9 találat a(z) behajthatatlan követelés áfájának visszatérítése cimkére

Behajthatatlan követelés áfájának visszatérítése Kérdés

Behajthatatlan követelés Kérdés

Behajthatatlan követelések áfa-visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésünk arra irányul, hogy azon vevők számlájának áfatartalmát önellenőrzéssel vissza lehet-e igényelni, akiket már törölt a cégbíróság, vagy csak az élő cégektől. Üdvözlettel: Ildikó

Behajthatatlan követelés áfa-visszaigénylése Kérdés

A behajthatatlan követelés áfa-visszaigénylésével kapcsolatosan van kérdésem. A megrendelő cég felszámolás alá került. A hitelező cég a felszámolás kezdetekor a követelését nem regisztráltatta, és így a felszámoló nem vette nyilvántartásba. A felszámoló a követelésről kiadta a behajthatatlansági nyilatkozatot.A felszámolás 2 éve kezdődött. Önök szerint jogosult-e a hitelező cég a követelés áfatartalmának visszaigénylésére? Ha igen, akkor milyen dokumentumok szükségesek hozzá?

Új áfaelőírások a behajthatatlan követeléseknél Cikk

Az áfatörvény 2020-tól hatályba lépő egyik legjelentősebb újítása a behajthatatlan követelésekre jutó áfa pótlólagos levonásának engedélyezése. Lássuk, hogyan lehet adóalapot csökkenteni a behajthatatlan követelések esetében!

Behajthatatlan követelés: áfa visszaigénylése idén, leírás 2020-tól Cikk

A behajthatatlan követelések áfatartalmának visszaigénylésére a magyar jogrendszerben fennálló lehetőségeket két részre kell bontani. 2020-tól az áfatörvénybe is beiktatták azt a szabályt, mely lehetővé teszi, hogy – bizonyos szigorú feltételek mellett – behajthatatlan követelés jogcímén lehessen csökkenteni az adóalapot. Azonban a 2020-tól törvénybe iktatott előírás meglehetősen szűkre szabja ezt a lehetőséget, ezért a 2020-tól hatályos rendelkezések alapján vissza nem kérhető áfát még idén, közvetlenül a közösség jogra hivatkozva érdemes visszaigényelni egy, az előzőtől eltérő eljárásra alapozva.

Behajthatatlan követelés áfájának visszaigényelhetősége Kérdés

Hivatkozva a „Behajthatatlan követelés áfájának visszatérítése” kérdésünkre és a szakértői válaszra, az egyéb körülményeket az alábbiakban ismertetjük: További körülményeik: Vevőnk ellen a felszámolási eljárás 2016. március hónapban indult (2015. júliusban beadott kérelem alapján). Követelésünket a felszámolónak bejelentettük, aki nyilvántartásba vette azt és D kategóriába sorolta. A felszámolási eljárás azóta zajlik, a cég törlésére még nem került sor. Követelésünk a felszámolási közbenső mérleg mellékletében azóta is szerepel. A követelésünk kielégítésére vagyoni fedezet várhatóan nem lesz. Visszatérítési igény érvényesítése esetén az Art. 196. § (3) a) és b) pontjában előírt nyilatkozatokat cégünk jogszerűen meg tudja tenni. Kérdésünk: 1. Megalapozza-e az igény érvényesítését, azaz megfelelő adózói bizonyítéknak tekinthető-e a behajthatatlanság megállapításához, ha a felszámoló behajthatatlansági nyilatkozatot ad? 2. Melyik időszak vagy időszakok bevallását szükséges módosítani, amennyiben az Art. 197. § (2) bekezdése alapján az önellenőrzésre sor kerül: a) az eredeti teljesítést magában foglaló idősza(ok) – esetünkben 2014. december, illetve 2015. január havi bevallásokat vagy b) a behajthatatlanság megállapításának (felszámolói nyilatkozat) dátumának megfelelő havi bevallást? https://adozona.hu/kerdesek/2019_11_5_Behajthatatlan_koveteles_AFA_viss_exv#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice Üdv. Valasek László cégvezető Valasek Kft

Behajthatatlan követelés áfaösszegének visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A „Behajthatatlan követelés áfája: siessen, ha 2014 előtti adót kíván visszakérni!” című cikkükkel kapcsolatban szeretnénk az alábbi kérdéseket feltenni. Cégünk az áfa tekintetében havi bevalló, jól gondoljuk-e, hogy a behajthatatlan követelés áfájának visszaigénylésére 2014. novemberi, decemberi, illetve 2015. évi teljesítésű számlák esetén van lehetőségünk? Ebben az esetben a feltételek a 2020-tól érvényes szabályokkal megegyezőek? (áfaalany, felszámoló által adott igazolás, csődegyezségi megállapodás, vevő írásbeli értesítése a behajthatatlan követelés áfájának visszaigényléséről, NAV felé az önellenőrzéssel együtt küldött nyilatkozat stb.). További kérdéseink: az adott havi áfabevallás önellenőrzésével tudjuk ezeket a tételeket visszaigényelni, vagy lesz erre szolgáló külön nyomtatvány? Az önellenőrzéssel/bevallással együtt az adóhivatal felé küldendő nyilatkozatot (a behajthatatlan követelésként történő elszámolás okáról, számla sorszámáról, összegéről, vevő nevéről, adószámáról stb.) milyen módon, milyen nyomtatványon tudjuk elküldeni? Jól értelmezzük, hogy a 2016. évi teljesítéstől pedig már a 2020. januári törvényváltozások értelmében lesz lehetőségünk önellenőrzéssel visszaigényelni az áfát? Előre is köszönjük válaszukat!

Behajthatatlan követelés áfájának visszatérítése Kérdés

T. Szakértő, Cégünk 2014.12.17-én bruttó 11 450 642 forint értékben, míg 2015. 01.06.-án 19 290 361 forint értékben árut szállított a HAFI Kft .részére, a számlák kiállítása az előbbi időpontokban megtörtént. Ez a cég a két számla összegét nem egyenlítette ki többszöri ígérgetés ellenére sem, majd a cég ellen felszámolási eljárás indult, amely a mai napig is tart még, kifizetés nem várható. Kérdésünk, hogy az Adózóna tegnapi (2019.11.04) hírlevelében leírt EUB határozat érvényesíthető-e a mi ügyünkre? Ha igen, mi a teendőnk? Válaszukat előre is köszönjük. Valasek László cégvezető Valasek Szivattyútechnika Kft

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi cég munkavégzése Magyarországon munkaügyi szempontból

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

2020. évi CXL. törvény értelmezése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close