6 találat a(z) egészségkárosodott cimkére

Főállású kisadózónak számít-e az 53 százalékos egészségkárosodásra mínősített egyéni vállalkozó? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyéni vállalkozó 1954.11.16-án született és 2010.03.05-én kelt I. fokú határozat alapján az egészségkárosodása 53 százalékos, és a rehabilitáltsága szerint komplex minősítése alapján III.(harmadik) csoportú rokkant. 2014.02.01-jétől lett a vállalkozás megkezdve és abból kiindulva, hogy a komplex minősítés 50 százalék felett volt, és a határozatot a rokkantsági csoport besorolásáról a döntést 2011. december 31. előtt hozták, ezért a kisadózó vállalkozó, főállásúnak nem minősülő kisadózónak lett bejelentve (25 000 Ft/hó). Az lenne a kérdésem, hogy helyesen lett, így a fentiek alapján a vállalkozó besorolva és esetleg nem a főállású kisadózónak kellett volna bejelenteni? Előre is megköszönve segítségét: Erika

Járulékfizetés Kérdés

Tisztelt szakértő! Adott egy kft., rövidáru boltot üzemeltet. 2 tulajdonosa van. Az egyik 93,3 százalékkal többségi tulajdonos, ügyvezetői feladatát megbízási jogviszonyban látja el. A másik tulajdonos 6,7 százalék részesedéssel rendelkezik, de ő egyben rendszeres szociális járadákot kap, mert D kategóriás, 75 százalékban egészségkárosodott. Kérdésem, hogy amennyiben a kisebbségben lévő tulajdonos időként a boltban személyesen közreműködik, ezt teheti-e anélkül, hogy a cégben önmaga után semmit nem fizet és nincs jelentve semmilyen jogviszonyban a 1041-esen. Ha ez így nem megfelelő, milyen formában tud ez jó lenni, hiszen pszichiátriai betegről beszélünk, akinek a munkavégzése teljesen kiszámíthatatlan, a munkába terápiás céllal kell bekapcsolódnia. Visszamenőleges hatállyal is lenne-e járulékfizetési kötelezettsége?

Kivételes rokkantsági ellátás jön azoknak, akiknek nincs elég biztosítási idejük Cikk

Kivételes rokkantsági ellátásban részesülhetnének a jövőben azok a súlyosan egészségkárosodott személyek, akik hosszú ideje tartó betegségük miatt, vagy más méltányolható okból nem tudták megszerezni az ellátáshoz szükséges előzetes biztosítási időt, de rendelkeznek az előírt biztosítási idő legalább felével – derül ki a Magyarország 2018. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvénymódosítási javaslatcsomagból, amelyet tegnap este terjesztett a parlament elé Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Egészségkárosodottak tb-ellátásának feltételei Cikk

Milyen mértékű egészségkárosodás, előzetes biztosítási idő és más egyéb feltétel esetén kapható társadalombiztosítási ellátás? Ismertetjük.

Rokkantsági, rehabilitációs ellátás: ezektől függ az összeg Cikk

Bonyolult szabályok szerint kell kiszámítani a rokkantsági, illetve a rehabilitációs ellátás összegét. Megmutatjuk, mi mindentől függ a járandóság.

80 százalékban egészségkárosodott ellátása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném a tanácsát kérni: 50 éves férfit az orvosszakértői bizottság 80 százalékban nyilvánított egészségkárosodottnak (daganatos beteg), de az új, 2012. év óta életben lévő jogszabály alapján nincs meg a 15 évre visszamenőleg szükséges 3650 ledolgozott napja, csak 3355 napot gyűjtött össze a hatóság, ezért a rokkantosítási kérelmét elutasították, nem kaphat ilyen jellegű ellátást. Kérdésem, Ön szerint milyen ellátást, és hol kaphatna, mert dolgozni nem tud, az öregségi nyugdíjhoz még (jelenleg) 15 év kell, bár összeségében már van 27 ledolgozott éve. A rehabilitációs hatóságnál méltányossági kérelmet nem lehet beadni. Köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alapítvány – vállalkozási bevétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Deviza adományozása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3