447 találat a(z) családi kedvezmény cimkére

Adókedvezmények első házasoknak, családoknak, fogyatékkal élőknek. Válaszol a NAV Cikk

Összegyűjtötte és megválaszolta a fogyatékkal élők, az első házasok és a családok által érvényesíthető adókedvezménnyel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket a NAV.

Családi kedvezmény élettársi kapcsolat évközi megszűnése esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Állásfoglalást kérnék arra vonatkozóan, hogy 11 éve (nem regisztrált) élettársi kapcsolatban élő férfi és nő, akik az elmúlt 11 évben 3 kiskorú gyermeket neveltek, melyből 1 közös, kettő az anya által hozott. Ha 2016. júniusban az élettársi vagyonközösséget ügyvéddel ellenjegyzett szerződésben megszüntetik, a közös gyerekre vonatkozóan közös szülői felügyeletben, hetente változó "felváltva gondozásban" állapodnak meg, az anya saját gyerekei nyilván az anyánál maradnak, akkor lehetséges-e, hogy semmiféle megosztás, közös érvényesítés nem jöhet náluk szóba a családi kedvezménynél, se az anyánál, se a férfinél...s a férfinak csak a saját vérszerinti gyereke utáni egygyerekes családi kedvezmény 50%-a jár családikedvezmény-keretként? A munkáltató 2016. júniusig a férfinak a vérszerinti gyerekére és az anya által aláírt nyilatkozata alapján 6 hónapon kereszül 220 ezer forint családi adóalap-csökkentő kedvezménnyel számolt. Az anya egyébként nem tudta 2016-ra igénybe venni a 3 gyerekre járó keretösszegét (2 fő*12 hó*220 000 Ft +1 fő 6 hó*220 000 Ft és 1 fő 6 hó*110 000 Ft) a családi járulékkedvezménnyel együtt sem.) A férfi valóban nem érvényesíthet semmit, csak júliustól decemberig az 1 fő*6 hó * 33 370 Ft keretösszeget? Pusztán azért, mert már a bevallás benyújtásakor nem élettársak? A NAV telefonos válasza szerint, egyiknél sem jelölhető a bevallásban megosztás vagy közös érvényesítés, mert a bevalláskor már nem áll fenn az élettársi közösség. Gyors válaszukat előre is köszönöm.

Családi kedvezmény közös érvényesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy házaspár két gyermeke után év közben oly módon érvényesítette az adóelőlegnél a családi kedvezményt, hogy azt teljes egészében a férjnél vette figyelembe a munkáltatója. Év végén az adóbevallásnál az látszik célszerűnek, hogy a családi kedvezményt közösen érvényesítsék, mivel így mindketten figyelembe tudják venni az egyéb címen járó adókedvezményeket. Megtehetik-e ezt úgy, hogy emiatt a feleségnél visszajáró, a férjnél pedig fizetendő adó keletkezik. Ha igen, meg kell-e fizetni a férjnél a 12%-os büntető jellegű adót a különbözet után? Várom szíves válaszát, üdvözlettel.

Rokkantsági járadék adókedvezmény megosztás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi adókedvezménnyel kapcsolatosan szeretnék kérdezni. Közös háztartásban él anya, apa, nem házastársak, csak élettársak. Anyának van egy korábbi kapcsolatából született rokkantsági járadékban részesülő gyermeke, aki után családi pótlékot nem kapnak, a gyermek részére folyósítják a rokkantsági járadékot. Valamint van egy közös gyermekük is az élettársával, aki után családi pótlékot is kapnak. Az anya 2016-ban nem dolgozott, így a családi kedvezményt nem tudta érvényesíteni. Az apa a közös gyermek után az egy gyerekes kedvezményt érvényesítette év közben. Év végén az éves bevallásban van-e lehetőség arra, hogy az anya megossza élettársával a fennmaradó kedvezményt a rokkantsági járadékban részesülő gyermekre tekintettel? Ha igen, abban az esetben az egy gyerekes vagy a két gyerekes kedvezmény jár-e a családnak? Válaszát előre is köszönöm.

Rokkantsági ellátásban részesülő testvér utáni adókedvezmény Kérdés

Adott egy 36 éves házas nő, két kiskorú gyerekkel. Egy családban lakik a a rokkantsági járadékban részesülő 30 éves húgával. Jól gondolom, hogy így 3 kedvezményezett után jár neki az emelt családi adókedvezmény és mivel a húga nem tud dolgozni, akkor ő tudja érvényesíteni? (3*x220.000 Ft/hó)! Köszönöm!

Bonyolult családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megerősítést szeretnék kérni. Adott egy egyedülálló anyuka két gyermekkel, bejelentett állással. Teherbe esik a harmadik gyermekkel (aki 2016. 09. hóban megszületik). 2016. 03. hótól jogosulttá válik a háromgyermekes családi kedvezményre, de igénybe veszi az egyedülállósági családi pótlékot is. 2016. 05. hóban férjhez megy (innentől már nem kér egyedülállók családi pótlékát), a férje veszi igénybe a háromgyermekes családi kedvezményt, amihez közösen – a járulékalapokkal együtt – meg is van az adóalapjuk. Biztos, hogy jól gondolom, hogy az anyukának, mivel neki már 2016. 03. hótól jár a háromgyermekes családi kedvezmény, több mint 2 millió forinttal nagyobb összegre érvényesítheti közösen a férjével a családi kedvezményt, mint a férje (aki csak 2016. 06. hótól érvényesít) így lényegében közösen ugyan, de 10 hónapra is igénybe vehetik a háromgyermekes családi adókedvezményt (2016. 01-02. hóra pedig a második gyerekre az anyuka), s így együtt jelentős adó- és járulékkedvezményben részesülnek?

Adókedvezmények sorrendje Kérdés

Az adózó személyi jövedelemadója erejéig igénybe szeretne venni kedvezményeket. Fiatal házasok kedvezménye, gyermek után járó családi kedvezmény. Valamint a patikapénztárnál évi 150 000 forint kedvezményt. Van-e sorrendiség?

Válaszol a NAV: gyakori kérdések az őstermelők járulékkötelezettségéről Cikk

Kinek kell járulékbevallást benyújtani, mire kell figyelni a kitöltéskor, ki biztosított, ki nem, lehet-e érvényesíteni a családi járulékkedvezményt? – egyebek között ezekre a kérdésekre ad választ összefoglaló tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Szja-bevallás: nekik érdemes mielőbb átnézniük a NAV tervezetét Cikk

A bevallási tervezet a jövedelmek mellett a kedvezményeket is tartalmazza, de csak azokat, amelyekről adata van az adóhivatalnak. Így annak, aki elfelejtett időben nyilatkozni munkáltatójának arról, hogy a családi- vagy az első házasoknak járó kedvezmény összegét vonja le az adóelőlegéből, mindenképpen érdemes mielőbb kiegészítenie a bevallását – hívja fel a figyelmet Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős államtitkára, a NAV vezetője.

Egyéni vállalkozók adóelőlege: ezekre az új szabályokra ügyeljen! Cikk

2017-től módosult az egyéni vállalkozók adókulcsa, számos változás volt a különböző kedvezmények elszámolásában. Így értelemszerűen új szabályokra is kell figyelni az április 12-én esedékes adóelőleg megállapításánál. Ismertetjük az igénybe vehető kedvezményeket is.

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! A témával kapcsolatban számos értékes információt olvastam, de sajnos esetemre nem találtam választ. Kérdésem, hogy helyes döntés született a következőben? Adott egy rokkantsági járadékot kapó 25 éves lány, szüleivel egy címen bejelentve. 2016. február hónapig édesapja vette igénybe a családi kedvezményt, március hónaptól nem. Az ok az, hogy a lány főállású katás vállalkozó lett. Válaszát előre is köszönöm.

