43 találat a(z) ajándékozási illeték cimkére

Tőkeemelés tagi kölcsönből (apportálás) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az utóbbi időben ellentmondó értelmezéseket olvasni arra vonatkozóan, hogy a címben jelzett tranzakció keletkeztet-e ajándékozási illetékfizetési kötelezettséget, ezért kérem a véleményüket. Az illetéktörvény szerint ajándékozási illetéket akkor kell fizetni, ha vagyoni értékkel bíró jogról valaki ingyenesen lemond. A tagi kölcsön apportálása esetén fennáll az ingyenesség? Van különbség a tekintetben, hogy a tagi kölcsön apportálására a negatív tőke rendezése érdekében kerül sor vagy nem negatív a tőke és így történik az apportálás? Köszönöm.

Ajándékozott pénz illetéke és adózása 2014-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Édesanya örökölt egy lakást, és annak az eladásából a fiának 2014-ben ajándékozott 1 millió forintot, amelyet szerződésbe is foglaltak. Kérdésem, hogy ez illetékköteles-e, és a 2014. évi szja-bevallásba be kell-e vallani mindkét félnek (az édesanyának és a fiának is)? Kell-e ezen bevétel után adózni? Vagy csak tájékoztató adatként kell szerepeltetni? Köszönöm válaszát, tisztelettel.

Tagi kölcsön elengedése végelszámoláskor Kérdés

Tagi kölcsön elengedését a társaságban rendkívüli bevételként könyvelem, és nyilván ez nyereségadót von maga után. Bejelentem a NAV-nak. Az ajándékozási illeték 18 százalék. Ezt az illetéket a magánszemély fizeti, mint ajándékozó, vagy a társaság, mint ajándékozott? Válaszát köszönöm.

Tagi hiteles cég megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik korábbi cikkükben (Így lehet kimászni a csapdából – avagy tagi hiteles bt. megszüntetése) olvastam, hogy amennyiben felszámolás során egyezség keretében történik a tagi hitel elengedése, akkor mentes az illeték alól. Az illetéktörvény 17 §. u) pontja szerint a csődegyezség keretében, valamint a felszámolási eljárásban a követelés elengedése, feltéve, ha a követelés jogosultja nem a csődeljárás, felszámolási eljárás alá vont gazdálkodó szervezet tagja mentes az ajéndékozási illeték alól. Kérdésem az lenne, hogy mivel a tag a követelés jogosultja, így mégis ajándékozási illetékfizetései kötelezettség keletkezik? Köszönettel: Szűcs Krisztina

Üzletrész-ajándékozás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyszemélyes kft. tulajdonosa 2014 novemberében házastársának ajándékozza az üzletrész 40 százalékát. A kft. jegyzett tőkéje 3 000 000 forint, ajándékozáskor az eredménytartalékban van 14 000 000 forint. A kft. tulajdonában van egy 25 000 000 forint értékű lakás, amelyet a kft. irodának használ. A cég ügyvédje az ajándékozásról szóló iratot benyújtotta a NAV-nak. Kérdés: az ajándékozottnak és az ajándékozónak van-e bármilyen adófizetési kötelezettsége (például eredménytartalék arányos részének kiadása – ennek szja- és ehovonzatával –, ha van, azt a magánszemélyeknek kell-e befizetni, vagy a cég kötelezettsége levonni, bevallani és befizetni az adót? Üdvözlettel: Fix Kft.

Ajándék adózása Kérdés

Magánszemély másik magánszemély bankszámlájára utal nagyobb összeget ajándékba. Mit kell ezután fizetni az ajándékozónál, illetve az ajándékot kapónál?

Követelés-elengedés illeték Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a követelés-elengedés illetékmentességére vonatkozik: A követeléselengedés külföldi székhelyű vállalkozás (EU) által keletkeztet-e vagyongyarapodást a belföldi illetőségű társaság számára, és így az ügylet az ajándékozási illeték tárgyi hatálya alá esik-e? Köszönettel: Nagy Magdolna

Visszavásárolt saját üzletrész Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nek két tulajdonosa volt, mindkét tulajdonos társaság (bt.). A kft. visszavásárolta saját üzletrészét az egyik tulajdonostól, amelyet most térítés nélkül átadna a megmaradt másik tulajdonosnak, amely egy társaság (bt). Kérdésem, hogy milyen terheket kell viselni ezen ügylet kapcsán mind a kft.-nek, mind a tulajdonos társaságnak (társasági adó, ajándékozási illeték, stb.)? Köszönöm a válaszát.

Pénz ajándékozásának adóvonzatai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Édesanyám eladta a lakását, és az ebből származó jövedelméből XXX millió forintot ajándékként nekem adott. A kérdés az, hogy ezt az ajándékozott pénzösszeget terheli-e ajándékozási illeték, illetve esetleg keletkezik-e ebből adóköteles jövedelmem, amit be kellene vallani az szja-bevallásban? És kell-e szja-t, ehót fizetni rá? Köszönöm szépen a segítséget!

Készpénz-ajándékozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyenes ági készpénz öröklés után a nővér húgának ajándékozta az elhunyt szülő után örökölt készpénz-örökségét. Kell-e illetéket, illetve adót fizetnie? Válaszát előre is köszönöm!

Illetékügyek: amikor a NAV visszaadja a pénzt Cikk

Jövő év január 1-jétől rögzíti az illetéktörvény, hogy vissza kell utalnia az állami adóhatóságnak a vagyonszerző számára a megfizetett többletilletéket, ha az idén január 1-jétől hatályos szabályok alkalmazását előíró átmeneti rendelkezés miatt a vagyonszerző több illetéket fizetett, mint amennyit a 2012. évi illetékszabályok szerint kellett volna, és az illetékkötelezettsége 2013. január 1-jét megelőzően keletkezett. Ilyen eset lehet egyebek között, ha az örökhagyó korábban hunyt el, vagy az ajándékozási szerződést korábban kötötték, de később jelentették be illetékkiszabásra). A még folyamatban lévő ügyeket az adóhatóságnak saját hatáskörben kell a vagyonszerző számára kedvezően elbírálnia.

Illeték készpénz ajándék után Kérdés

Külföldi "A" országbéli személy egy Magyarországon élő kettős állampolgár részére (magyar és "A" ország állampolgára) az "A" országban lévő bankszámlájára 10 000 eurót utal ajándékként. Hogyan kell értelmezni a magyar illetéktörvényt erre a tranzakcióra? A két személy nem rokon. Válaszukat köszönöm.

Kft üzletrész ajándékozása Kérdés

Kft üzletrészemet gyemekemnek ajándékozom, van-e illeték, illetve adóvonzata? Öröklés esetén milyen fizetni valója van az örökösnek a kft üzletrész öröklése esetén?

Magánszemélyek közötti ajándékozás Kérdés

Egy barátom anyagi nehézségeim miatt több alkalommal utalt részemre kölcsönt. Mindegyikről szerződést kötöttünk. Időközben a kapcsolatunk megváltozott, házastársak lettünk ,és erre tekintettel a férjem a kölcsön összegét nem kéri vissza. Kérdésem: ajándéknak minősül-e? Terhel minket-engem illetékfizetési kötelezettség?

Elengedné tagi kölcsönét? Ezt kell tudnia az adózásról Cikk

Elévülhet-e a magánszemély tag által cége számára nyújtott tagi kölcsön? Ha igen, mennyi idő után, illetve milyen feltételekkel? Az elévüléskor milyen adó- és illetékkötelezettségei lesznek a cégnek és/vagy a magánszemélynek? Olvasónk kérdéseire Sinka Júlia szakértőnk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Kiva – ingatlanértékesítés

Szipszer Tamás

adószakértő

Ebrendészet

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs