26 találat a(z) csökkentett munkaidő cimkére

Megmaradhat a home office és a csökkentett munkaidő a kkv-knál Cikk

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések közül a csökkentett munkaidő és a home office sok vállalkozás esetében hatékonynak bizonyultak, így ezek megmaradhatnak a jövőben is – derült ki a K&H Bank júniusi felméréséből, amelyet saját kkv-ügyfelei körében végzett.

Csökkentett munkaidő után járó bértámogatás elszámolása hivatal részéről Kérdés

Minimum tb-járulék, csökkentett munkaidő, bértámogatás Kérdés

Veszélyhelyzettel összefüggő csökkentett munkaidő Kérdés

Bértámogatás csökkentett munkaidőre, számítási példa Kérdés

Csökkentett munkaidő hatása a nyugdíjra Kérdés

Csökkentett munkaidős foglalkoztatása iránti kérelem elutasítása Kérdés

Késve jelentett bértámogatási kérelem Cikk

Teljes hónapra vagy napokra, tört hónapra is kapható bértámogatás? Számít-e a csökkentett munkaidő bejelentésének időpontja? Az Adózóna olvasójának kérdésére dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

Munkaadói felmondás koronavírus veszélyhelyzetben Kérdés

Csökkentett munkaidőben történő foglalkoztatás – KSH statisztikai létszám Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató május 1-jétől gazdasági nehézségek miatt átmeneti munkaidő-csökkentést hajtott végre, ami alapbér időarányos csökkentésével is járt, de a részmunkaidőben történő foglalkoztatásra új munkaszerződést nem kötött a munkavállalóval. Ebben az esetben a májustól ezen heti 10 órás részmunkaidős munkavállalót KSH szempontól jelentenünk kell a létszámba vagy, mivel a KSH iránymutatásában benne van az alábbi meghatározás: „Teljes munkaidőben foglalkoztatottként kell továbbá számba venni azokat a munkavállalókat is, akik esetében a munkáltató – gazdasági nehézségek miatt – átmeneti munkaidő-csökkentést hajt végre, de az alapbér időarányos csökkentését is jelentő, nem teljes munkaidőben történő foglalkoztatásra új munkaszerződést nem köt a munkavállalóval”, teljes munkaidősként 1 főként kell figyelembe vennünk? Válaszukat előre is köszönöm.

Csökkentett munkaidőre járó bértámogatás Cikk

Munkaidő-csökkentés esetén a dolgozó bruttó bérét is a csökkentéshez kell igazítani? Hogyan kell számítani a támogatás miatt a nettó bért? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Járulékfizetési kötelezettség keletkezése saját kft.-ben csökkentett munkaidő miatt Kérdés

Kft. résztulajdonos ügyvezetője jelenleg heti 40 órás munkaviszonyban van. Nem vesz fel jövedelmet a kft.-ben. Ezért nincs járulékfizetési kötelezettsége. A munkahelyén azonban a vészhelyzet miatt 4 órásra csökkentik a munkaidejét. A jövedelme így is jóval meghaladja havi szinten a minimálbért. Keletkezik-e erre az időre járulékfizetési kötelezettsége a kft.-ben?

Bértámogatás a vendéglátásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy vendéglátássál foglalkozó kft., amely a vészhelyzet kihirdetését követően kénytelen volt bezárni. Azóta sem folytatja tevékenységét. Dolgozóit azonban nem küldte el. Közös megállapodást kötöttek a dolgozókkal, hogy április hónapra a bejelentett munkaidejük megtartása mellett az alapbérük 50 százalékát kapják meg állásidőként. Ez meg is történt. Időközben módosult a bértámogatási rendszer és a könnyített feltételek mellett a kft. úgy döntött, hogy május 1-jétől a dolgozókat az eredeti alapbérük szerint fizeti ki és megpályázza közösen a dolgozókkal a bértámogatást, mégpedig úgy, hogy a dolgozók napi munkaidejét 8 óráról csökkenti 2 órára. Kérdésünk az alapbér meghatározása lenne. A rendelet úgy írja, hogy a kérelem benyújtásának napján érvényes alapbért lehet figyelembe venni. A kérelem benyújtásának napján tehát a dolgozók az eredeti alapbérüket kapják meg. Bezavarhat-e , hogy az április hónap az 50 százalékos alapbérrel lett részükre kifizetve? Valamint a nettó bér meghatározásakor figyelembe kell-e venni a vendéglátás területén igénybe vehető nyugdíj- és egészségbiztosítási kedvezményt? Tehát a jelenleg hatályos nettó bérrel lehet számolni a kérelemben?

Bértámogatás hatása a csedre, gyedre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olvastam cikküket (https://adozona.hu/koronavirus_jarvany/A_bercsokkentes_hatasa_a_csedre_gyedre_P5OSCW), az utolsó példához kapcsolódna a kérdésem, azzal a különbséggel, hogy a bértámogatás miatt akarják csökkenteni a munkaidőt és bért. Érdeklődnék, hogy a csed, gyed alapjába csak a 4 órás bér számít-e bele, a támogatás és az egyéni fejlesztési időre járó rész pedig nem? Köszönöm előre is a választ.

Csökkentett munkaidős foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy egy dolgozó munkaidejét csökkentik a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatás igénylése miatt, a dolgozó egy másik kft.-ben ügyvezető, 36 órát meghaladó munkaviszony mellett, a munkaidő-csökkentés miatt hogyan alakul a járulékfizetése a kft.-ben, ahol ügyvezető? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Rajnics Andrea

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyed melletti munka

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Közös tulajdonú (társaság és magánszemély) ingatlan bérbeadása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Közösségi adószám hiánya

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close