276 találat a(z) családi pótlék cimkére

Adózási határidők 2019. szeptember 2-8. Cikk

Adózási határidők a NAV tájékoztatása szerint.

Előbb érkezik a családi pótlék Cikk

A szeptemberi iskolakezdés megkönnyítése érdekében 2019. augusztus hónapban a családi pótlék utalása előrehozott időpontban történik.

Szeptember helyett már augusztusban kifizetik a családi pótlékot, a gyetet és a gyest Cikk

Eddig több mint nyolcezren kérték a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását, babaváró hitelre is több ezren adták be igényüket – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikáért felelős helyettes államtitkára szerdán az M1-en.

Családi adókedvezmény családi pótlék híján Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olyan esettel találkoztam, hogy 2018 decemberében született gyermek után a szülők "elfelejtették" a családi pótlékot megigényelni. Ezt 2019 áprilisában pótolták, de visszamenőleg csak 60 napra lehet családi pótlékot kérni. Kérdésem: 2018 decemberére, illetve 2019. január hónapra jár-e családi adókedvezmény úgy, hogy ezekre a hónapokra nem kaptak családi pótlékot? Köszönettel: Szabó-Szűcs Csilla

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! A dolgozó egyik gyermeke saját jogon részesül családi pótlékban, aki után a szülő veszi igénybe a családi kedvezményt. Másik gyermeke 2018 nyarán betöltötte a 20. életévét, de még középfokú oktatási intézményben tanul. Ebben az esetben a családi kedvezményt 2018. első nyolc hónapjában két kedvezményezett eltartottra, a második négy hónapjában pedig egy kedvezményezett eltartottra és egy eltartottra vonatkozóan veheti igénybe? Válaszát előre is köszönöm.

Elvált szülők: mikor lehet megosztani a családi adókedvezményt? Cikk

Egy édesanya idén februárban elvált a férjétől, akivel három közös gyermekük van. A válás óta felváltva nevelik a gyermekeiket, a családi pótlékot viszont teljes mértékben az édesanya kapja. A gyermekek állandó lakcíme a volt férjével azonos. A családi adókedvezményt az édesanya veheti csak igénybe, teljes összegben, vagy a volt férje is élhet vele, megosztással? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Rokkantnyugdíj Kérdés

Fiam 28 éves, 80%-os egészségkárosodása van. Jelenleg rokkantsági járadékban, saját jogú családi pótlékban részesül, és mellette 4 órás munkaviszonyban dolgozik. A munkahelye hamarosan megszűnik, így elveszíti a munkáját. Rokoni segítséggel dolgozik a jelenlegi munkahelyén, új munkahely képességei miatt nem jöhet számításba. Az elmúlt 5 évben több mint 3 évnyi munkaviszonyt szerzett. Jogosult-e (érdemes-e) rokkantnyugdíjra? Megtarthatja-e a rokkantnyugdíj mellett a saját jogú családi pótlékot? Meddig járhat neki saját jogú családi pótlék? Előre is köszönöm válaszukat, tisztelettel: Antal

Kereseti korlát a kisadózóknál Cikk

Folyamatosan nő a kisadózást választó vállalkozások, illetve a bejelentett kisadózók száma, így – egyebek mellett – célszerű áttekinteni, hogy miként kell figyelembe venni a kisadózói tevékenységből származó jövedelmet az egyes ellátásokhoz kapcsolódó kereseti korlát számításánál.

Az államháztartási hiány növelésével irányozza elő a román parlament a megnövelt családi pótlék fedezetét Cikk

Az eredetileg tervezett 2,55 százalék helyett 2,76 százalékos GDP-arányos hiánnyal fogadja el a román parlament az idei állami költségvetés tervezetét, így teremtve fedezetet a családi pótlék jelentős növelésére – jelentette be Liviu Dragnea házelnök, a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke csütörtökön.

Saját jogon járó családi pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alkalmazott jelenleg 6 órában (ami rugalmas) dolgozik rokkantként, rokkantsági járadékot és emelt családi pótlékot kap. Szeretne még egy 4 órás munkát vállalni. Mehet-e ez a kettő együtt? Válaszát előre is köszönöm!!!

Családipótlék-jogosultság Kérdés

Tisztelt Adózóna! Adott egy család, ahol az egyik gyermek első egyetemi alapképzésben vesz részt, illetve két másik gyermek, 18 év alatti tanulók. A családi pótlék összege így (három eltartottat, és két kedvezményezett eltartottat figyelembe véve) 2x16 ezer forint. Az egyetemi tanuló gyermek katás egyéni vállalkozást indít. Ez hogy befolyásolja a családi pótlékra való jogosultságot és összegét? Vagyis: mi számít ebből a szempontból rendszeres jövedelemnek? Van-e olyan összeg, ami még nem minősül jövedelemnek? Ha a katás egyéni vállalkozása már elindult, de bevétele még nem volt, akkor a rendszeres jövedelmét nullának kell tekinteni? Amennyiben volt három hónapon keresztül bevétele, akkor annak teljes összege jövedelemnek számít, vagy csak a NAV által leigazolt 60 százalék? Általánosságban: amennyiben valaki bejelenti, hogy az I. negyedéves jövedelmei alapján áprilistól nem tartozik a családi pótlék számításánál figyelembe vehető eltartotti létszámba, de májustól megszűnik a jövedelme és megint jövedelem nélkül lesz, akkor májustól újra beleszámít az eltartotti létszámba? Köszönöm.

Családi pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! 16 éves gyermek nappali középiskolai tanulmányait folytatja. Kell valamilyen papírt benyújtani ebben az esetben valahová, ami igazolja a tanulmányait és a jogosultságát a családi pótlékra, vagy az automatikusan jár a tanulmányainak befejezéséig?

Családi adókedvezmény megosztása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi adókedvezmény megosztásával kapcsolatosan szeretnék kérni egy kis segítséget. A szülők év közben, júliusban elváltak, az édesapa elköltözött, a lakcíme megváltozott. A gyermek az édesanyjával lakik egy háztartásban. Az édesanya rendelkezik heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal. Az édesapa munkaviszonya április közepén megszünt, azóta sincs jövedelme. A bírósági ítélet alapján a gyermek felügyeleti joga közös, a családi pótlék megosztását nem kérték. Az édesapa érvényesítheti-e megosztással a családi adókedvezményt a januártól áprilisig terjedő 4 hónapra? Valamint, amennyiben a későbbiekben lesz jövedelme és kéri a családi pótlék megosztását? Köszönöm válaszát.

Családi pótlékra jogosult-e? Kérdés

A középiskolás diák abbahagyta az iskolát és a szakközépiskola harmadik évfolyamát esti tagozaton végzi. Jelenleg 17 éves múlt. Napközben egy hónapban 15 alkalommal egyszerűsített munkaszerződés keretében alkalmi munkát vállalt. Alkalmanként 7600 forintot kap. Jogosult-e családi pótlékra?

Módosulhatnak egyes családtámogatási és nyugdíjbiztosítási törvények Cikk

A kormány által T/3127. számon benyújtott törvényjavaslat módosítaná egyes családtámogatási, továbbá nyugdíjbiztosítási tárgyú törvények szabályait.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó anyuka gyed, gyes, táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Hatósági díj továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs