410 találat a(z) alanyi adómentes cimkére

Értékhatár elérése – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném abban, hogy ha az alanyi áfa mentes egyéni vállalkozó eléri egyik áprilisi számlájával a 8 millió forintot, mikor és milyen gyakorisággal kell neki áfabevallást beadnia? Válaszát előre is köszönöm!

Egyszerűsített számla Kérdés

Alanyi mentes adózó egyszerűsített számlát adott januárban vásárlójának piaci árusítás során. (Azóta több számlát is kiállított áprilisig.) A számlán feltüntetett áfatartalmat, mert elfeledkezett arról, hogy alanyi mentességet választott 2018-ra. Más számlatömbje nincs. Hogyan kell javítani a számlát a vásárló vállalkozás felé? A tétel bruttó 10 000 forint.

Közös őstermelői tevékenység – szja és áfa Kérdés

Közös őstermelői igazolványt szeretne ügyfelem kiváltani. Jelenleg egyikőjük áfaalany, a másik személy alanyi mentes. Kell-e, hogy azonos áfaalanyiságuk legyen? Ki fogja a bevételt számlázni, és áfásan vagy nem áfásan? A közös erdőikből származó várható faértékesítés bevétele, ha 12 millió forint, akkor a jövedelmüket (bevétel mínusz költségek) az szja szerint megosztják fele-fele arányban, de az áfabevallást is fele-fele arányban kell elkészíteniük, és az áfát megfizetniük? A bevételt ki számlázza ilyen esetben, ha áfaalany a közös őstermelő? Családi gazdálkodóként az áfastátusz esetleg jobban kezelhető?

Alanyi mentes katás és az online adatszolgáltatás Kérdés

2018. július 1-jétől a 100 ezer forint feletti áfatartalmú számlákról adatot kell szolgáltatni a NAV-nak. A katás, alanyi mentes bt. viszont főszabály szerint mentesül ezen kötelezettsége alól. Mi a teendő, ha viszont áfaköteles ügylete keletkezik, például tárgyi eszközt értékesít? Online számlázás esetén kell-e külön regisztrálnia magát a NAV felületén? Kézi számla esetén elégséges a számlakiállítás napján regisztrálnia, és a szükséges adatokat feltölteni a NAV online rendszerébe?

Közösségen kívüli számlázás alanyi mentesen Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk alanyi mentes egyéni vállalkozó. Van egy kanadai ügyfele, akinek weblapkészítést kell számláznia. Ilyen esetben hogyan kell helyesen kiállítania a számlát, és kell-e áfabevallást benyújtania? Válaszát előre is köszönöm!

Alanyi adómentes katás EU-s beszerzése: mikor kell áfát fizetni? Cikk

Alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó fuvarozó az EU-ból használt teherautót vásárolna. Ha a vásárlás értéke nem haladja meg a 10 ezer eurót, kell-e áfát fizetnie Magyarországon? – kérdezte olvasónk. Dr. Császár Zoltán jogász, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Közösségen belüli értékesítés alanyi mentes minőségben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni az ügyemben! Egyéni vállalkozó ügyfelem baba-, gyermekruhák gyártásával foglalkozik, alanyi mentes minőségben. Mivel alapanyagokat a tevékenységéhez főleg külföldről, az unió területéről vásárol, élt a választási lehetőségével és kiváltotta a közösségi adószámát. Viszont az Európai Unión belülre is elkezdte értékesíteni a termékeit. A kérdésem az, hogy ilyenkor az EU-n belül eljárhat-e alanyi mentes minőségében, azaz a termékeit megrendelő nem magánszemélyek, hanem közösségi adószámmal rendelkező cégek felé értékesíthet-e alanyi mentes minőségében, vagy mivel van közösségi adószámla, közösségi értékesítésnek fog ez minősülni? Kötelező-e a közösségi értékesítéseinél megadnia a közösségi adószámát? Válaszukat előre is köszönettel: Nyirati Tímea

Alanyi adómentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném állásfoglalását. Alanyi adómentesség esetén a 8 millió forintos határba beleszámít-e a kölcsön után kapott kamat összege? Például az árbevétel 7 millió 800 ezer forint volt, és a kölcsönadott pénz után kapott 210 ezer forint kamatot. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel. T.Mária

Adatszolgáltatás Kérdés

Alanyi adómentes vállalkozó ausztriai székhellyel rendelkező adóalanynak nyújtott szolgáltatást Magyarországon, a saját telephelyén. A szolgáltatás kis gépek szerelését foglalja magába. Katás vállalkozó. A katás bevalláson kívül van-e más adatszolgáltatási kötelezettsége? A nyújtott szolgáltatás 1 millió forint alatt volt ennek az ügyfélnek. Köszönjük válaszukat.

Alanyi adómentes katás egyéni vállakozó áfafizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó alanyi áfamentességet választott, bevétele a megengedett határon belül van. Viszont minden hónapban EU-s cégtől jutalékszámlát kap. Attól függetlenül, hogy ő maga áfamentes, mégis keletkezik áfafizetési kötelezettsége? Ha igen, akkor azt ugyanúgy kell bevallani, mint a normál áfás vállalkozásoknak? Válaszukat előre is nagyon köszönöm: Asbóth Istvánné

Közösségi szolgáltatás igénybevétele, pénzforgalmi számla nyitása Kérdés

Alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó vagyok, még nincs közösségi adószámom, és nincs pénzforgalmi bankszámlám sem, a lakossági számlámról intézem a vállalkozási pénzügyeket is. Ha közösségi szolgáltatást veszek igénybe, például Facebook/Adwords (hirdetni szeretnék), de csak mondjuk 2-3 havonta, és csak maximum 10-15 ezer forint értékben, akkor is, ha SZABÁLYOSAN akarok eljárni, igényelnem kell közösségi adószámot az első hirdetés előtt. Ennek megfelelően az adott hónapokról áfabevallást és összesítőt kell készíteni. Ettől még nem leszek áfakörös, de lesz néhány hónap, amikor áfafizetési kötelezettségem keletkezik (fordított adózás). Az lenne a kérdésem, hogy mivel néhány havonta jelentkezik ez az áfafizetési és -bevallási kötelezettség, emiatt köteles vagyok pénzforgalmi számlát nyitni, hiába vagyok alanyi mentes? És ha igen, akkor onnantól minden pénzügyemet azon a számlán keresztül kell intéznem, vagy elég csak a külföldi szolgáltatásokkal (hirdetés) kapcsolatosakat?

Alanyi adómentes előlegszámlája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes vállalkozás 2017. októberben mentes előlegszámlát állított ki. A vállalkozás 2017. december 15-ével túllépte a 8 millió Ft-os határt, ezért be kellett jelentkeznie áfakörbe. 2018. januárban kiállította azt a végszámlát, amire 2017. októberben mentes előlegszámlát adott. Mi a helyes számlázás a végszámlánál? Az előlegszámla továbbra is mentes marad, nem tartalmazhatja az áfát, vagy mivel áfás tevékenységhez adta, ezért tartalmazza a 27% áfát? Köszönöm válaszukat!

Alanyi adómentesség értékhatára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy alanyi adómentes cég a decemberi szolgáltatásáról következő év januárjában állítja ki a számlát és elhatárolással a decemberi időszakba állítja be, akkor ezen elhatárolt árbevétel beleszámít az alanyi adómentesség határába, vagy csak az adott évben kiállított számlák összesített értékét kell figyelembe venni időszaktól függetlenül? Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat.

Vállalkozói számla nyitása Kérdés

Katás egyéni alanyi adómentes vállalkozónak kötelező-e a vállalkozói számla nyitása? Ha igen, melyik törvény rendelkezik róla?

Tárgyieszköz-értékesítés. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdálkodó őstermelő (különleges jogállású, kompenzációs felárra jogosult, alanyi áfamentes) termelésben használt tárgyi eszközét szeretné értékesíteni. Az áfáját nem igényelte vissza. Hogyan teheti meg? Adásvételi szerződéssel? Alanyi áfamentes vagy áfával növelt számla kiállításával? Köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Svájci magánszemély számára számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Adómentes használtautó-értékesítés

Nagy Norbert

adószakértő

Megbízási jogviszony mellett adott költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close