11 találat a(z) alanyi adómentes cég cimkére

Alanyi adómentes EU-s beszerzés Kérdés

Katás, alanyi adómentes bt. végelszámolása – készlet elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk, egy autóalkatrész-kiskereskedelmi boltot üzemeltető bt. 2017. január 1-jétől a kata adózást választotta, és egyben az alanyi áfamentességet. Most, 2019-ben azt fontolgatja, hogy végelszámolja a társaságot. Azt tudjuk, hogy a végelszámolás ideje alatt nem lehet katás, tehát vissza kell térnie a tao hatálya alá. De, úgy gondoljuk, hogy az alanyi mentesség (mivel nem éri el az árbevétele a 12 millió forintot) továbbra is fennállhat. Kérdésünk a bt. tulajdonában lévő készletre, annak a végelszámolás alatti sorsára vonatkozik. Véleményünk szerint az egyik megoldás az "egyben" értékesítés, és amennyiben ezzel sem haladja meg az időarányos 12 millió forintot a bevétel, az értékesítés lehet alanyi mentesség miatt "áfamentes". Jól gondoljuk? És az értékesítés csak abban az esetben lesz áfás, ha az értékhatárt túllépi. Jól gondoljuk? Vagy valamit rosszul értelmezünk? Esetleg van még valami, amire ügyelnünk kell, illetve érdemes vele számolni? Válaszukat előre is köszönöm: Pasztorális Éva Júlia

Áfa, folyamatos teljesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., mely 2017. január 1-jétől alanyi mentességet választott. Folyamatos teljesítésű szolgáltatást nyújt egy másik kft.-nek, melyről a 2016. év utolsó negyedévi számláját kell kiállítania. Mivel a fizetési határidő a szerződésük szerint 2017. január 20., így a teljesítési idő is 2017. január 20. lesz. Jól gondoljuk-e, hogy ebben az esetben, hiába 2016. évi tevékenységet számláz, mivel a számlán a teljesítési idő 2017 lesz, így neki már áfamentesen kell a számlát kiállítania? Válaszát előre is köszönöm.

Készlet áfázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olyan kérdésem lenne, hogy 2015. december végével egy 2-es adószámos céget alanyi mentessé jelentettünk át. Az akkori raktáron lévő készletet pedig "megáfáztuk", mert a hozzá kapcsolódó költségeket a korábbi időszakban levonásba helyeztük. Igazából a könyvelési rész érdekelne, mert itt sem pénzmozgás, sem bevételnövekedés nem történt. Az áfabevallásban az alapot és az áfarészt megnöveltük, de mivel helyezem szembe a fizetendő áfát? Mert társaságiadó-alapot nem szeretnék növelni, a készletértékem megmaradt, annak értékesítése 2016-ban fog megtörténni. Köszönöm Válaszát.

Alanyi mentes cég ingatlaneladása Kérdés

Alanyi mentes cég eladná a lakóingatlanát. Áfásan vagy áfa nélkül kell számláznia? Beleszámít-e az értékhatárba az ingatlan eladása? A cég eva hatálya alatt, támogatással vette az ingatlant. (Megfizette utána az evát.) Most alanyi mentességet választva a társasági adó alanya. Áttéréskor a nyitó mérlegben kimutatott bekerülési érték 5,8 millió forint volt. Most is hasonló áron tudná értékesíteni a cég. Segítségüket előre is köszönöm.

Alanyi adómentes bt. szolgáltatást nyújt külföldön Kérdés

Alanyi adómentes bt. kulturális-művészeti szolgáltatást (zenekari fellépés) nyújt Lengyelországban. Azt olvastam, EU-s adószámot kell kérnie, és a szolgáltatásnyújtás során nem alanyi adómentes adóalanyként kell eljárnia. Ez mit jelent? Áfabevallást, összesítő jelentést is kell adnia az ügyletről? Hogyan kell számláznia (mit kell ráírni a számlára), amennyiben a megrendelője adóalany, illetve ha nem? Köszönöm szépen, vbtax.

Alanyi mentes számlázása Törökországba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentességet választó vállalkozás szerszámtervezésre (mérnöki tevékenység) megbízást kapott egy törökországi cégtől. Az áfatörvény 193. § 1 (d) pontja alapján ebben az esetben nem járhatunk el alanyi adómentes minőségben. A török cégnek semmilyen magyarországi vonatkozása nincs. Helyesen járunk el, ha a számlát a következőképpen állítjuk ki: nem számolunk fel az áfát, és az alanyi adómentesség feltüntetése helyett "fordított adó" megjelölést alkalmazunk. Ebben az esetben kell beadnunk áfabevallást? Ha kell, csak arra a hónapra vonatkozóan, melyben ezt a számlát kibocsátottuk? Elég, ha a forintosított összeget az áfabevallás 91. sorában tüntetjük fel? Válaszát előre is köszönöm: Szabóné Sós Ildikó

Alanyi adómentes közösségi szolgáltatásnyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi adómentességet választó bt. Romániába, egy egyesületnek nyújt szolgáltatást (arculattervezéshez kapcsolódó). Szeretném kérdezni, hogy az egyesület adóalanynak tekintendő-e az áfatörvény értelmében, vagyis a főszabály szerint a szolgáltatásnyújtás teljesítési helye Románia lesz, és ha a magyar adóalany ott nem telepedett le, akkor fordítottan adózik? Vagy az egyesület nem adóalany és a szolgáltatásnyújtás teljesítési helye belföld lesz? Ez esetben alanyi adómentes számlát kell kiállítani, mint bármely belföldi szolgáltatásnyújtás esetében? Köszönettel.

Szálláshely-szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy szálláshely-szolgáltató kft. alanyi adómentességet választott. Szerződést kötött egy írországi hirdető céggel, aki vendégeket szerez neki jutalékért. Két ügyletet számláznak: a magyarországi társaság a szálláshely árát, az írországi cég pedig a kezelési költségét számlázza. A bankszámlán a jutalékkal csökkentett összeget írják jóvá. Milyen számlát kell kiállítani? Helyes az, ha a magyarországi cég alanyi adómentes számlát ír a szállóvendégnek? Az írországi cég pedig közösségi szolgáltatást nyújtóként fordított áfás számlát állít ki? Viszont akkor ezekről az alanyi adómentes cégnek, ha minden igaz, adóbevallási kötelezettsége keletkezik. Segítségüket előre is köszönöm.

Számlázás vadászat Kérdés

A vadásztársaságnál norvég vadászok lőttek őzbakokat. A trófeák árát kifizették forintban a vadászat után, erról pénztárbevételi bizonylat készült. A trófeákat kivitték Norvégiába. A vadásztársaság alanyi mentes. Ki kell-e állítani számlát? Mivel a társaság alanyi mentes, áfa nélkül? Számít-e, hogy norvégok fizették ezt az összeget?

Kézi nyugtás bevétel könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi adómentes kft. kozmetikai tevékenységgel foglalkozik. Mivel ezen tevékenység esetén nem kötelező pénztárgépet használni – tudomásom szerint –, ezért kézi nyugtát állít ki a bevételeiről. Kérdésem, hogy a nyugtákat egyesével kell-e lekönyvelni, vagy valamilyen időszakonként (hetente vagy havonta) lehet egy összesítőt készíteni, és egy tételként lekönyvelni a bevételt? Válaszát köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

féltestvér ajándékozási illetéke

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kedvezményezett átalakulás, plusz jegyzett tőke

Pölöskei Pálné

adószakértő

Importáfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close