48 találat a(z) ajándékozási illeték cimkére

Információk az ajándékozási illetékről Cikk

Újabb információs füzetet tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Tagi hitel és negatív eredménytartalék Kérdés

Üdvözlöm. Kérdésem igen rövid. Van-e rá lehetőség valamilyen könyveléstechnikai módon, hogy egy kft. negatív eredménytartalékát ellensúlyozza a meglévő tagi hiteleivel? Vagy ez is elengedésnek minősülne, és akkor van ajándékozásiilleték-kötelezettség? Köszönöm.

Ingatlan térítésmentes átadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy ha egy társaság új építésű ingatlant vesz, levonásba helyezi az áfáját, majd egy-két éven belül térítésmentesen átadja az egyik tagjának, akkor milyen kötelezettségei keletkeznek ez után az ügylet után? Terheli fizetendő áfa? Ha igen, mi az alapja? Ajándékozási illetéket kell fizessen? Társasági adó vonzata mi lesz? Ha nem ajándékozásra, hanem értékesítésre kerül az ingatlan, akkor nyilván az ajándékozási illeték kérdése fel sem merül. Viszont az áfa és a társasági adó vonzat még igen. Van ebben az esetben valamilyen különös jelentősége annak (a társasági adóalap általános változásán kívül), hogy piaci érték alatt vagy felett kerül értékesítésre az ingatlan? Válaszát előre is köszönöm.

Végelszámolás előtt jegyzett-tőke-emelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. jelenleg 500 ezer forint jegyzett tőkével rendelkezik. Kétmillió forint a tagi kölcsön. Szeretne megszűnni. Egyrészt tagi kölcsönből plusz befizetésből – mint magánszemély – szeretné a tag felemelni a jegyzett tőkét 3 millió forintra. Ezután végelszámolást szeretne indítani. Jól gondoljuk, hogy így a pénztárban megmaradt összeget adózás nélkül kiveheti, hiszen adózott jövedelemből áll a jegyzett tőke? Viszont, ha elengedné a tagi kölcsönt, akkor társasági adó és ajándékozási illeték is terhelné? Válaszát előre is köszönjük.

Kötelezettség-átvállalás illetéke Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Betéti társaságunk többségi tulajdonosa egy községi önkormányzat. Pénzügyi nehézségeink miatt tulajdonosunk hajlandó lenne rá, hogy egyfajta "helytállás" gyanánt kifizetné a szállítói tartozásaink egy részét, amely összeget visszafizetési kötelezettség nélkül bocsátaná ily módon a rendelkezésünkre. Kérdésünk arra irányul, hogy a leírt eset felvetheti-e részünkről az ajándékozási illeték fizetésének kötelezettségét? Válaszukat köszönjük!

Tőkeemelés tagi kölcsönből (apportálás) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az utóbbi időben ellentmondó értelmezéseket olvasni arra vonatkozóan, hogy a címben jelzett tranzakció keletkeztet-e ajándékozási illetékfizetési kötelezettséget, ezért kérem a véleményüket. Az illetéktörvény szerint ajándékozási illetéket akkor kell fizetni, ha vagyoni értékkel bíró jogról valaki ingyenesen lemond. A tagi kölcsön apportálása esetén fennáll az ingyenesség? Van különbség a tekintetben, hogy a tagi kölcsön apportálására a negatív tőke rendezése érdekében kerül sor vagy nem negatív a tőke és így történik az apportálás? Köszönöm.

Ajándékozott pénz illetéke és adózása 2014-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Édesanya örökölt egy lakást, és annak az eladásából a fiának 2014-ben ajándékozott 1 millió forintot, amelyet szerződésbe is foglaltak. Kérdésem, hogy ez illetékköteles-e, és a 2014. évi szja-bevallásba be kell-e vallani mindkét félnek (az édesanyának és a fiának is)? Kell-e ezen bevétel után adózni? Vagy csak tájékoztató adatként kell szerepeltetni? Köszönöm válaszát, tisztelettel.

Tagi kölcsön elengedése végelszámoláskor Kérdés

Tagi kölcsön elengedését a társaságban rendkívüli bevételként könyvelem, és nyilván ez nyereségadót von maga után. Bejelentem a NAV-nak. Az ajándékozási illeték 18 százalék. Ezt az illetéket a magánszemély fizeti, mint ajándékozó, vagy a társaság, mint ajándékozott? Válaszát köszönöm.

Tagi hiteles cég megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik korábbi cikkükben (Így lehet kimászni a csapdából – avagy tagi hiteles bt. megszüntetése) olvastam, hogy amennyiben felszámolás során egyezség keretében történik a tagi hitel elengedése, akkor mentes az illeték alól. Az illetéktörvény 17 §. u) pontja szerint a csődegyezség keretében, valamint a felszámolási eljárásban a követelés elengedése, feltéve, ha a követelés jogosultja nem a csődeljárás, felszámolási eljárás alá vont gazdálkodó szervezet tagja mentes az ajéndékozási illeték alól. Kérdésem az lenne, hogy mivel a tag a követelés jogosultja, így mégis ajándékozási illetékfizetései kötelezettség keletkezik? Köszönettel: Szűcs Krisztina

Üzletrész-ajándékozás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyszemélyes kft. tulajdonosa 2014 novemberében házastársának ajándékozza az üzletrész 40 százalékát. A kft. jegyzett tőkéje 3 000 000 forint, ajándékozáskor az eredménytartalékban van 14 000 000 forint. A kft. tulajdonában van egy 25 000 000 forint értékű lakás, amelyet a kft. irodának használ. A cég ügyvédje az ajándékozásról szóló iratot benyújtotta a NAV-nak. Kérdés: az ajándékozottnak és az ajándékozónak van-e bármilyen adófizetési kötelezettsége (például eredménytartalék arányos részének kiadása – ennek szja- és ehovonzatával –, ha van, azt a magánszemélyeknek kell-e befizetni, vagy a cég kötelezettsége levonni, bevallani és befizetni az adót? Üdvözlettel: Fix Kft.

Ajándék adózása Kérdés

Magánszemély másik magánszemély bankszámlájára utal nagyobb összeget ajándékba. Mit kell ezután fizetni az ajándékozónál, illetve az ajándékot kapónál?

Követelés-elengedés illeték Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a követelés-elengedés illetékmentességére vonatkozik: A követeléselengedés külföldi székhelyű vállalkozás (EU) által keletkeztet-e vagyongyarapodást a belföldi illetőségű társaság számára, és így az ügylet az ajándékozási illeték tárgyi hatálya alá esik-e? Köszönettel: Nagy Magdolna

Visszavásárolt saját üzletrész Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nek két tulajdonosa volt, mindkét tulajdonos társaság (bt.). A kft. visszavásárolta saját üzletrészét az egyik tulajdonostól, amelyet most térítés nélkül átadna a megmaradt másik tulajdonosnak, amely egy társaság (bt). Kérdésem, hogy milyen terheket kell viselni ezen ügylet kapcsán mind a kft.-nek, mind a tulajdonos társaságnak (társasági adó, ajándékozási illeték, stb.)? Köszönöm a válaszát.

Pénz ajándékozásának adóvonzatai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Édesanyám eladta a lakását, és az ebből származó jövedelméből XXX millió forintot ajándékként nekem adott. A kérdés az, hogy ezt az ajándékozott pénzösszeget terheli-e ajándékozási illeték, illetve esetleg keletkezik-e ebből adóköteles jövedelmem, amit be kellene vallani az szja-bevallásban? És kell-e szja-t, ehót fizetni rá? Köszönöm szépen a segítséget!

Készpénz-ajándékozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyenes ági készpénz öröklés után a nővér húgának ajándékozta az elhunyt szülő után örökölt készpénz-örökségét. Kell-e illetéket, illetve adót fizetnie? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Ekho minimálbér alatti jövedelem esetén, arányosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Rendezvénybelépő elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink