48 találat a(z) ajándékozási illeték cimkére

Illetékügyek: amikor a NAV visszaadja a pénzt Cikk

Jövő év január 1-jétől rögzíti az illetéktörvény, hogy vissza kell utalnia az állami adóhatóságnak a vagyonszerző számára a megfizetett többletilletéket, ha az idén január 1-jétől hatályos szabályok alkalmazását előíró átmeneti rendelkezés miatt a vagyonszerző több illetéket fizetett, mint amennyit a 2012. évi illetékszabályok szerint kellett volna, és az illetékkötelezettsége 2013. január 1-jét megelőzően keletkezett. Ilyen eset lehet egyebek között, ha az örökhagyó korábban hunyt el, vagy az ajándékozási szerződést korábban kötötték, de később jelentették be illetékkiszabásra). A még folyamatban lévő ügyeket az adóhatóságnak saját hatáskörben kell a vagyonszerző számára kedvezően elbírálnia.

Illeték készpénz ajándék után Kérdés

Külföldi "A" országbéli személy egy Magyarországon élő kettős állampolgár részére (magyar és "A" ország állampolgára) az "A" országban lévő bankszámlájára 10 000 eurót utal ajándékként. Hogyan kell értelmezni a magyar illetéktörvényt erre a tranzakcióra? A két személy nem rokon. Válaszukat köszönöm.

Kft üzletrész ajándékozása Kérdés

Kft üzletrészemet gyemekemnek ajándékozom, van-e illeték, illetve adóvonzata? Öröklés esetén milyen fizetni valója van az örökösnek a kft üzletrész öröklése esetén?

Magánszemélyek közötti ajándékozás Kérdés

Egy barátom anyagi nehézségeim miatt több alkalommal utalt részemre kölcsönt. Mindegyikről szerződést kötöttünk. Időközben a kapcsolatunk megváltozott, házastársak lettünk ,és erre tekintettel a férjem a kölcsön összegét nem kéri vissza. Kérdésem: ajándéknak minősül-e? Terhel minket-engem illetékfizetési kötelezettség?

Elengedné tagi kölcsönét? Ezt kell tudnia az adózásról Cikk

Elévülhet-e a magánszemély tag által cége számára nyújtott tagi kölcsön? Ha igen, mennyi idő után, illetve milyen feltételekkel? Az elévüléskor milyen adó- és illetékkötelezettségei lesznek a cégnek és/vagy a magánszemélynek? Olvasónk kérdéseire Sinka Júlia szakértőnk válaszolt.

Illetékfizetés utalás után Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szeretném megkérdezni, hogy kell-e illetéket fizetni akkor, ha havonta utalok 50 000 forintot a gyermekem édesanyjának, akivel ugyan egy háztartásban élünk (gyerek+anya+én), de nem vagyunk se házasok, se (papíron) élettársak? Valamint, be kell-e jelentenünk ezt (külön-külön) a 13AVBA nyomtatványon a NAV felé? Köszönettel

Ajándék a családon belül - ez is lehet illetékköteles Cikk

Születésnap, névnap, karácsony – tipikus alkalmak az ajándékozásra. Vajon a családon belüli ajándékozások után is kell illetéket fizetni? Belegondol-e az újdonsült menyasszony, hogy álmai gyémántgyűrűje után adott esetben illetékfizetési kötelezettsége is van? Keletkezhet illetékkötelezettség a menyasszonytánc során? Cikkünk ezekre a kérdésekre is választ ad.

Mibe kerül a pénzbeli ajándék és örökség? Szakértői Kommentár

A 2013. év január 1-jétől hatályba lépett törvénymódosítások egyike megszüntette a takarékbetét ajándékozásának, öröklésének illetékmentességét, de ez nem érinti az egyenes ági rokonok közötti ajándékozás, öröklés mentességét az illeték alól.

Ajándékba kapott pénz Kérdés

Tisztelt Adószakértő!Gyermekemnek szeretnék 500 ezer Ft-ot ajándékozni.Mi a módja,hogy a ajándék illetékmentes legyen?(Banki utalás,vagy betét átadása?)

Mi az ára az illetékmentes ajándékozásnak? Cikk

A családon belüli ajándékozás mindig is problémát okozott a törvényhozóknak, hiszen ez olyan vagyonátruházás, ami nehezen ellenőrizhető. Az ajándékozási illeték eltörlése várhatóan nem érzi meg a költségvetés, de jelentős hatásai lehetnek a társadalom vagyoni és adózási viszonyaira.

Örökösödési illeték: júliustól többet fizet a házastárs Cikk

Egyenes ági, vérrokoni kapcsolatokon belüli vagyonátruházás esetén sem ajándékozási, sem örökösödési illetéket nem kell fizetni. A házastársnak visznt többet kell fizetnie. A kormány tervei szerint 2010. július 1-jével, azaz visszamenőleg szűnik meg az e típusú illeték fizetési kötelezettség.

Ajándékozási illeték: érthetetlen esetek és kiskapuk Cikk

Az ajándékozási illeték olyan közteherviselési forma, amelynél a jogalap - a laikusok által fel nem fogható - jogszabályi csapdahelyzetekből áll.

APEH-válaszok: ajándékozás és társasági adó Cikk

Ajándékozás utáni illeték, egyéni vállalkozó költségelszámolása, vissza nem térítendő támogatás és társasági adó - az olvasók kérdéseire az APEH válaszol.

Az APEH válaszol: ajándék, aranyvásárlás, hitel Cikk

Befektetésként aranyat vásárolnék a cég részére az év végi adózás előtti nyereségből, mi történik az osztalékkal? Előrehozott nyugdíjba megyek idén, a 2009-re „átcsúszó” 2010-ben adózandó végkielégítésem összege jövedelemnek számít majd? Rokkant nyugdíjas vagyok és az életbiztosításom terhére vettem föl hitelt, abból pedig részvényt, hogyan kell adóznom? Olvasói kérdések.

Mennyi ajándékozási illetéket kell fizetni magánszemélyek közötti pénzátadásnál? Cikk

Az illetékekről szóló törvény vagyonszerzésnek minősíti, és ez által illetékkötelessé teszi az ajándékozást. Mennyibe kerül ez megánszemélyeknek?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

FOKSZ tanuló szakmai gyakorlata

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3