18 találat a(z) alkalmi foglalkoztatás cimkére

Alkalmi foglalkoztatás Kérdés

Áfamentes határ Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem "A" része, hogy adott egy újonnan alakuló kft., amelynek a 100 százalékos tulajdonosa egy bt. A bt. beltagja a vezető tisztségviselő a kft.-ben, amit havi 10 000 forint megbízási díjért lát el. Alkalmi foglalkoztatással be lehet-e jelenteni a cégvezetőt, ha a cég tevékenységében is időnként részt vesz, vagy kell kötni egy külön munkaszerződést pl. heti 10 órára. A bt.-ben mint főállású kata-s vállalkozó fizeti meg a havi 50 000 forintot. A "B" rész szintén ide tartozik. Ha az új cég, amely az áfában alanyi adómentességet választott és létesítő okirata 10. 01-jén kelt, 10. 09-én jegyezték be a kft.-t az adószáma pedig 10. 08-ától érvényes, akkor mennyi pontosan az alanyi adómentesség határa 2019-es évre, illetve a társasági adó bevallásakor melyik dátumot kell beírni a kezdésnek. Üdvözlettel: F.László

Alkalmi foglalkoztatás éjszakai vagyonőr esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Őrzéssel, vagyonvédelemmel foglalkozó társaság alkalmiban is be kíván jelenteni foglalkoztatottat. A dilemma a következő: a műszak kezdete este 19 óra és másnap reggel 07 óráig tart. A munkavégzés 12 óra, ez még belefér az alkalmi foglalkoztatásba, de hány napra kell bejelenteni, mert logikusan úgy esik, hogy a munka megkezdése napján kell csak a bejelentést megtenni. Kérem tisztázó válaszukat: Tisztelettel: Birwin

Alkalmi foglalkoztatás nagypénteken Kérdés

Egyéni vállalkozó kertészeti termékeket piacokon árusít, ahol rendszeresen alkalmi munkavállalkókat is foglalkoztat. A húsvéti ünnepeken is piacozik. Bejelenthetőek-e egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozók nagypéntekre és nagyszombatra? Foglalkoztatható-e egyszerűsített foglalkoztatással 15 éves gyerek? Válaszát előre is köszönöm.

Nyugdíj előtti álláskeresési segély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozóként 50 ezer forintot befizetek havonta. Hosszú évek során sajnos olyan egészségügyi problémáim adódtak, ami miatt maximum 4-5 órát tudok dolgozni. Kérdésem arra irányulna, hogy katásként igénybe vehetem-e 61 évesen a nyest, ha 65 évesen mehetnék nyugdíjba? Milyen feltételekkel lehet a nyest igényelni? Nyes alatt – ha egészségi állapotom engedi – dolgozhatok egy-egy napot alkalmi foglalkoztatásban? Válaszát előre is megköszönöm!

Rehabilitációs ellátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném szíves válaszukat: szeretnénk alkalmi foglalkoztatás keretében munkavállaló felvenni. A munkavállaló rehabilitációs járadékban részesül, de mellette heti 20 órás munkaviszonya is van. Ha mi alkalmazzuk alkalmi munkavállalóként akkor még megkapja a rehabilitációs ellátását? Befolyásolja-e az alkalmi foglalkoztatását, az ellátásának kifizetését, hogy már van egy 20 órás munkaviszonya? Köszönettel várom válaszukat.

Alkalmi foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmazható-e egy dolgozó alkalmi munkavállalóként az alábbi esetben: a cég több telephellyel rendelkezik, az egyikben alkalmazottként munkaidőkeretben dolgozik eladóként, a másikban takarítana heti egy alkalommal alkalmi munkavállalóként. Az Mt. alapján nem, az Efo tv. nem tiltja. Válaszukat köszönöm!

Alkalmi foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó alkalmi jelleggel foglalkoztat munkavállalót. Egy bejelentőlapon 4 napra került sor a bejelentésre, amelyből 2 nap már túlhaladta a havi foglalkoztatási korlátot, azaz a 15 napot. Kérdésem: mivel a hibás bejelentés 4 napra szólt, melyből kettő már túlfoglalkoztatás volt, így elegendő-e a hibás két napra visszamenőleg bejelenteni munkaviszonyba a munkavállalót, vagy mind a négy napra szükséges a munkaviszony bejelentése? Köszönettel.

Alkalmi foglalkoztatás ünnepnapon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Idegenforgalmilag frekventált településen lehet-e foglalkoztatni bolti eladóként alkalmi munkavállalót? Ha igen, mennyi bért kell fizetni részére az ünnepnapon végzett munkáért? Köszönettel várom válaszát.

Egyszerűsített foglalkoztatás - szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő, az alkalmi munkavállaló szabadságával kapcsolatban szeretnék kérdezni és kérném szíves segítségét: - .Egy alkalmi munkavállaló megszakításokkal, de összesen havi 15 napot dolgozott nálunk napi 8 órában. Kérdésem, hogy ebben az esetben kell-e neki szabadságot adni, és ha igen, hogyan és mi alapján számolom? Erre a szabadságra, milyen adót kell fizetnem? Napokban kell ezt kiadni? Illetve mivel megszakítással volt a 15 nap és nem volt tudható a megszakításnál, hogy kell-e még a hónapban ez 8 és 7 nap megbontásban volt, akkor ezt külön-külön kell számolni? - Ha az alkalmi foglalkoztatott csak néha havonként 1-1 napot dolgozik, akkor ebben az esetben miként számolom el a szabadságot? Hisz előre nem tudhatom éves szinten hány napot fog dolgozni? Segítségét köszönöm!

Rehabilitációs hozzájárulás és létszám megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben a folyamatos munkát végzők létszáma 25 fő, amihez még hozzá kell adni a ki/belépők arányosított létszámát. Folyamatos munkát végzőnek az számít, aki 5 munkanapot meghaladóan volt állományban. Tehát, ha valaki 1-2 napot dolgozott a hónapban, azzal nem kell számolni. Akiknek a munkanapjait nézve és arányosítva egy hónapra, 0,4 ; 0,6 ... érték jön ki, azokat össze kell adni, és hozzáadni a 25 főhöz? Ezek alapján egy negyedévre kijön 27 fő átlagos állományi létszám, akkor 27*0,5%=1,35 fő megváltozott munkaképességű alkalmazott kéne a cégbe, hogy ne keletkezzen rehabilitációshozzájárulás-fizetési kötelezettség. Egy fő megváltozott munkaképességű alkalmazott van. Tehát a rehabilitációs hozzájárulás mértéke 0,35*241 125 egy negyedévre. Helyes a gondolatmenet? Köszönettel!

Egyszerűsített, illetve alkalmi foglalkoztatás Kérdés

Kérdésem, hogy milyen közterhek terhelik az – egyszerűsített foglalkoztatást, – az alkalmi munkavállalókénti foglalkoztatást? Továbbá a 15 nap/hó és 90 nap/év az egy foglalkoztatóra vonatkozik, vagy a foglalkoztatottra? Vagyis egy személy több foglalkoztatónál lehet-e alkalmi munkavállaló? Milyen adóterhet jelent, ha egy személy ilyen jövedelme meghaladja az évi 840 ezer forintot? Várom segítő válaszukat, köszönettel.

Alkalmi foglalkoztatásból letiltás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy alkalmi foglalkoztatásból érvényesíthető-e letiltás? Magánszemélynek tartozása áll fenn, és azt az információt kaptuk, ha egyszer is vonnak a béréből letiltást, akkor nem évül el 5 év múlva a tartozás, hanem onnantól kezdve indul ismét az 5 év. A végrehajtói részéről a megkeresés a letiltás foganatosítása miatt – függetlenül attól, hogy eredményes-e vagy sem – megszakítja az 5 évet. Előre is köszönöm a válaszukat. Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Alkalmi munkavállalók száma naponta és évente Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég éves statisztikai létszáma 4 fő. Hány főt alkalmazhatunk napi és éves szinten egyszerűsített foglalkoztatás keretében? Köszönettel.

Gyesen lévő tulajdonos munkavégzése vasárnapi nyitva tartás alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. régi alkalmazottja 20 százalékos tulajdonrészt szerzett a társaságban. Az alkalmazott fizetés nélküli szabadságon van 1,5 éves gyermeke nevelése céljából. A társaság üzletében vasárnapi nyitva tartás alatt dolgozhat-e, és ha igen, milyen járulékok terhelik a munkavégzést. (Részmunkaidős foglalkoztatásra vagy alkalmi munkavállalásra gondoltunk.) Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalakulás

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close