395 találat a(z) alanyi adómentes cimkére

Alanyi adómentesség Kérdés

Alanyi mentes katás egyéni vállalkozó, humán egészségügyi (orvosi) szolgáltatást végez, bevétele elérte a 8 millió forintot, be kell-e jelentkeznie a T18101E lapon, mint közfeladatot ellátó áfamentes adózónak?

Áfa szálláshely-szolgáltatás esetén Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Adószámmal rendelkező magánszemélyként szállásadással foglalkozom. Közösségi adószámom is van. Alanyi adómentesként végzem a tevékenységet. A Booking, Airnbnb és egyéb szállásfoglaló oldalon keresztül adok ki szállást. Ezek a cégek jutalékszámlát állítanak ki felém, mely nem tartalmaz áfát. Állítólag ilyen esetben nekem mint szállásadónak kellene "kiszámolnom" és bevallani az áfát. Ez valóban így lenne helyes? Ha igen, hogyan korrigálható visszamenőleg? Önellenőrzéssel? Utólagos bevallással vagy egyéb módon? Segítségét előre is köszönöm!

Vállalkozás és adószámos magánszemély egyszerre Kérdés

Egy magánszemély adószámos magánszemélyként – 552006. Üdülés, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás m.n.s címen – bérbe adja az ingatlanát. Ebben a tevékenységben alanyi mentességet választ. Év közben vállalkozást indít falatozó, hidegkonyhás büfészolgáltatás címen, teljesen más telephelyen. Vállalkozásában év közben átlépi az alanyi mentes határt, ezért az áfafizetési kötelezettségét az általános szabályok szerint állapítja meg. Kérdésem: mi a teendő ilyenkor? A magánszemélyként végzett tevékenységét továbbra is áfamentesen végezheti, vagy itt is áfafizetési kötelezettsége lesz?

Áfa alanyi mentes küszöbérték II. Kérdés

Tisztelt Nagy Norbert! A korábbi kérdésemet (https://adozona.hu/kerdesek/2018_10_9_Afa_alanyi_mentes_kuszobertek_glb) szeretném pontosítani. A számla alapjául szolgáló ügylet alapján (melyet szerződéssel és teljesítésigazolással tudunk alátámasztani) a vállalkozás nem lépte volna át az alanyi mentes küszöbértéket. Az átlépés kizárólag a téves számlázásnak köszönhető. Mindezeket figyelembe véve a kérdésem az lenne, hogy a hibás számlázásnak köszönhetően (lásd előző kérdés) kikerülhet-e a vállalkozás az alanyi mentes körből, vagy tudjuk korrigálni a számlát? Köszönöm az újbóli segítséget!

Év közbeni kata és az áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 01.01-05.31-ig tételes költségelszámolással működött. 06.01-től választotta a kata szerinti adózást. Egész évben alanyi áfamentes volt. Kell-e arányosítani áfa szempontjából az árbevételt az időszakok között? Ugyan egész évben nem haladja meg az árbevétel a 8 millió forintos alanyi mentes határt, de a katás időszak alatt elért bevétele olyan mértékben több, hogy az arányosítás miatt esetleg meghaladhatja azt. Válaszukat megköszönöm! Üdvözlettel!

Áfamentesség választása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy jelenleg pénzforgalmi áfa elszámolású cég jövőre szeretne áfamentességet választani. Kérdésem: Azoknak a bevételi számláknak az áfáját, melyeket ezidáig nem fizettek ki, mikor kell leróni? Akkor, amikor majd megkapja a cég az összeget, vagy amikor áttér az alanyi mentességre? Kérdésem még: abban az esetben, ha idén meghaladja az árbevétel az alanyi mentességi értékhatárt (ami jelenleg 8 millió forint), abban az esetben is válaszhat jövőre alanyi mentességet, vagy ez ki van zárva? Illetve, ha jövőre felemelik 12 millió forintra az alanyi mentességi értékhatárt, de ezt nem lépi át idén a cég, akkor választhatja jövőre az alanyi értékmentességi értékhatárt az új szabályok hatálybalépése miatt? Illetve még egy kérdés: ha egy jelenleg áfás cégnek továbbvihető áfája van év végén, és jövőre alanyi mentes szeretne lenni, amihez a feltételek adottak, akkor a továbbvihető áfának mi lesz a sorsa? Vissza lehet, illetve kell igényleni a NAV-tól?

Számlázás katás online vállalkozás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes katás egyéni vállalkozást tervezek indítani. Honlapomon elektronikus dokumentumokat (pdf), illetve ezeknek nyomtatott verzióit árulnám. Magyar és külföldi – elsősorban amerikai, és európai uniós – állampolgárok lennének az ügyfeleim. A fizetés azonnal, a megrendelés időpontjában, bankkártyával (Stripe rendszerrel) történne. Ebben az esetben elegendő-e nyugtát küldeni a vásárlóknak, és azon fel kell-e tüntetni a kisadózó szót? Ha kötelező számlát küldeni, akkor a vásárlástól számított mennyi időn belül kell ezt megtenni? Ha elérem az évi 8 millió forint feletti árbevételt, akkor hogyan módosulnak a rám vonatkozó jogszabályok? Ezen kívül még arra lennék kíváncsi, hogyha a vásárló számára garanciális visszafizetés történik, akkor az beleszámít-e az árbevételbe? Az ügyfelemnek juttatott kedvezményes kuponok esetén a bevételbe az eredeti árat vagy a kupon értékével csökkentett árat kell beleszámolni? Válaszát előre is köszönöm!

Alanyi adómentes bevételi határ átlépése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes bevételi értékhatár túllépése esetén milyen adószámot kell a számlán feltüntetni? Használhatjuk-e automatikusan a 2-est az adószám kilencedik jegyében, vagy meg kell várni, ameddig a NAV hivatalosan is megállapítja a 2-es adószámot? Ha a hivatalos megállapításig marad a 1-es adószám, a partnerek számonkérhetik rajtunk, hogy miért számítottunk fel áfát. Van-e erre valamilyen megoldás? Tisztelettel: Kaszab Éva

Alanyi mentes katás egyéni vállalkozó bankszámlája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy ha alanyi mentes katás egyéni vállalkozó vállalkozói bankszámlával rendelkezik, akkor minden egyes tételt könyvelni kell a folyószámláról, vagy elegendő csak a bevételt? Köszönöm.

Alanyi mentes értékhatár túllépése Kérdés

Ha 2018 októberében túllépjük az alanyi mentesség határértékét, milyen áfabevallást kell beadni? Havit és utána év végéig? Milyen adatok határozzák meg a 2019. év bevallásának gyakoriságát? Válaszukat köszönöm!

Alanyi áfamentesség: szünetelés és újrakezdés esetén kell arányosítani? Cikk

Vállalkozás szüneteltetése, majd újraindítása esetén kell-e arányosítani az alanyi adómentes értékhatárt? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Alanyi adómentesség szüneteltetés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk szüneteltette a tevékenységét 2017.12.01-jétől 2018. augusztus 31-éig. A vállalkozása 4 hónapig fog 2018-ban működni. Alanyi adómentes volt és most is az. A 8 millió forint alanyi adómentes határt kell-e ilyenkor arányosítani? Azonos a megítélése az újraindításnak és a tevékenység kezdésének (adóalanykénti nyilvántartásba vétel)? Az adóhivatal telefonos ügyfélszolgálata szerint a szünetelés utáni újraindítás azonos a tevékenység kezdéssel, míg itt az Adózónán több szakértői választ találtam az ellenkezőjéről. Köszönettel: Vaspöri Antalné

Átalányadózó értékhatára Kérdés

Mezőgazdasági őstermelő bevétele a 2018. évben várhatóan 16 millió Ft lesz. Ebben az esetben maradhat-e átalányadózó, illetve áfakötelessé válik-e?

Számla pénzneme: forint vagy euró? Cikk

Internetes hirdetésről kapott számlán forintban és "tájékoztatásul" euróban is szerepel a végösszeg. A pénzügyi teljesítés "vásárlás hitelkártyával" jogcímen történik, a vevő bankszámláját az euróértéket a napi árfolyammal számolva terheli meg a bank, ami így nem egyezik meg a számla forintösszegével. A szerződés nem tér ki a fizetés pénznemére. A számlát forintos vagy eurós számlaként kell kezelni? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Katás egyéni vállalkozó – hozam, nyereség Kérdés

Alanyi mentes és katás egyéni vállalkozó szoftverfejlesztéssel foglalkozik. Ellenőrzött tőkepiaci ügyletből (tőzsdei nyereségből), illetve állampapírhozamból szerez bevételeket magánszemélyként. 1.) Kérdésem, hogy az így szerzett bevételek katás bevételnek számítanak-e, vagy az szja-törvény előírásai szerint kell adózni utánuk magánszemélyként? 2.) Be kell-e jelentenie ezekkel kapcsolatban valamit a T101E-n? 3.) Az így szerzett bevételek az alanyi mentesség értékhatárába beleszámítanak? Kérem törvényi hivatkozást is legyen szíves adni!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tárgyi eszköz áfája

Nagy Norbert

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close