10 találat a(z) autómentő cimkére

Katás egyéni vállalkozó tárgyi eszköz eladása Kérdés

Autómentés tevékenység kezdése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi, számomra bonyolult esetben kérném szíves segítségüket: adott egy cég (kft.), amely tevékenységei közé fel szeretné venni az autómentés tevékenységet. Mi ennek a menete? Mert ha jól tudom, ehhez engedély szükséges. Illetve az autómentéshez nem saját autót használna a cég, hanem magánszemélytől bérelné a járművet, akit adott esetben egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatna mint autómentő sofőrt, szükség esetén. Lehetséges-e ez ilyen formában? Vagy hogyan lehet ezt jogszerűen kivitelezni? Segítségüket előre is köszönöm!

Katás vállalkozó – autómentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó autómentési és személyszállítási tevékenységet is végez. A katatörvény alapján a bevételeit köteles nyilvántartani. Egyéb jogszabályok kötelezik-e a fenti tevékenységekhez kapcsolódóan bármilyen nyilvántartás (menetlevél stb.) vezetésére? (Az autókat nem vitte be a vállalkozásba.) Köszönöm válaszukat!

Autómentő bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő, kérdésem, hogy autómentőt katás egyéni vállalkozóként lehet-e bérbe adni? Köszönöm a válaszát.

Áfalevonhatóság, bevallási időszak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaság tulajdonában lévő cégautó (személygépkocsi) totálkáros lett, és autómentő elszállította. Kérdésem az lenne, hogy az autómentésről kiállított számla áfatartalma teljes mértékben levonható, vagy csak részben? Áfás egyéni vállalkozó idei év májusában kezdte szüneteltetni a tevékenységét. Szeptemberben megszüntette a vállalkozását közvetlenül a szünetelésből. Éves áfabevalló volt az idei évben. Ebben az esetben a megszűnéskori áfabevallásában milyen bevallási időszakot kell szerepeltetnie? köszönöm válaszát!

Nyugta, számla – költségelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Autómentéssel foglalkozó magyar kft. az EU más tagállamaiba is megy magyar ügyfeleit menteni. Ezen utak tankolási, útdíj- és parkolási költségeiről csak nyugtát hoz, számlát nem. Elszámolhatóak-e ezen költségek csak a nyugták alapján? Válaszát előre is köszönöm!

Autómentés uniós számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás gépjárműmentéssel foglalkozik, szerződést kötött biztosító céggel, amely szerint ők fizetik a mentés költségeit. Van olyan számla, amelyet áfamentesen állítottak ki, mivel a biztosító közösségen belül telepedett le. Helyesen jártunk el, hogy akkor is áfamentes számlát állítunk ki, amikor a szállítás Magyarországon belül történik? A számlán ilyen esetben fel kell tüntetni a fordított adózás kifejezést? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel.

500 kilométer Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szja-törvény személygépkocsi-fogalma szerint a vegyes használatú, 2500 kilogramm megengedett össztömeget meghaladó gépjármű már nem minősül személygépkocsinak. Kérdésem az lenne, hogy ebbe a körbe a forgalmi szerinti tehergépkocsi tartozik? Amennyiben a forgalmi szerint személygépkocsi és az együttes tömege 2730 kilogramm, a szállítható személyek száma 8 fő, akkor elszámolható az 500 kilométer? Mit értünk "vegyes használatú" járműnek? Egyéni vállalkozó autómentéssel foglalkozik. A tevékenység végzéséhez használt jármű nincs bent a vállalkozásban, időnként használják a vállalkozási tevékenység érdekében. Az szja-törvény melléklete szerint a kizárólag üzemi célú jármű esetén számolható el költség. Ebben az esetben hogyan tud az egyéni vállalkozó költséget elszámolni a tehergépkocsija után? Köszönöm válaszát!

Engedményezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi problémára keresem a választ. Kft. gépjárművek mentésével foglalkozik. Szerződéses partnerként szállítási szolgáltatás címén számláz X cégnek. X cég közvetítési jutalékot számláz a kft.-nek. A fizetés összevezetéssel, kompenzációval valósul meg. X cég egy előző vállalkozással, Y céggel szembeni követelését rávezeti a kompenzációs papírokra azzal a címszóval, hogy az ügyvezetők azonosak, és csak az összegek különbségét utalja a kft.-nek. Kérdésem a következő: ebben az esetben mi a helyes eljárás? Úgy gondolom, hogy engedményezés történt...? Y vállalkozás befizetheti az összeget a kft.-nek a pénztárba úgy is, hogy már felszámolás alatt áll a vállalkozás? Mi a helyes eljárás, és milyen dokumentumok kellenek hozzá, hogy helyesen járjunk el? Válaszát előre is köszönettel.

Közösségi autómentés számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fuvarozó cég Shell-kártyával fizet Európában tankolást, útdíjat, autómentést. A kártyakibocsátó számlaösszesítőt állít ki hetente euróban. Az autómentések és javítások számláját a belga cég közvetlenül is megküldi a fuvarozó cégnek. Az autómentés áfamentes számláját be kell-e állítani az áfabevallásba, mint közösségi szolgáltatás igénybevételét? Ha közösségi szolgáltatásként könyveljük, akkor a Shell szállítóanalitika nem fog stimmelni, ha szállítóként a kártyakibocsátót adjuk meg, akkor a közösségi áfaanalitika nem fog egyezni. Ilyen esetben mi a helyes áfabevallási és könyvelési technika? Köszönöm szépen.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

EU árubeszerzés, áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Páholybérlet áfája

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close