599 találat a(z) adószám cimkére

Adószám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk árukereskedelmi tevékenységet végez. Abban az esetben, ha Romániában vásárolunk árut, amelyet még ott Romániában értékesítünk is (nem kerül be az áru Magyarországra), Romániában kell-e adószámot kiváltanunk, milyen áfatartalmú számlát kell kiállítanunk az értékesítésről? Köszönettel.

EU-n belüli beszerzés áfa felszámításával. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves segítségét, mi a helyes kezelése azon számláknak, melyet egy EU adószámmal rendelkező nonprofit szervezet helyi áfa felszámításával kap, EU-n belüli, Magyarországon kívüli, ugyancsak EU adószámmal rendelkező adóalanytól igénybe vett szolgáltatásról? Segítségét előre is köszönöm.

Magánszemély – ingatlan sorozatértékesítése Kérdés

Szeretnék segítséget kérni az alábbiak tisztázásában. Egy magánszemély két éven belül négy használt lakást értékesít (két éven túli a használatbavételi engedély), ebben az esetben megvalósul-e a sorozatértékesítés? A másik kérdésem pedig, hogy megvalósul-e a gazdasági tevékenység, és köteles adószámot kiváltani, vagy vállalkozást indítani? Tudom, hogy elég banális kérdés, de a NAV-tól kapott válasz is csak jogszabályhelyeket tartalmazott, viszont konkrét, érthető választ nem adtak. Köszönöm a segítségüket.

Belföldi vevő / külföldi vevő Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésre szeretném a válaszukat kérni: Belföldi (magyarországi) székhellyel rendelkező vevőnk (magyarországi adóalany), aki rendelkezik Ausztriában is közösségi adószámmal, és a tőlünk vásárolt termék kiszállítását az ausztriai adószámra, testvérvállalatának raktárába kéri – ez közösségi termék értékesítést jelent számunkra (mi rendelkezünk magyarországi székhellyel és Magyarországon érvényes adószámmal, valamint közösségi érvényes közösségi adószámmal). A kérdés: 1. Mérlegben fenti tranzakciót tekintve a partnerünk marad a belföldi vevő vagy ennek az értékesítésnek az értéke külföldi vevő főkönyvi számlára kerüljön? 2. Eredmény kategóriát tekintve belföldi vagy külföldi értékesítés árbevételei között kell az értékesítést szerepeltetnünk? És fordítva is kérdezném. Külföldi (EU-s), Magyarországon székhellyel nem rendelkező, de magyarországi adószámmal rendelkező vevőnk (EU-s adóalany), aki a tőlünk vásárolt termék kiszállítását a magyar adószámára és testvérvállalata magyarországi raktárába kéri leszállítani – ez belföldi, fizetendő áfás értékesítést jelent számunkra. A kérdés: 1. Mérlegben fenti tranzakciót tekintve a vevőnk marad külföldi vevő vagy ennek az értékesítésnek az értéke a belföldi vevő főkönyvi számlára kell, hogy kerüljön? 2. Eredmény kategóriát tekintve belföldi vagy külföldi értékesítés árbevételei között kell az értékesítést szerepeltetnünk? Válaszukat előre köszönöm.

Adószám nélkül ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély ingatlanját adná bérbe egyéni vállalkozónak anyagraktározásra. A bérleti szerződés megkötése után milyen teendői vannak a bérbeadónak és a bérbevevőnek? Mivel nincs adószáma, milyen bizonylatot állítson ki a bérbeadó, és ezt az egyéni vállalkozó elszámolhatja költségként? A bérbevevő egyéni vállalkozónak a 1908 bevallás melyik sorában kell vallani a bérbevételt és meg kell neki fizetni a levont 15 százalék szja-t vagy a bérbeadó fizeti? Köszönöm válaszát!

Ideiglenes iparűzés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy francia cég a Sziget Fesztiválon ételeket fog árulni. A cég kér magyar adószámot és bejelentkezik a magyar áfakörbe ezúton. Kérdés, kell-e ideiglenes iparűzés hatálya alá bejelentkeznie? Az áfán és a turisztikai hozzájáruláson kívül lesz-e még valamilyen kötelezettsége a NAV felé? A 19T201-es nyomtatványon meg kell jelölni a képviselőt. Kérdés, hogy Magyarországon ki képviselheti a francia céget? Köszönettel.

Külföldön történő masszázs szolgáltatás áfaszabálya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy harmadik országbeli, magyar férj okán állandó tartózkodási kártyával rendelkező alanyi áfamentes katás egyéni vállalkozó alkalomszerűen Szlovákiában kíván fizikai közérzetet javító szolgáltatást (masszázs tevékenységet) nyújtani egy szlovák közösségi adóalanynak. Mi lesz a teljesítési hely ez esetben? Szükséges-e szlovák adószámot kiváltania, és Szlovákiában adót fizetnie? Értesíteni kell-e róla a Bevándorlási Hivatalt? Milyen szabályok vonatkoznak a számlázásra? Miben változtatna a helyzeten, ha szlovák magánszemélynek nyújtaná a szolgáltatást Szlovákiában? Köszönöm előre is válaszát!

Ingatlan bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van 4 fő, akik közös tulajdonában van egy ingatlan, melyet kiadnak egy kft.-nek. Adószámuk nincs, illetve időközben 2 tulajdonosnak lett egyéb szálláshelyszolgáltatás miatt. Akkor akiknek lett adószáma, kötelesek lennének számlát kiállítani? A másik kérdés pedig a cég levonja az szja-t és azután utalja nekik a bérleti díjat. A cég elszámolhatja költségnek a bérleti díjat szerződés alapján? Vagy ehhez kellene számlát adniuk? Köszönöm előre is Szilvia

Számlázási kisokos csoportos társaságiadó-alanyoknak Cikk

Az idei évtől már nemcsak az általános forgalmi adóban, hanem a társasági adóban is lehetőség nyílt csoportos adóalanyiság választására. Felmerül a kérdés, hogy a csoportos társaságiadó-alanyra vonatkozó csoportazonosító számot a kimenő számlákon fel kell-e tüntetni, illetve a bejövő számlákon annak feltüntetésére kötelezni kell-e a beszállítókat?

Katás bt. beltagja és ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Valaki katás bt. beltagja, 10 százalék tulajdoni hányaddal, 25 ezer kata fizetés mellett, mert van főállása. Adószámosként (aminek kiváltása úgy tudom, nem kötelező) nyilván nem tudja bérbeadni ingatlanát. Mi a helyzet, ha csak adóazonosítóval végzi ezt a tevékenységet? Milyen módon kell ezt bevallania, és leadóznia? Köszönöm.

Svájci kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar cég felkérést kap egy svájci cégtől, hogy Svájcban végezzenek el egy szolgáltatást. Az lenne a kérdésem, hogy ezekre a napokra a kiküldött munkavállalóknak meg kell-e adni a svájci minimálbért? A munkavállalókkal kapcsolatban kell-e valamilyen hivatalhoz bejelentést tenni? Illetve a magyar cégnek be kell-e valahova jelentkezni? Kell-e Svájcban adószámot kérni és ezzel számlázni? Függenek-e ezek attól, hogy ez a munka hány napot vesz igénybe? És hogy változik mindez, ha svájci magánszemély a megrendelő? Tisztelettel: Jancsó Katalin

Vállalkozás indítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk gyermekei csak német állampolgárok. Tanulás céljából Magyarországra jöttek 2009-ben, itt is érettségiztek, s onnan felvételiztek a Zeneakadémiára. A Zeneakadémián a tanulás megkezdésénél aláírattak velük egy szerződést arról, hogy az államilag finanszírozott képzés után 5 évig munkaviszonyt kötelesek létesíteni Magyarországon. A „munkaviszony“ szó szerinti idézet. A gyermekek kaptak már egy számlát, amin fel van sorolva, hány napot kell munkaviszonyban tölteniük Magyarországon és azután szociális járulékot fizetni. A gyermekek most végzett karmesterek, de állásban egészen biztosan nem tudnak elhelyezkedni egyelőre, se Magyarországon, se máshol (most posztraduális képzésre járnak Németországban. Arra gondoltak, hogy elkezdik a visszafizetést úgy, hogy zenét tanítanának önálló vállalkozásban. Ezért gondoltunk a katára. Ehhez viszont taj szám kell, amit az OEP feltételhez köt: vagy ki kell lépni a német betegbiztosítóból, vagy kell a német betegbiztosítótól egy igazolás, hogy magyarországi munkaviszony esetén átvállal minden költséget. Na mármost: egyrészt kilépni nem lehet, hiszen a gyermekek Németországban élnek, születésüktől fogva ott biztosítottak, másrészt viszont a német betegbiztosító nem ad olyan igazolást, amilyet az OEP kér. Most tehát patthelyzet van, nem tudnak a gyermekek kata szerint önálló kisvállakozást indítani. Szeretnének bevételszerző tevékenységet folytatni, de taj szám kiadása nélkül ez nem lehetséges. Erre a helyzetre keresünk megoldást. Köszönöm.

Közösségi értékesítés számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk FOB paritással terményt értékesített egy üzleti partnernek, belföldi címről belföldi kikötőbe szállítottuk az árut. Szerződés alapján belföldről a közösségbe kértük meg az ekáerszámot, mivel a szerződésben német adószámot adott meg a partner, és németországi vevőcímet is. Számlázáskor a partnerünk azt kéri, hogy magyar adószámra készítsük a számlát. Hogy járok el jogszerűen, ha közösségi exportszámlát állítok ki, vagy, ha belföldi, fordított áfás számlát? Ezek alapján az áfabevallásba hogyan kell beállítanom? Köszönöm.

Ingatlan-bérbeadás külföldinek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar cégtől – amely az ingatlan-bérbeadásra áfakötelezettséget választott – egy osztrák cég bérelne ingatlant. A bérleti díjat áfa nélkül kell-e számlázni? Kell-e magyar adószámot kérnie az osztrák cégnek, miután a bérelt ingatlanban webshop jellegű tevékenységet fog folytatni? Amennyiben igen, és van magyar adószáma, akkor áfásan kell számlázni a bérleti díjat? Válaszukat köszönöm. Némethné Takács Krisztina

Export, nem export? Kérdés

Szobrász vagyok, itthon adószámos magánszemély. Meghívtak az USA-ba egy kiállítás-vásárra. Ha eladom egyik alkotásomat, hogyan, hol kell adóznom, hogyan tudok számlát adni? Ha a saját honlapomon létrehozok egy webshopot a szobraim, kisplasztikáim eladására, annak milyen speciális bejelentési, adózási következményei vannak, és ez megoldás lehet-e az alapkérdésemre?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékfizetés euróban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szállásadó általi étkeztetés áfája

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyesület által fizetett nevezési díj

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs