24 találat a(z) csökkentett munkaidő cimkére

Minimum tb-járulék, csökkentett munkaidő, bértámogatás Kérdés

Veszélyhelyzettel összefüggő csökkentett munkaidő Kérdés

Bértámogatás csökkentett munkaidőre, számítási példa Kérdés

Csökkentett munkaidő hatása a nyugdíjra Kérdés

Csökkentett munkaidős foglalkoztatása iránti kérelem elutasítása Kérdés

Késve jelentett bértámogatási kérelem Cikk

Teljes hónapra vagy napokra, tört hónapra is kapható bértámogatás? Számít-e a csökkentett munkaidő bejelentésének időpontja? Az Adózóna olvasójának kérdésére dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

Munkaadói felmondás koronavírus veszélyhelyzetben Kérdés

Csökkentett munkaidőben történő foglalkoztatás – KSH statisztikai létszám Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató május 1-jétől gazdasági nehézségek miatt átmeneti munkaidő-csökkentést hajtott végre, ami alapbér időarányos csökkentésével is járt, de a részmunkaidőben történő foglalkoztatásra új munkaszerződést nem kötött a munkavállalóval. Ebben az esetben a májustól ezen heti 10 órás részmunkaidős munkavállalót KSH szempontól jelentenünk kell a létszámba vagy, mivel a KSH iránymutatásában benne van az alábbi meghatározás: „Teljes munkaidőben foglalkoztatottként kell továbbá számba venni azokat a munkavállalókat is, akik esetében a munkáltató – gazdasági nehézségek miatt – átmeneti munkaidő-csökkentést hajt végre, de az alapbér időarányos csökkentését is jelentő, nem teljes munkaidőben történő foglalkoztatásra új munkaszerződést nem köt a munkavállalóval”, teljes munkaidősként 1 főként kell figyelembe vennünk? Válaszukat előre is köszönöm.

Csökkentett munkaidőre járó bértámogatás Cikk

Munkaidő-csökkentés esetén a dolgozó bruttó bérét is a csökkentéshez kell igazítani? Hogyan kell számítani a támogatás miatt a nettó bért? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Járulékfizetési kötelezettség keletkezése saját kft.-ben csökkentett munkaidő miatt Kérdés

Kft. résztulajdonos ügyvezetője jelenleg heti 40 órás munkaviszonyban van. Nem vesz fel jövedelmet a kft.-ben. Ezért nincs járulékfizetési kötelezettsége. A munkahelyén azonban a vészhelyzet miatt 4 órásra csökkentik a munkaidejét. A jövedelme így is jóval meghaladja havi szinten a minimálbért. Keletkezik-e erre az időre járulékfizetési kötelezettsége a kft.-ben?

Bértámogatás a vendéglátásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy vendéglátássál foglalkozó kft., amely a vészhelyzet kihirdetését követően kénytelen volt bezárni. Azóta sem folytatja tevékenységét. Dolgozóit azonban nem küldte el. Közös megállapodást kötöttek a dolgozókkal, hogy április hónapra a bejelentett munkaidejük megtartása mellett az alapbérük 50 százalékát kapják meg állásidőként. Ez meg is történt. Időközben módosult a bértámogatási rendszer és a könnyített feltételek mellett a kft. úgy döntött, hogy május 1-jétől a dolgozókat az eredeti alapbérük szerint fizeti ki és megpályázza közösen a dolgozókkal a bértámogatást, mégpedig úgy, hogy a dolgozók napi munkaidejét 8 óráról csökkenti 2 órára. Kérdésünk az alapbér meghatározása lenne. A rendelet úgy írja, hogy a kérelem benyújtásának napján érvényes alapbért lehet figyelembe venni. A kérelem benyújtásának napján tehát a dolgozók az eredeti alapbérüket kapják meg. Bezavarhat-e , hogy az április hónap az 50 százalékos alapbérrel lett részükre kifizetve? Valamint a nettó bér meghatározásakor figyelembe kell-e venni a vendéglátás területén igénybe vehető nyugdíj- és egészségbiztosítási kedvezményt? Tehát a jelenleg hatályos nettó bérrel lehet számolni a kérelemben?

Bértámogatás hatása a csedre, gyedre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olvastam cikküket (https://adozona.hu/koronavirus_jarvany/A_bercsokkentes_hatasa_a_csedre_gyedre_P5OSCW), az utolsó példához kapcsolódna a kérdésem, azzal a különbséggel, hogy a bértámogatás miatt akarják csökkenteni a munkaidőt és bért. Érdeklődnék, hogy a csed, gyed alapjába csak a 4 órás bér számít-e bele, a támogatás és az egyéni fejlesztési időre járó rész pedig nem? Köszönöm előre is a választ.

Csökkentett munkaidős foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy egy dolgozó munkaidejét csökkentik a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatás igénylése miatt, a dolgozó egy másik kft.-ben ügyvezető, 36 órát meghaladó munkaviszony mellett, a munkaidő-csökkentés miatt hogyan alakul a járulékfizetése a kft.-ben, ahol ügyvezető? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Rajnics Andrea

Bértámogatás, munkaidőkeret, egyéni fejlesztés: mi módosult a kormányrendeletben? Cikk

A korábbi bértámogatásról szóló kormányrendelet módosítása sok téren egyszerűsíti az igénybevétel körét, sok jogértelmezési kérdést tisztáz. A támogatás mértéke és a maximálisan figyelembe vehető összeg nem változott, de most már egy 6 órás foglalkoztatás sincs kizárva a jogosultsági körből. A Niveus Consulting Group kommentárral segít értelmezni a módosítást.

Egyéni fejlesztési idő igazolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 105/2020-as rendelet alapján kérhető csökkentett munkaidős támogatásban a munkavállalónak vállalnia kell, hogy a kieső idő 30%-ában egyéni fejlesztési időben vesz rész, mely összefügg a munkakörével vagy a vállalkozás tevékenységével. De ezt hogyan kell majd igazolnia?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nagyszülői gyed melletti munkavégzés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Kapcsolt vállakozások összeszámítási kérdései

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Munkavégzés előre betervezett állásidő helyett

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close