingatlan bérbeadásából.

Egyéni vállalkozó – beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy áfakörbe tartozó egyéni vállalkozó a székhelyén (ami egyben magánszemélyként a lakcíme is) műhelyet szeretne építeni, amit kizárólag a vállalkozási tevékenységéhez használna. Kérdésem az alábbi: egy meglévő melléképület kerülne átépítésre (a főfalak és az alap megvan), a tetőszerkezet viszont lecserélésre kerül. Kell építési engedélyt, illetve külön helyrajzi számot kell kérnie ahhoz, hogy a vállalkozásában beruházásként el tudja számolni, illetve a költségszámlák áfáját hogyan és milyen módon tudja levonásba helyezni? Válaszát köszönöm! Üdvözlettel: Száldobágyi Mónika

Egyéni vállalkozónál érvényesíthető adókedvezmény Kérdés

Egyéni vállalkozó nagy értékű gépbeszerzést végzett 2019. évben. A gép gyári új, tehát nem használt. 2019. év folyamán használatba is vette, az értékcsökkenés elszámolását megkezdtük. Kérdésem: figyelembe veheti-e az új gép beszerzés árát kisvállalkozói kedvezményként, ezen felül figyelembe veheti-e ugyanezen gép nettó értékét mint adózás utáni vállalkozói jövedelmet csökkentő tételt? És ezen felül még elszámolhatja-e évente az értékcsökkenést ugyanezen gépre? Válaszukat előre is köszönöm!

Tárgyi eszköz eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2019-ben értékesítette a 2018-ban vásárolt tehergépkocsiját. A bevétele természetesen adóköteles lesz, de kérdésem, hogy az értékcsökkenés, hogy történik. 1. Csak a 2019-es évit lehet figyelembe venni? 2. A még hátramaradt 4 évnyi értékcsökkenés elszámolható most egyben? A 2018-as bevallásában a tehergépkocsi nettó értékével csökkentette az osztalékalapját (szja bevallás 97.sor), most az értékesítés miatt vissza kell-e növelni az osztalékalapot? Köszönettel!

Sorsjegy-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyéni vállalkozó megveszi a Szerencsejáték Zrt.-től a sorsjegyeket, amelyeket azonnal kifizet (NEM bizományos értékesítés). A Szerencsejáték Zrt. elszámolási bizonylattal átadja a sorsjegyeket, majd azonnal önszámlázás formájában számlázza a jutalékot, és az elszámolási bizonylat végén a sorsjegyek eladási árából levonva, megállapítja, hogy mennyi az egyéni vállalkozó által fizetendő összeg. Mit és hogyan kell az egyéni vállalkozónál könyvelni (az egyéni vállalkozó eredményébe számít-e a sorsjegyekből befolyt bevétel illetve kiadás)? A sorsjegy eladásakor az ellenértéket be kell ütni a pénztárgépbe? Amennyiben a vásárló nyer, akkor azt a pénztárgépben milyen jogcímű kifizetésként kell rögzíteni (csak 5000 forint alatti nyereményt fizethet ki az egyéni vállalkozó, a szemközti lottózóban váltható ki az efölötti nyertes összeg. Nap végén a lottózó által kifizetett összeget átadja az egyéni vállalkozónak.)? Hogyan könyvelendő? A kapott összeget szerepeltetni kell a pénztárgépben?

Járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Katás egyéni vállalkozás és kft. (egyszemélyes,és többszemélyes kft. esetében, de a katás vállalkozó tulajdonos a kft.-ben) járuléka. 1.Járulékfizetés szempontjából melyik az úgynevezett "erősebb". Muszáj-e minden esetben megfizetni a kft.-ben legalább a minimálbér után a járulékot abban az esetben is, ha a katás egyéni vállalkozásban 75 ezer forint katát fizet. 2. Egyéni vállalkozó (75 ezer forint katafizetés mellett) többszemélyes kft.-nél, ahol ő is tulajdonos, a feladatát részmunkaidős munkaviszonyban elláthatja-e? Köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház egyszeres

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close