26 találat a(z) csökkenés cimkére

Csökkentek a beruházások a II. negyedévben Cikk

2020 II. negyedévében tovább csökkentek a nemzetgazdasági beruházások, a fejlesztések volumene 9,9 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. A csökkenés a legtöbb nemzetgazdasági ágban bekövetkezett. A költségvetési szervek beruházásai jobban mérséklődtek, mint a vállalkozások fejlesztései. Előbbi esetében leginkább az uniós projektek csökkenő teljesítményértéke, utóbbinál elsősorban a kedvezőtlenné váló gazdasági környezet okozta az alacsonyabb aktivitást, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

Péntektől csökken a benzin ára Cikk

Péntektől várhatóan bruttó 2 forinttal csökken a 95-ös benzin literenkénti átlagára, olvasható a holtankoljak.hu oldalán.

Brutális esés a tőzsdéken, csúcson az arany ára, erősödött a forint Cikk

Nagy indexveszteséggel ért véget a hét első kereskedési napja az európai tőzsdéken. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 3109,46 pontos, 7,55 százalékos csökkenéssel, 38 075,83 ponton zárt ma.

Fékeződik a BMW nyeresége Cikk

A BMW a nyereség további csökkenésére számít az idén, de más gépkocsigyárakkal ellentétben nem tervez elbocsátásokat, hanem következetesen törli a kínálatból a kevéssé keresett modelleket.

Értékcsökkenés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném válaszukat a következőkre: A számviteli törvény maradványérték meghatározását irja elő tárgyi eszközöknél. Ingatlan esetében mondhatjuk-e, hogy a bekerülési érték a maradványérték? Ha igen, nem mond ez ellent a társasági adóról szóló törvénynek, ahol nincs maradványérték, és igy jóval magasabb összeget számolnánk el alapcsökkentőként. Vagy esetleg ott is el lehet dönteni, hogy elszámoljuk-e? Ha például 10 év múlva eladjuk az ingatlant, és addigra a Tao. tv. szerint már elszámoltunk 30 százalék adóalap-csökkentést, vissza kell korigálni a bevallást, vagy hogy rendeződik? Mi lesz akkor a kivezetendő nettó érték? Kérem sürgős válaszukat. Tisztelettel: Borosné

Szochokedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni: Vállalkozásunk szabad vállalkozási zónában működik. Szeretnénk igénybe venni a létszámbővítéshez járó szochokedvezményt, azonban ha az előírt 2+1 évnél hamarabb visszacsökken a létszám a korábbi szintre, akkor az addig igénybe vett kedvezményt önellenőrizni kell, és pótlékkal együtt vissza kell-e fizetni? Válaszát előre is köszönöm !

Kártérítésként kapott összeg adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Az ingatlan mellé, ahol most lakom, épül egy 36 lakásos társasház, melynek felépítésére az építtető megkapta az engedélyeket. Azonban amikor a ház felépül, az én lakásomtól teljesen el fogja venni a fényt, az építkezés a lakástulajdonom 20 százalékos forgalmiérték-csökkenését fogja okozni. Erre aláírásra került egy megállapodás, melyben lakásom forgalmi értékének csökkenésére 10 000 000 forint összeget fogok kapni az építtető cégtől. Ebből az összegből 2016-ban 6 millió forintot már megkaptam, a maradék 4 millió forintot 2017 decemberében (amikor elkészül az ingatlan és használatbavételi engedély is megvan rá) fogok megkapni. Szeretném kérdezni, hogy ezt a 2016-ban megkapott 6 millió forintot kell-e a 2016. évi adóbevallásomban szerepeltetni? Ha igen, akkor teljes összegben kell-e, az adóbevallás melyik sorában és a 15 százalékos szja-n kívül terhel-e más adókötelezettség? Köszönöm szépen a segítségüket!

Visszaesett az ipari termelés Cikk

Az ipari termelés volumene 4,7 százalékkal elmaradt júliusban az egy évvel korábbit – közölte első becslése alapján kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az építőipar teljesítménye több mint negyedével csökkent Cikk

Az építőipar teljesítménye májusban 26,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól az áprilisi 29,8 százalékos visszaesés után. A termelés mindkét építményfőcsoportban csökkent, az épületek építése 4,4, az egyéb építményeké 43,8 százalékkal – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Nagyon visszaesett az építőipar Cikk

Az uniós forrásokból végzett munkák tavalyi befejezése után januárban 20,1 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest. Az épületek építése 12,6, az egyéb építményeké 28,5 százalékkal maradt el a tavaly januáritól, amiben a magas bázis is szerepet játszott – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Jól jártak a nyugdíjasok! Egy emberöltő óta nem volt ilyen Cikk

Szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 0,5 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban – közölte a KSH. Utoljára a Kádár-korszakban fordult elő ilyen. Az alacsony infláció legfőbb nyertesei a családok mellett leginkább a nyugdíjasok, hiszen a bérekkel együtt a nyugdíjak vásárlóértéke is nő. A rezsicsökkentéseknek köszönhetően jelentősen csökkent a háztartási energia ára.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkába járás költségtérítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Céges kisteherautó magáncélú használata

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3