Szja bevallás + egyéni vállalkozó családi adó- és járulékkedvezménye Kérdés

Egyéni vállalkozó családi járulékkedvezményével és szja-bevallásban való szerepeltetésével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Főállású egyéni vállalkozó 4 gyermek után évközben érvényesítette a kedvezményeket. Vállalkozói kivétje 129.000 Ft/hó, ezek után 4515 Ft nyugdíjjárulékot fizetett + a 1,5% munkaerő-piaci járulékot. Összesítve: járulékalapot képező jövedelem: 1.126.600Ft, megállapított egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék összege: 230.953 Ft, évközben érvényesített családi járulékkedvezmény: 191.522 Ft, levont és megfizetett egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék összege: 39.431 Ft. Táppénz összege: 21.915 Ft, így az összes összevont adóalapba tartozó jövedelem: 1.148.515 Ft.(18. sor) Szja bevallás: 24-es sor „a” oszlopa (adóelőleg megállapításánál jogszerűen érvényesített családi járulékkedvezmény összege) :191.522 Ft 30. sor megállapított egb és nybj összege: 230.953 Ft 31. sor (a 30-as sorból levont és megfizetett járulékok összege: 39.431 Ft. Értesítettek, hogy nem dolgozzák fel, mert a 30-as sorban csak az 1.148.515 Ft 17%-a szerepelhet, vagyis 195.248 Ft. Én ezzel nem értek egyet! Mivel az egyéni vállalkozónak az emelt járulékalapok miatt több a megállapított járulékfizetése, de csak a 1.126.600 Ft 17%-át érvényesítette kedvezményként, vagyis 191.522 Ft-ot, a többit pedig befizette nyugdíjjárulékba. Ha javítanám, akkor a program is hibaüzenet írna, hogy a 30. sor = 24a+31b+33b sorok összegével. Vagyis nem vehetné figyelembe a befizetett nybj-t és ezt az összeget fizesse be újra szja-ként. Kérem véleményüket azzal kapcsolatban, hogy a fentiek alapján jó-e az szja bevallásom. Köszönöm!

Családi kedvezmény a gyámság megszűnése után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik munkatársunk a saját húgának a gyámja. Húga eléri a 18. életévét, amivel egyidejűleg munkatársunk gyámsága megszűnik. A családi kedvezmény jár-e továbbra is a gyámnak? Úgy értelmezem, hogy továbbra is igénybe veheti, mivel továbbra is az ő háztartásában él a húga és még közoktatási intézményben tanul. Válaszát köszönöm.

Családi járulékkedvezmény: erre figyeljen az szja-bevalláskor! Cikk

Meglehetősen sokan vannak, akik nem kérik adóelőleg-nyilatkozatukban a családi adókedvezmény (még inkább a családi járulékkedvezmény) figyelembevételét, és csak a személyijövedelemadó-bevallásukban élnek a lehetőséggel, az adótöbbletet visszaigényelve. Tudni kell, hogy a magánszemélyeknek idén már a NAV készít adóbevallás-tervezetet, amit kiegészíthetnek, korrigálhatnak, javíthatnak május 22-éig.

Családi kedvezmény igénybevétele, rokkantjáradék Kérdés

Ki számítható be a létszámba, illetve hány fő kedvezményezettel számolhat az özvegy egyedülálló anya a családi kedvezmény igénybevételénél: 3 gyermek van. 1 fő középiskolás, 1 ikerpár fiú, ők ketten szellemi fogyatékosok, 30 évesek. Mindhármójuk az anyával együtt közös lakcímen szerepelnek. Az ikerpár rokkantsági járadékot kap. Az egyik fiú otthonban van elhelyezve állapota miatt. Az ő családi pótlékát az otthon vezetője kapja. Kérdésem lényege: számolhat-e az anya mint eltartó 2 fő kedvezményezettre a 220 000 Ft/kedvezményezett adóalap-csökkentéssel, vagy csak 100 000 Ft/kedvezményezett adóalap csökkentésre jogosult az anya? Magyarul az otthonban lévő fiú beszámítható-e a létszámba? Gondnoka az anya. Köszönettel: Hataláné Csáki Katalin

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mezőgadasági őstermelő árbevétel

Lepsényi Mária

adószakértő

90%-os költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink