35 találat a(z) adóazonosító jel cimkére

Külföldi adóügyi illetékességű személy adózása Kérdés

Szlovák orvosi igazolás Magyarországon Kérdés

Kettős állampolgár Kérdés

Közeledik a gépjárműadó befizetésének határideje: már SMS-ben is lehet csekket kérni Cikk

A gépjárműadó befizetéséhez már SMS-ben is lehet csekket igényelni, hívja fel honlapján közzé tett tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Bejelentkezés a NAV-hoz: adószám és adóazonosító jel kiváltása – frissítette információs füzetét az adóhivatal Cikk

Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a 2022. évi változásoknak megfelelően folyamatosan frissíti a honlapján található információs füzeteket. Január 6-án a bejelentkezés a NAV-hoz: adószám és adóazonosító jel kiváltása című információs füzet tartalmát aktualizálták.

Magyar munkavállaló adózása Dániában Kérdés

Szlovák állampolgár munkaviszonya Magyarországon Kérdés

Alanyi mentes katás magánszemélynek számláz Kérdés

Brutális adatvédelmi baki Svédországban Cikk

Svédország legnagyobb biztosítója, a Folksam véletlenül egymillió ügyfele személyes adatát osztotta meg olyan internetes cégekkel és szoftverfejlesztőkkel, mint a Facebook, Google, Microsoft és a LinkedIn.

Egyszerűsített foglalkoztatás összefüggések – hibás 20T1042e Kérdés

Négy gyereket nevelő anyák kedvezménye a gyermek adóazonosító jelének hiányában Kérdés

Tisztelt Szakértő! A négy gyereket nevelő anyák adókedvezményét a munkavállaló az erre a célra rendszeresített nyomtatványon kérheti, melyen – a családi adókedvezményhez hasonlóan – fel kell tüntetni a gyermek adóazonosító jelét. Mit tehet az anya, ha nem rendelkezik gyermeke adóazonosító jelével? A törvény jogosultsági feltételként szülést vagy örökbefogadást és 12 éven keresztüli saját háztartásában történő nevelést ír elő, az alább részletezett esetben a jogosultsági feltételek fennállnak, de a nyilatkozatot mégsem tudja kitöltve átadni a munkáltatójának: 1959-ben született nő ikreket szült 1978-ban. 1995-ben elváltak, a gyermekek az apához kerültek, aki röviddel ezután külföldre távozott az ikrekkel, azóta minden kapcsolat megszakadt köztük. Az anyának van-e lehetősége az adóazonosító jel megkérésére? Az anya újból férjhez ment, és újabb két gyermeket szült, így rendelkezik a négy saját gyermekkel. Válaszukat várva, tisztelettel: Molnár Istvánné

Hitelfelvétel: nem kell aggódni, igazolás is elég az adóazonosító jelről Cikk

Minden esetben helyettesíti az adókártyát az adóazonosító jelről szóló igazolás – hívja fel a figyelmet közleményében az adóhatóság.

Nem EU-s cégvezető adózása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdéskörre kérném szakértőik válaszát. USA-ban élő, amerikai állampolgár létrehozott egy egyszemélyes kft.-t (a cégbírósági bejegyzés megtörtént), melynek ő a bejegyzett ügyvezetője. Magyarországi kézbesítési megbízottat megadott, de ő maga csak néha fog Magyarországon dolgozni, a kft.-ből jövedelmet egyelőre nem kíván felvenni. Kérdéseim: milyen jogviszonykóddal kell, illetve lehet őt bejelenteni (T1041)? Van-e valamilyen adófizetési kötelezettsége? Kell-e rendelkeznie magyar adóazonosítóval és taj számmal? Köszönettel: Szajó János

Belföldinek nem minősülő választott tisztségviselő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretém segítségét kérni az alábbi esetre vonatkozóan: magyarországi állami vállalat (köztulajdonban álló gazdasági társaság) a Tbj. szerint nem belföldi személyt választana választott tisztségviselőnek, felügyelőbizottsági tagnak. Járulékalapot képező jövedelem eléri a minimálbér 30 százalékát, így Magyarországon biztosítottnak minősülne. Magyarországon bejelentett lakcímmel nem rendelkezik, EGT tagállam (Ausztria) állampolgára, EGT tagállamban biztosítottnak minősül, A1 nyomatványt tud hozni, ezért csak szja-levonás terhelné tiszteletdíját. Az uniós szabályok alapján a több tagállamban tevékenységet folytató személy kizárólag egy tagállamban lehet biztosított. Mivel szja-köteles jövedelme keletkezik, ezért a 08 bevallásban szerepeltetni kell majd. Kérem abban a segítségét, hogy megfelelő-e a gondolatmenet, illetve hogy a nevezett személy biztosítottnak minősül-e, illetve milyen további teendők állnak fenn az adóazonosító jel igénylésén kívül. Kell kérnünk részére TAJ számot? NAV felé történő bejelentés terheli-e a "foglalkoztatót"? Válaszát előre is köszönöm!

Külföldi illetőségű tulajdonosnak fizetett osztalékelőleg bevallása AAj és TAJ hiányában Kérdés

Kedves Szakértő! Magyar kft. német és amerikai illetőségű tulajdonosa részére fizetett ki osztalékelőleget. Adóazonosító jelük és TAJ számuk Magyarországon nincs. A 1708-as bevallás megfelelő soraiba az adatokat (bruttó osztalék és adója) kitöltöttem, az A lapra összesíti is a bekerült adatokat, de a 1708-as bevallás mégis hibát jelez, mert adóazonosító jelet és TAJ számot kér. Kérdésem: osztalékelőleg kifizethető-e AAj és TAJ szám hiányában a tulajdonosoknak? Ha igen, hogyan kell kitöltsem a 1708-as A és M lapját, hogy hibátlan legyen a bevallás? (Osztalék jogcímen azt olvastam kifizethető volna, ez a szabály osztalékelőlegre nem érvényes?) Válaszát köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Katás munkaerő-támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyesület – hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Hipaelőleg tételes adózás 03/26 cikk

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs