501 találat a(z) cégautóadó cimkére

Gépjármű nyilvántartási kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk tartós bérbevétellel (36 hónapos szerződéssel) személygépkocsit bérel. A havi bérleti díjról szóló számlában szereplő áfát nem vonja le, a javítás áfaját szintén nem helyezi levonásba. A cégautóadót megfizeti. Szükséges-e valamilyen útnyilvántartást vezetni, vagy a cégautóadó megfizetése "fedezi" a magánhasználatot? Köszönettel!

Cégautóadó – parkolási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk dolgozóinak a magánszemélyek tulajdonában álló személygépkocsikra budapesti parkolási bérleteket vásárol, a cég nevére szóló számlával. Belső szabályozás alapján valaki ezt megtéríti, kiszámlázzuk részére, mások pedig nem, az ő költségük egyes meghatározott juttatásként adózik. Ezen elszámolások bármelyike keletkeztet-e akár a magánszemélynél, akár a társaságnál cégautóadó-fizetési kötelezettséget? Mi úgy értelmeztük, hogy a cégautóadó-törvény rendelkezései költségként, ráfordításként a személygépkocsi üzemeltetéséhez közvetlenül kapcsolódó költségeket minősítik (üzemanyag, kenőanyag, gépkocsibérleti, -lízingdíj), de nem sorolja ide a parkolási díjat, garázsbérleti díjat), ezért azok költségként történő elszámolása nem keletkeztet cégautóadó kötelezettséget. Válaszukat előre is köszönöm!

Kisteherautó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nem fuvarozási tevénységet végző társaságunk kisteherautót vásárolt, mellyel saját áruit szállítja, azonban az ügyvezető azt magáncélra is használja. Az áfát a szerviz- és az üzemanyagszámlákból vissza szeretnénk igényelni. Milyen feltételeknek kell megfelelni ennek érdekében? Milyen nyilvántartásokra van szükség, és mi a helyes elszámolás módja? Kell-e fizetni cégautóadót, ha a kisteherautó nem haladja meg a 2500 kilogrammot? Köszönettel!

Kata és cégautó Kérdés

Ha valaki katás vállalkozó ügyvédi irodában, kell-e a cég tulajdonában lévő autó a után fizetni cégautóadót? Köszönettel.

Cégautóadó – Kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg a számviteli törvény hatálya alá tartozó, kettős könyvvitelt vezető evás ügyvédi iroda év közben áttérne katára. Az ügyvédi iroda tulajdonában van egy személygépkocsi. Jól gondolom, hogy katásként is kell majd cégautóadót fizetni? Köszönöm válaszukat.

Cégautó költségelszámolása, az áfa levonásba helyezése Kérdés

Tisztelt Szakártő! Kft. személygépjárművet vásárolt egy kereskedőtől, áfásan. Az áfát nem helyezte levonásba. Cégautóadót természetesen megfizeti. Az üzemeltetés során felmerülő költségek áfájának levonásba helyezésével kapcsolatban szeretnék kérdezni. 1.) A gázolaj áfájának 50 százaléka levonásba helyezhető? 2.) Az autóhoz vásárolt alkatrészek, kiegészítők (autószőnyeg, biztosíték, vonóhorog, ablakmosó folyadék, motorolaj stb.) esetében hogyan kell eljárni? Ezek áfája levonható valamilyen mértékben? 3. A szerelési költségek áfájának 50 százaléka szintén levonható? Ha a cégautóadót megfizeti a vállalkozás, akkor szükséges-e útnyilvántartást vezetni? Válaszát előre is köszönöm!

Gépjárműadó külföldön bérelt autó után Kérdés

Magyar vállalkozás, külföldön gazdasági tevékenységet folytat. Ehhez személyautót bérel, és utána müködtetési költséget számol el. Van-e cégautóadó-fizetési kötelezettsége, illetve milyen adófizetési kötelezettsége van a vállalkozásnak?

Taxira kell-e cégautóadót fizetni? Kérdés

Nem fizettek cégautóadót, pedig kellett volna Cikk

Többször ellenőrzött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) olyan vállalkozásokat az elmúlt időszakban, amelyek figyelmeztető sárga jelzéssel ellátott járművet üzemeltettek, azonban – helytelenül – nem vallottak és nem fizettek cégautóadót – hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

Személyautó bérlése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy kft. személyautót bérel. Visszaigényelheti-e 100 százalékban a bérleti díj áfáját? Közvetített szolgáltatásként kiszámlázza bérbeadó a biztosítási díjat és az esetleges bírságokat is (áfaval növelten). Ezek áfája visszaigényelhető-e? Kötelező-e menetlevelet vezetni a bérlet fennállásának időszaka alatt? Kell-e cégautóadót fizetnie?

Cégautóadó: mikor fizeti a társaság, és mikor a magánszemély? Cikk

Ugyan a cégautóadó-fizetési kötelezettség korántsem újkeletű, újra és újra felmerül a cikkünk címében is megfogalmazott kérdés: mikor fizeti a társaság, és mikor a magánszemély?

Cégautóadó-fizetés üzembentartóval Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésünk a cégautó- és gépjárműadó-fizetési kötelezettségre vonatkozik. A gépkocsinak belföldi magánszemély a tulajdonosa, üzembentartóként egy belföldi társaság kerül bejegyzésre. Ki fizeti az említett adókat? Ha alapesetben a magánszemélyt terhelik, lehet-e bármilyen megállapodást kötni arra vonatkozóan, hogy mégis közvetlenül a társaság fizesse őket? Köszönöm

Egyéni vállalkozó költségelszámolása Kérdés

36 órás munkaviszony melletti taxizást végző egyéni vállalkozó a személygépkocsi beszerzési árát értékcsökkenés formájában elszámolhatja-e.? Van-e cégautóadó-fizetési kötelezettsége? A felmerülő költségek (biztosítás stb.) teljes egészében elszámolhatók? Ha átalányadózást választ, mi lesz a járulékok és az adó alapja? Átalányadós egyéni vállalkozóként kell cégautóadót fizetnie? Köszönöm.

Gépkocsiköltségek elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély tulajdonában álló gépkocsi üzembentartója cég, ezzel kapcsolatos kérdéseim a következők: A cég mint üzembentartó elszámolhatja-e az összes felmerült költséget: üzemanyag, szerviz, biztosítás, parkolás, gépjárműadó stb.? Ha a cég fizeti a cégautóadót, a fenti költségek nemcsak az üzleti utak arányában számolhatók el? Az autó használatáért a magánszemély nem számítana fel díjat a cég felé. Köszönöm előre szíves válaszukat.

Cégautóadó, áfa Kérdés

Egy kft. jelenleg nyílt végű lízingszerződés keretében használ egy személyautót. Eddig a lízingdíj után visszaigényelte az áfát és fizette a cégautóadót is. Most úgy döntött, hogy kifizeti a hátralévő lízingdíjat, és meg szeretné vásárolni a személygépkocsit, amit utána egy magánszemélynek akar bérbe adni, úgy hogy a magánszemély legyen a forgalmiban az üzembentartó. Ezt megteheti-e, illetve mi lesz ebben az esetben az eddig levont áfával, kell-e arányosítani vagy befizetni, és kell-e cégautóadót fizetnie, ha más az üzembentartó? A válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft. és őstermeői tevékenység

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kattás ev. mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Adószámos magánszemély

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs