15 találat a(z) M30-as igazolás cimkére

Előző évi szja + járulék Kérdés

NAV: február közepéig érkeznek az igazolások az szja-bevallási tervezet ellenőrzéséhez Cikk

Február közepéig mindenkinek meg kell kapnia a tavalyi jövedelme és esetleges önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat. Ezek alapján ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet és érvényesíthető az adó-visszatérítés, olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján.

M30 Kérdés

Szja-igazolás Kérdés

A kérdésem: kinek kell M30-as igazolást kiadni 01. 31-éig? Aki év közben januárban, júliusban elment dolgozó, adatlapot kapott, annak tudomásunk szerint nem kell M30-as. Válaszukat köszönöm! Melinda

Összesített igazolás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kötelező-e szerepeltetni az M30-as igazoláson az előző munkáltatótól származó béradatokat? Kötelező a munkába lépéskor átadni a munkavállalónak az új munkáltató részére az adó adatlapot? Melyik iratokat lehet elkérni az új munkavállalótól? Köszönettel: Rita

Itt az idő a munkáltatói/kifizetői igazolások elkészítésére Cikk

Az adóhatóság minden olyan magánszemély számára elkészíti az adóbevallási tervezetet, akire vonatkozóan 2019-ben érkezett munkáltatói, kifizetői adatszolgáltatás. Összefoglaltuk, hogy a kötelezetteknek milyen igazolásokat, milyen tartalommal kell január végéig kiadniuk.

Osztalék Kérdés

Tisztelt Adózóna! Segítséget szeretnék kérni az alábbi, osztalékkal kapcsolatos ügy tisztázásával kapcsolatban. Adott egy cég, amely 2015-ben osztalékelőleget fizetett a tulajdonosnak. Az szja-t (16%) levonta, bevallotta, megfizette, a tulajdonos szintén bevallotta az 53-ason. Azonban ez az osztalékelőleg 2016-ban nem vált osztalékká, de nem fizette vissza a tulajdonos az osztalékelőleget sem, azóta is a követelések között tartják nyilván. Legelőszőr 2019-ben hagytak jóvá osztalékot a 2018-as eredmény terhére, de ezt a jóváhagyott osztalékot sem fizették még ki. Hogyan járunk el helyesen, ha ezt javítani szeretnénk? 1.) Visszamenőlegesen 2016-tól kölcsönné változtatjuk az adott osztalékelőleget. Kamatot számolunk rá, és a 08-as bevallást önellenőrizzük, illetve a tulajdonos is önellenőrzi az új M30-as alapján az szja-bevallását. Ami itt felmerül kérdésként, hogy melyik 08-ast önellenőrizzük? A 1508-ast, amit beadtak az osztalékelőlegről, vagy a 2016. májusit, amikor kiderült, hogy nem hagytak jóvá osztalékot 2015-re vonatkozóan. 2.) Visszafizeti a tulajdonos most az osztalékelőleget, és a 1508-ast önellenőrizzük, amin bevallották az osztalékelőleg után fizetendő még 16%-os szja-t, illetve ő is önellenőrzi a 1553-as bevallását? Előre is köszönöm a segítségüket! Üdvözlettel, Csikós Anita

M30-as igazolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaviszonyra tekintettel fizetett jutalmat a 18M30-as igazolás melyik sorában kell szerepeltetni? Köszönettel várom válaszát.

Önálló tevékenységből származó jövedelem utáni eho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves segitségét! Adószámmal rendelkező magánszemély emlékművet faragott egy önkormányzat részére. Nyilatkozata alapján a felmerült költsége 632 ezer forint. Az önkormányzat részére 2 millió 800 ezer forintról állított ki számlát. Az önkormányzat a nyilatkozat alapján 325 200 forint szja-előleget vont le. Év végén az önkormányzat kiállitotta az M30-as igazolást az szja-bevallás 7. sorába írandó adatokról. Bevétel 2 millió 800 ezer forint, költség 632 ezer forint, jövedelem 2 millió 168 ezer forint, a bevallás 18. sorában a levont adóelőleg 325 200 forint. A kérdésem az lenne, hogy kell e ezen jövedelem után ehót fizetni? A magánszemély év közben csak egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetett, havonta 7110 forintot. Munkaviszonya nincs. Adószáma 5-tel kezdődik. Várom mielőbbi válaszát! Köszönettel.

Itt az ideje a 2016. évi munkáltatói, kifizetői igazolásoknak Cikk

A magánszemély részére jövedelmet juttató munkáltatókra és kifizetőkre több olyan feladatot rónak az adótörvények, amelyet az adóévet követően kell teljesíteniük. Egyebek mellett az adóév végét követően a munkáltatóknak, kifizetőknek január 31-éig ki kell adniuk a magánszemély éves adójának elszámolásához szükséges igazolásokat.

15M30-as tartalma ki nem fizetett bér esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Bérrel kapcsolatos kérdésemre szeretném kérni segítségét, válaszát 1. A 15M30-as mit tartalmazzon? A cég által bevallott adatokat 12 hónapra, vagy csak 9 hónap adatait, amire a dolgozó megkapta a munkabérét? Egy dolgozónk a 2015. évi október, november, december havi nettó munkabérét nem kapta meg, a cég leszámfejtette, a 1508-as bevallásokat beküldte. Likviditási gondok miatt a munkavállaló, hogy a későbbiekben kifizetik a bérét, arra azonban 2016. január végéig nem került sor. – 2016. január 29-vel felmondanak a dolgozónak 30 nap felmentési idővel, igy február 29-ig tart a munkaviszonya. – 2016. január, február számfejtve van. 2. A 1608-as bevallást be kell küldeni, ki kell jelenteni a dolgozót? 3. A 2016. Adatlap a bevallott adatokat tartalmazza? 4. A kilépő papírjai mellé milyen igazolást állítsunk ki, hogy a munkabérét 5 hónapra nem kapta meg? Előre is köszönöm válaszát üdvözlettel : B. Mária

Dolgozó M30-as igazolása, adójogi kérdés Kérdés

Kérdésem, hogy, ha egy 2015. májusban (évközben) kilépő dolgozó részére a munkáltató a kilépéskor kiadja az "ADATLAP-ot a jövedelméből levont szja-ról, járulékairól, 2016. 01. 31-ig az M30-as igazolást meg kell-e részére küldeni? Könyvelők között ebben nézetkülönbség van.

Névbélyegző – M30-as igazolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több száz darab M30-as igazolást kell kiadnunk, elég-e a cégvezető névbélyegzőjét használni, vagy mindet alá kell írnia kézzel? Válaszát előre is köszönöm!

Szja-bevallás 14M30-as nyomtatvány kitöltése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megkérdezni, hogy a 14M30-as nyomtatvány családi kedvezmény érvényesítésénél, ahol havonta kell kitölteni, a társas vállalkozónak melyik havi bért kell figyelembe venni? A nyugdíjjárulék az a bruttó bér, vagyis 100 %, a egészségbiztosításnál (4 %,3 %) pedig 1,5 %-kal növelt a járulék alapja. A megállapított járulék összege – az már a csökkentett összeggel – kell figyelembe venni? Ha lehetőség van rá, kérhetném, hogy példán keresztül lehessen látni. Ez a14M30-01 LAP. Igaz, hogy ez egy tájékoztató. Köszönettel: Margit

Ingatlan-bérbeadásnál számla kiállítása és adóigazolás Kérdés

Nyugdíjas vagyok. Több évvel ezelőtt adószámot váltottam ki ingatlan-bérbeadásra. Jelenleg két cégnek havi 40 000, illetve 25 000 forintért bérbeadom az ingatlanomat. A bérbeadáassal kapcsolatban azt szeretném megkérdezni, hogy ha a szerződésben az szerepel, hogy a bérlő vállalja a bérleti díj utáni 16 százalékos szja-kötelezettség megfizetését, akkor nekem milyen összegről kell kiállítanom a számlát, vagy más bizonylatot, illetve, ha én 40 000 forintról állítom ki a számlát, mert annyit kapok kézhez, akkor a cégnek év végén mekkora összegről kell kiállítania az M30-as igazolást az önálló tevékenységből származó jövedelmemről? A költségeket a 10 százalékos költséghányaddal veszem figyelembe. Mindkét cég másképpen értelmezi a számla kiállítását és év végén a munkáltatói igazoláson szereplő összegeket is. Kérem szíveskedjék nekem a fenti számok alapján konkrétan megadni, hogy milyen összegről kell kiállítanom a számlát, és a cégeknek milyen összegről kell adni igazolást?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close