20 találat a(z) EU-s adószám cimkére

Előző kérdéssel kapcsolatos kérdés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar Kérdés

Elmulasztott EU-s adószám kérése Kérdés

Elmulasztott EU-s adószám kérés Kérdés

Pótkocsi vásárlása német adószámos magyar kft.-től Kérdés

Közösségen belüli szolgáltatás igénybevétele Kérdés

Pay Pal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar székhelyű kft. a vimeo videomegosztó (amerikai tulajdonú) oldaltól bérelt felületre filmeket tölt fel, amit kizárólag magyar IP címmel rendelkező személyek kölcsönözhetnek ki. A kölcsönzési díjat a vimeo cég kapja meg, amit havonta továbbutal PAY PAL számlára. A filmek tulajdonosai (99 százalékban európai, EU-s adószámmal rendelkező forgalmazók, gyártók), igényt tartanak a bevétel 50 százalékára. Kérdéseim: A szóban forgó kft. kinek állítja ki a számlát (vimeo), milyen áfakulcsot alkalmazva, ami alapján a bevétele könyvelésre kerülhet? Az 50 százalék bevételt kiállított számla ellenében utalja át a külföldi partner részére? Ez közösségen belüli szolgáltatás lesz? Köszönöm előre is a választ. Üdvözlettel és jó egészséget kívánva!

Svájci vámhatóság áfa kiszabása Kérdés

Eu-s adószámmal rendelkező magyar cég (elfogadott exportőr is) svájci partnernek árut exportál, áfamentesen a feltételeknek megfelelően. Az áru megérkezésekor a svájci partner mégsem kéri az árut, nem fizeti ki, így a magyar cég eladja az árut egy svéd partnernek, és azt Svájcból tovább szállíttatja Svédországba. Az áru eredete magyar és a tulajdonjog sem változott addig, míg a svéd partner ki nem fizette a számlát. Az áru csak itt kerül végfelhasználóhoz. Majd 4 hónap elteltével a svájci vámhivatal erre az árura mind a svéd, mind pedig a magyar cégnek kiszámlázza az áfát (nem vámot). Van erre jogalapja, ha igen hogyan? Köszönöm

Fordított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Információink szerint EU kezdetű adószámot az alábbi adóalanyok kapnak: "252. § (1)* Az az adóalany, aki (amely) nem telepedett le gazdasági céllal a Közösség területén, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig nem rendelkezik lakóhellyel vagy szokásos tartózkodási hellyel a Közösség területén, a 45/A § szerinti szolgáltatásnyújtás Közösség területén történő megkezdését megelőzően kérelmezheti, hogy őt az állami adó- és vámhatóság ilyen minőségében nyilvántartásba vegye". Ezt azt adószámot csak nem adóalany részére nyújtott szolgáltatás esetében kell használnia? Adóalany részére nyújtott szolgáltatás esetén ez harmadik országból igénybe vett szolgáltatás a vevő szempontjából? Hogy kell ezt az áfabevallásban szerepeltetni? Köszönettel

Fordított áfa, EU Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Külföldről igénybe vett szolgáltatással kapcsolatban kérdeznénk. Egy EU kezdetű adószámmal rendelkező szolgáltató által kiállított számlát hogyan kell az áfabevallásban és az EU-s összesítőben szerepeltetni? Köszönettel.

Használt személygépjármű EU-ból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar cég EU-s adószámmal rendelkezik. Németországban közösségi adószámmal rendelkező kereskedésben szeretne használt személygépjárművet vásárolni. Magyarországon keletkezik fizetendő áfakötelezettsége? Válaszát előre is köszönöm.

Ausztrál cég EU-s adószáma Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy ausztrál cég informatikai szolgáltatásról számlát bocsátott ki egy magyar cég felé. A számlán egy "EU000000000" formátumú adószámot tüntetett fel, s arra hivatkozik, hogy ez az Ő, az unió területén végzett tevékenységéhez kapcsolódó "EU-s adószám". A kérdésem az, hogy hol ellenőrizhető ez az adószám? S ilyen adószámmal van-e lehetősége fordított áfás szolgáltatás igénybevételére? Köszönöm! Üdvözlettel: Oszlánszky Gábor

Import beszerzés, több szereplős ügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! „B” magyar vállalkozás (rendelkezik EU-s adószámmal), harmadik országbeli „A” partnerétől rendel terméket. Ezt a terméket értékesíti „C” horvát (rendelkezik EU-s adószámmal) partnerének. A terméket az „A” harmadik országbeli eladó fuvarozza közvetlenül a „C” partnernek. „B” vállalkozás „C” partnerétől előleget kért, és kapott. Kérdésem az lenne, hogyan történjen a számlázás az „A” és „B” között, valamint „B” és „C” között. Előre is köszönöm a segítséget.

Magyar egyéni vállalkozó szolgáltatása az EU-ba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó asztalos külföldi (osztrák) ingatlanon asztalos munkát végzett (ablakokat készített és épített be. Azt nem tudjuk, hogy az osztrák fél magánszemély vagy adóalany-e. Mivel az egyéni vállalkozó megbízója magyar bt., ezért a számlát az egyéni vállalkozó a magyar bt. részére "áfa területi hatályán kívül" megjelöléssel állította ki a számlát. A magyar bt. sokat dolgozik EU-s tagállamon belül, Ausztriában is be van jelentkezve társasági adó alá, regisztrációs száma is van, de EU-s adószáma nincs. Ez a számla kiállítása helyes-e így? Nem kéne bejelentkezni a magyar bt.-nek az áfa hatálya alá Ausztriában? A magyar bt. állítja, hogy nagy építőipari vállalatok számláznak így be neki és eddig nem volt vele semmi probléma, ezért ő is így kéri az egyéni vállalkozótól a számlát!. Szerintem be kellene jelentkezni áfa alá Ausztriában, de ő és könyvelője is állítja, hogy nem, ez így helyes, de magyarázatot, hogy miért, nem kaptam rá. Véleményét előre is nagyon köszönöm! Varga Mónika

Szlovák állampolgár magyarországi katás vállalkozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szlovák állampolgár egyéni vállalkozást katás vállalkozást alapított Magyarországon. Németországban tervez takarítást végezni magánszemélyek részére. Hogyan számlázzon? Magyar EU-s adószámmal? Kell-e német adószámot kérnie saját részére? Mire kell figyelnie a kinttartózkodás idejének tekintetében? Hol fog adózni: Magyarországon vagy Németországban? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close