286 találat a(z) Románia cimkére

Újabb afrikai sertéspestis-góc jelent meg a magyar határ mellett Cikk

Ismét megjelent az afrikai sertéspestis Romániában: a kór a magyar, illetve az ukrán határtól is alig néhány kilométernyi távolságra található Szatmár megyei Mikola (Micula) egy háztáji gazdaságában fertőzte meg az állatokat – közölte szombaton a román sajtó.

Szja, tb, nyugdíj: nagy változások lesznek Romániában Cikk

Január 1-jével jelentős adóváltozások lépnek hatályba Romániában, csökken a személyi jövedelemadó, a társadalombiztosítási járulékok fizetése áthárul az alkalmazottakra, a kormány viszont arra számít, hogy összességében nem módosulnak az adóterhek az állampolgárok és a vállalkozások számára.

Speciális áfafizetés lesz Romániában Cikk

Januártól Romániában a csődvédelem alatt álló és az áfatartozással rendelkező cégeknek külön számlára kell fizetniük az általános forgalmi adót (áfa).

Szolgáltatás áfája Romániában Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: Kulturális szolgáltatást (előadás) nyújt egy magyar kft., áfabevalló. A megrendelő romániai alapítvány. Az előadás helyszíne (teljesítés helye) Románia. Információim szerint a romániai civil szervezetek nem kapnak EU-s adószámot, nem fizetnek áfát. Ebben az esetben hogyan kell kiállítania a számlát az előadásról a magyar kft.-nek? 1. Felszámítva a magyar 27 százalékos áfát, vagy 2. áfamentesen, és ráírva a számlára, hogy az áfa fizetésére a vevő köteles, vagy 3. valahogy egészen másképp? Köszönöm válaszát! P.Zs.

Gondban Románia: történelmi mélyponton a lej árfolyama Cikk

Történelmi mélypontra süllyedt ma a lej árfolyama, a Román Nemzeti Bank által közölt árfolyam szerint egy euró 4,6495 lejt ért. Legutóbb 2012 júniusában volt hasonlóan gyenge a lej.

Az összes tb-járulékot a munkavállalóknak kell fizetniük Romániában Cikk

Elfogadta a román kormány szerdai ülésén azokat a szakszervezetek által kifogásolt járulék- és adóintézkedéseket, amelyekkel jövő év elejétől a munkavállalókra hárítanak minden társadalombiztosítási járulékot.

Magánnyugdíj: Románia is váltana Cikk

Az Európai Bizottság (EB) aggodalommal figyeli, hogy Románia is lemondana a kötelező magánnyugdíjról – mondta Valdis Dombrovskis, az euróért és szociális párbeszédért felelős uniós biztos egy bukaresti rendezvényen.

Megadóztatják a profitot kimenekítőket, forgalmi típusú adót vezetnek be Romániában Cikk

Több adó- és járulékintézkedést jelentett be csütörtökön a román kormány; emelik a minimálbért, megadóztatnák a profitjukat Romániából külföldre menekítő multinacionális vállalatokat, forgalmi jellegűvé alakítják a közepes cégek adóját, emellett csökkentik a kötelező magánnyugdíj-járulékot.

Pénzügyi képviselő és forrásadó román cégnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Román adószámmal rendelkező cég pénzügyi képviselőn keresztül szeretné adókötelezettségét teljesíteni Magyarországon. Egyáltalán lehetséges-e ez neki, nem csak EU-n kívüli cégek tehetik meg? Építőipari darukat hoznának Magyarországra, amiket itt bérbe adnának. Szükséges-e forrásadót levonni tőlük a bevételeik után? (A román cég szerint a kettős adóztatási egyezmény Magyarország és Románia között rendelkezik erről, de mi nem találunk erre utalást.) Van-e bármilyen egyéb bejelentkezési kötelezettsége (például iparűzési adó) a cégnek?

Külföldi cég magyarországi munkája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Román adószámmal rendelkező cég Magyarországra küldene munkavállalókat festés, mázolási munkák elvégzésére. Mire kell figyelnie a román cégnek, kell-e magyar adószámot kérnie, vagy számlázhatja-e a román adószámáról áfamentesen a szolgáltatást? Köszönöm a segítségét előre is!

Kizárólag a munkavállalók fizetnék a tb-terheket: több ezren tüntettek a javaslat ellen Romániában Cikk

Több ezren tüntettek a társadalombiztosítási rendszer januártól tervezett módosítása ellen Bukarestben szerdán, a román kormány épülete előtt. A kormány a járulékfizetés kötelezettségét teljes mértékben a munkavállalókra hárítaná.

Bűnvádi eljárást indítottak a román miniszterelnök-helyettes ellen Cikk

Bűnvádi eljárást indított a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) a bukaresti kormányban miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő Sevil Shhaideh regionális fejlesztési miniszter ellen pénteken, akit hivatali visszaéléssel gyanúsítanak egy Duna-szigetre is kiterjedő horgászparadicsom önkormányzati tulajdonba juttatása ügyében.

Megosztott áfafizetés: jövőre kötelező lesz Romániában Cikk

Rendeletet fogadott el a román kormány augusztus végi ülésén a megosztott áfabefizetés (TVA) 2018. január 1-jei bevezetéséről – adta hírül a Transindex az Agerpres hírügynökségre hivatkozva.

Választhatóvá teszik a kötelező magánnyugdíjat Romániában Cikk

Választhatóvá teszik a kötelező magánnyugdíjat Romániában, így a biztosított személy döntheti el, hogy nyugdíjjáruléka teljes egésze az államnál marad, vagy egy része továbbra is átkerül a magánbiztosítókhoz – közölte Mihai Tudose román miniszterelnök.

Átalakítanák a magánnyugdíj-rendszert Romániában Cikk

A korábbi cáfolatok ellenére Románia mégis módosítani akarja a kötelező magánnyugdíj-rendszert, több változatot is elemez a bukaresti pénzügyminisztérium – jelentette ki Mihai Tudose román miniszterelnök.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Kiva – ingatlanértékesítés

Szipszer Tamás

adószakértő

Ebrendészet

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs