278 találat a(z) családi pótlék cimkére

Óriási különbség a családi adó-, illetve járulékkedvezményben Cikk

A gyermekekre tekintettel igénybe vehető személyi jövedelemadó- és járulékkedvezményt két külön törvény szabályozza, így a kedvezmények érvényesítése több eltérést is magában hordoz. Az alábbi cikkben ezeket a különbségeket foglaljuk össze.

Svájci munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiban kérném segítségét. A férj Svájcban dolgozik (2015-ben, a teljes évben), ott adózik, a felesége Magyarországon él. A családi pótlék összegét egy gyermek után Magyarországon a feleségnek folyósítják, a férj részéről pedig folyamatban van Svájcban a svájci magasabb összegű családi pótlék mínusz a Magyarországon a feleség részére folyósított családi pótlék összege különbözetének megigénylése. Magyarországon a feleség jogosult-e családi kedvezmény igénybevételére?

Családi adókedvezmény Kérdés

Adókedvezmény jár-e azután a gyermek után, aki 19 éves, levelező tagozaton középiskolába jár, de mellette 4 órát dolgozik? A szülő azt mondja, kap a gyerek után családi pótlékot.

Itt a lista, mi jár még a magasabb összegű családi pótlék mellé Cikk

Nem ritka – különösen ikerterhesség esetén –, hogy a gyermek(ek) a szülés várható időpontja előtt jóval korábban megszületnek. A kis súlyú, koraszülött gyermek(ek)re, továbbá egyéb esetben a gyermek adott betegsége, fogyatékossága esetén magasabb összegű családi pótlék jár. A szülők azonban sok esetben – tájékoztatás hiányában – nem tudják, hogy a magasabb összegű családi pótlék kapcsán milyen egyéb támogatásra jogosultak. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani az alábbi cikkünkkel.

Családi kedvezmény Kérdés

Gyesen levő anyuka a gyermekét egyedülállóként nevelők családi pótlékát veszi igénybe. A gyermek és az anyuka ugyanarra a címre vannak bejelentve, viszont életvitelszerűen albérletben laknak a gyermek apjával, egy másik lakcímen. Mivel az anyukának nincs jövedelme a gyesen kívül, ezért az élettársa veszi igénybe a családi adókedvezményt. Véleményem szerint viszont nem vehetné igénybe, megoldás lenne-e, ha az egyedülállónak járó emelt összegű családi pótlékot lemondaná az anyuka? Abban az esetben érvényesíthetnék a családi adókedvezményt a férfi élettársa keresetéből? Visszamenőleg mennyi időre lehet bejelenteni az élettársi jogviszony létesítését, s ezzel egyidőben visszafizetni a emelt összegű családi pótlékra vonatkozó differenciát?

Bekeményítene Ausztria is a külföldiek családi pótlék ügyében Cikk

Támogatná az Ausztriában dolgozó külföldiek családipótlék-juttatására vonatkozó szabályok szigorítását az osztrák kancellár – derül ki a Kronen Zeitung vasárnapi számának adott interjújából.

Munka gyes mellett 2016-ban: így változtak a szabályok Cikk

Idén január elsejétől a családtámogatás több szabálya is változott, egyebek mellett módosultak a gyes alatti keresőtevékenységre vonatkozó rendelkezések is. Alábbi cikkükben gyes folyósítása mellett folytatott munkaviszonyra és vállalkozási tevékenységre vonatkozó változásokat és a tb-közteherfizetéseket részletezzük.

Családi adókedvezmény speciális esete Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetben kérném állásfoglalását: az egyik nyugdíjas munkavállalónk lánya (aki 31 éves) saját jogon kap családi pótlékot (a rehabilitációs szakhatósági állásfoglalás szerint: összszervezeti egészségkárosodás 58 százalék, egészségi állapot 42 százalék), az édesapja venné igénybe a családii adókedvezményt (közös a tartózkodási helyük, lakcímük), megteheti-e? Továbbiakban a 31 éves lányának van 2 kiskorú gyermeke (16 év alattiak), az utánuk járó családi adókedvezményt is igénybe veheti a nagypapa? A NAV-tól ilyen felvilágosítást kaptak. Nagyon köszönöm.

Tanuló foglalkoztatása Kérdés

Jogosult-e továbbra is családi pótlékra az a nappali tagozatos középiskolai diák, aki jogviszonyt létesít, illetve létesíthető-e jogviszony, amelyben adómentes jövedelemre tehet szert? (Információm szerint az iskola adja a szerződést, a munkáltatóval aláíratja azt a diák, amit az iskola ellenjegyez, és a kamarához is továbbítani kell ellenjegyzésre.) A diák a havi minimálbér feléig adómentesen kaphat juttatást? A munkáltatónak milyen kötelezettségei vannak ilyen esetben? Köszönöm a segítséget!

Családi adókedvezmény – külföldön dolgozó szülő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi adókedvezményt érvényesíthet-e 2015-re vonatkozóan az a Magyarországon dolgozó és jövedelmet szerző, 4 gyermekes anyuka, akinek a férje Ausztriában dolgozik, és mind a 4 gyermek után az édesapa Ausztriában veszi igénybe – teljes összegében – a gyermekek után járó családi pótlékot? Köszönettel!

Családi pótlék,családi kedvezmény külföldön tanuló gyermek után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy ha külföldön tanul egy gyermek egy évig az érettségi után, akkor igénybe lehet-e venni a családi kedvezményt utána, illetve a családi pótlék jár-e utána, vagy le kell azt mondani? A spanyol iskola kiállít iskolalátogatási igazolást. Válaszukat előre is köszönöm.

Családtámogatások 2016: itt a lista az ellátások változásairól Cikk

Több ponton is módosultak a gyermekekhez kapcsolódó ellátások szabályai. A gyermekgondozási díjra vonatkozó szabályok változása mellett átszabták az anyasági támogatásra, a gyermekgondozási segélyre, a gyermeknevelési támogatásra és a családi pótlékra vonatkozó rendelkezéseket is. Cikkünkben utóbbi változásokat, azaz a családtámogatás szabályainak fontosabb módosításait ismertetjük.

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Családi kedvezménnyel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy mivel a családi pótlékot a gyermekem után az édesanyám veszi igénybe, aki egyébként jövedelemmel nem rendelkezik, és én, mint anya, aki jövedelemmel rendelkezem, igénybe tudom-e venni a családi kedvezményt? A gyermekem az édesanyámnál lakik. Válaszukat előre is köszönöm. Üdv.

Családi adókedvezmény 2016. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két gyermekem van, egyik nappali tagozaton tanul, és családi pótlékra jogosult vagyok utána, a másik gyermekem egyetemi hallgató, nappali tagozaton tanul, önálló keresettel nem rendelkezik, tehát eltartott. Második gyermekem által a családi pótlék 1000 forinttal több havonta. Kérdésem az lenne, hogy a családi kedvezmény összege ebben az esetben 66 670, vagy 83 330 forint havonta?

Családi pótlék munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik cégünkben egy tanulót alkalmaznak 2015. 10. 16-tól heti 20 órás munkaviszonyban, bruttó 65 ezer forintos bérrel, szakképzettséget nem igénylő munkakörben. A tanuló 2015. 11. 03-án betöltötte a 18. életévét. A családtámogatási törvényben úgy olvastuk, hogy amennyiben a 18. életévét betöltött személynek rendszeres jövedelme van, úgy a rá tekintettel vagy a részére megállapított családi pótlék folyósítását a negyedik hónaptól mindaddig szüneteltetni kell, amíg rendszeres jövedelemmel rendelkezik. Kérdésünk, hogy, ha esetében az első két hónapban (novemberben és decemberben) meghaladta a minimálbért a jövedelme, de januárban módosítják a szerződését, és a részmunkaidő arányában kapja a minimálbért, akkor jogosult marad-e a családi pótlékra? Vagy pedig a családi pótlék további folyósításának feltétele, hogy a 3 hónap közül egyikben sem haladhatja meg a jövedelme a minimálbért? Válaszát előre is köszönjük!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elvont pihenői pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Számlán két vevő neve

Kelemen László

adószakértő, jogász

Tao szerinti écs változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs