11 találat a(z) bt. beltag halála cimkére

Bt.-beltag halála, öröklés Kérdés

Pénztárgép használata Kérdés

Bt. beltag halála Kérdés

Háziorvos halála Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy háziorvos néhány napja elhalálozott. A háziorvosi praxist bt.-ben működtette, kültag a feleség. Két gyermeke van, tudomásom szerint végrendelete nincs. Szeretném megkérdezni, hogy milyen teendőink vannak most közvetlenül, illetve a későbbiekben, amikor a praxisjogot értékesítik? Jelenleg helyettesítés történik. A bt. működésképtelenné vált, az elhalálozott háziorvos volt a beltag, a kültagnak nem volt semmilyen jogosítványa. A bankszámlán is csak neki volt aláírási joga. A bevallások az orvos ügyfélkapuján mentek be. Én csak könyvelem a bt.-t. Nem tudunk adókat, szállítókat, munkabért fizetni. Jelen pillanatban ez a legsürgősebb dolog. A hagyatéki eljárás később lesz. Segítsen, legyen szíves, a bankszámlához való jogosultságot a kültag hogyan szerezheti meg? Amennyiben a bt.-be nem lép be még egy tag, akkor mi a teendő, és mikor? Köszönöm.

Egyszerűsített végelszámolásból kényszertörlés Kérdés

A beltag halála miatt egy bt. tevékenysége gyakorlatilag megszűnt. A tevékenységben aktívan nem közreműködő kültag a 6 hónapos határidő lejárta után 15 nappal döntött csak a cég felszámolása mellett. Az egyszerűsített végelszámolást bejelentették a cégbíróságnak, a közlemény a cégközlönyben megjelent. A záró bevallásokat elfogadta és beadta a bt., a beszámoló közzététele elfogadásra került. A törlési kérelem beadása előtt a cégbíróság végzést küldött a kijelölt végelszámolónak (kültag), hogy a cég a jogvesztő határidő miatt kényszertörlésre került. Milyen bevallási kötelezettségek keletkeznek ebben az esetben? Hogyan és mit kell visszavonni?

Egyszerűsített végelszámolás beltag halálakor Kérdés

Egy bt. egyetlen beltagjának halála miatt egyszerűsített végelszámolást indítanak. A bt.-nek sem tartozása, sem kötelezettsége nincs. A bt. kültagja az elhunyt beltag házastársa. Kit kell szerepeltetni a vagyonfelosztási javaslatban az eredménytartalék jogosultjaként? Teljes egészében a kültagot, vagy a beltag részét osztalékként a gyermekeiknek kell elszámolni? A hagyatéki tárgyalás már lezárult, abban nem történt utalás a bt.-tulajdonra. Az örökösök egyébként semmilyen igényt nem támasztanának az egyébként sem túl jelentős összegre.

Bt.-beltag halála esetén osztalékkövetelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt.-beltag meghalt – aki a volt férj –, a feleség a kültag. A bt. 2014. évi mérlegében – mely jelen esetben a hagyatéki tárgyalás alapja, igaz tevékenységet sem folytatott 2015. évben, tehát bankköltségen kívüli változás nem történt a bt.-ben – jóváhagyott osztalék lett előírva, könyvelve, határozat is beadva 2,5 millió forint értékben. Ez az összeg viszont a bt. rendelkezésére is állt, mivel a pénztárban volt ennyi készpénz. Hagyatéki tárgyalás során a kültag kéri az őt megillető 50 százalékot. A kérdéseim a következők lennének: Mi lesz a másik 50 százalékkal, mert egyik örökös, és a kültag sem akar beltag lenni, tehát nagy valószínűséggel végelszámolásra kerül sor. Ez a kötelezettség bt. részéről ottmarad, és a pénztárban is a fedezetéül szolgáló összeg. Viszont a beltag halála után – akinél minden papír, pénzeszköz volt – lakását az egyik örökös teljesen kipakolta. A másik örökös kérheti a rá jutó 25 százalékot? Mi lesz a bt. úgynevezett névértéke? Ugyanis a közjegyző, mint társasággal szemben fennálló követelésként jegyzőkönyvezte a kültag követelését. De ezt lenne miből kifizetni, ha nem más kezébe került volna a készpénz. Legjobb tudomásom szerint a tagság megszűnését követő 3 hónapon belül a kültagot ki kell fizetni. Ha nem lesz kifizetve, mert az ingatlan eladásából akarják, akkor mi a helyzet, meddig kell várni a kültagnak a pénzére? Mi lesz a sorsa annak a készpénznek, ami nem lesz meg? Elnézést a sok kérdésért, és remélem, érhető is voltam. Tisztelettel!

Bt. beltag halála esetén legfontosabb teendők Kérdés

Bt. beltagja elhunyt, a felesége a kültag, van 22 alkalmazott, hogyan lehet a működés folyamatosságát biztosítani? Mik a legfontosabb teendők? Cégbíróság, NAV, bank egyebek? A kültagnak eddig nem volt képviseleti joga. Köszönöm

Kényszertörlés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. egyetlen beltagja elhunyt, és nem történt 6 hónapon belül új beltagválasztás, így a bt.-t a cégbíróság törölni fogja. Ilyenkor mi a teendő? Ki fogja "végelszámolni" a bt.-t, ha a cég egyetlen kültagja cselekvőképtelen, és jelenleg nincs gyámja? Mi történik a cégben lévő ingatlannal? Hogyan kell utána adózni? Hogyan lehet a cég záróbevallásait beküldeni, ha ügyfélkapuja csak az elhunyt tagnak volt?

Bt. beltag elhalálozása Kérdés

T. Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném a segítségét: bt. beltagja elhalálozott. 1041-es nyomtatványon kijelentettem. Társasági szerződést kell módosítani ahhoz, hogy a cégkivonaton is átvezessük a változást? Nem lesz a beltag pótolva, mert a cég évek óta nem működik. Kell még valahol jelentenem a változást? Válaszát előre is köszönöm!

Evás bt. végelszámolása Kérdés

Bevételi nyilvántartást vezető, a számviteli törvény (Szt.) hatálya alá nem tartozó bt. a beltag halála miatt végelszámolását határozta el. A végelszámolás kezdő napjával az evaalanyisága megszűnik. Nyitómérleget kell készítenie és visszatérnie a Szt. hatálya alá. Bankszámláján az evás időszakból származó lekötött betét szerepel, melynek forrása az evás időszakból származó ki nem vett osztalék. Szerepeltethető-e ez az összeg a nyitómérlegben, mint ki nem vett osztalék alapítókkal szembeni kötelezettségként? Ez esetben mi lehet az osztalék megállapításának időpontja? Kit illet meg ez az osztalék?Egyedül a kültagot,vagy a beltag örököseit is? A beltag örökösei lemondhatnak-e az őket megillető osztalékról a kültag javára? Milyen adózási, illetve illetékfizetési kötelezettségekkel jár ez? Vagy ezt az összeget eredménytartalékba kell helyezni, és csak a végelszámolás végén osztható fel, mint törzstőkén felüli vagyon? Adózni, gondolom, ezután sem kell, mivel az evás időszakben már le lett adózva. Lehet-e a nyitómérlegben eredménytartalék? Szives válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink