33 találat a(z) üzemanyagkártya cimkére

Üzemanyag továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégcsoport egyik cége (AA Kft.) rendelkezik belföldi telephelyén üzemanyag-tárolásra rendszeresített, üzemanyag-tankoló automatával ellátott tartállyal, amelyből elektronikus mérőeszközön keresztül, üzemanyagkártyás azonosítással tankolnak gázolajat a cég járművei. (A Jöv tv. 113. § (5) bekezdés b)-nek megfelelően, a közlekedéshez kapcsolódó jövedéki adó visszaigénylése miatt.) A cégcsoport másik cégének (BB Kft.) mezőgazdasági járművei más telephelyeken tankolnának, olyan módon, hogy az előbb említett, üzemanyag-tárolásra rendszeresített tartályból megtöltenének kisebb (1000 liter alatti) tartályt üzemanyagkártyás azonosítással, s azt szállítanák el a másik cég (BB Kft.) telephelyére. Az AA Kft. továbbszámlázná az elszállított gázolajat BB Kft.-nek az elszámolásról szóló írásos megállapodás alapján. Kérdés: nem minősül-e az ügylet üzemanyag-forgalmazásnak, és mivel jövedéki adót tartalmaz, engedélyköteles tevékenységnek? Jól értelmezem, hogy a fenti ügyletre alkalmazható a Jöt. 67. § (1) bekezdésének a) pontja szerinti kivétel: „Az állami adó- és vámhatóság engedélyével folytatható a szabadforgalomba bocsátott ellenőrzött energiatermékkel (…) a kereskedelemről szóló törvény szerinti nagykereskedelmi tevékenység – ide nem értve az üzemanyagkártyával értékesített (beszerzett), felhasznált üzemanyag utólagos, pénzügyi-technikai jellegű elszámolását, ha az elszámolásról a felek írásban megállapodtak”? Köszönöm válaszát.

Üzemanyagkártya saját gépkocsihoz Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egyik vezető beosztású dolgozónk úgy döntött, hogy céges gépjármű helyett szeretné a saját gépjárművét használni, és ehhez adjon a cég üzemanyagkártyát. Ragaszkodik ehhez a megoldáshoz. Ebben az esetben tudomásom szerint a dolgozó (a gépjármű az ő tulajdonában áll) cégautóadó-bevallásra lesz kötelezett, amennyiben cégünk számolja el az üzemanyagköltséget. Kérdés az, hogy ezen felül milyen nyilvántartási, illetve adózási kötelezettsége van a cégnek és a dolgozónak? Elszámolhatja-e a cég számlájára a gépjármű karbantartását is? (A napi munkába járás térítéséhez kapcsolódó, illetve a kiküldetési elszámolásokon kívül további megoldási javaslatok is érdekelnének). Köszönöm megtisztelő válaszukat előre is. Üdv: Zsuzsa

Pontgyűjtő akció keretében adott ajándék Kérdés

Elektronikai alkatrész-kereskedelmi cég vásárlóinak (kis- és nagyker is) bizonyos vásárlási érték (pontrendszerben számolva) elérése esetén különböző termékeket adna ingyenesen. Van-e ennek szja-, tao-, illetve áfavonzata, ha a beszerzéseket terhelő áfát nem helyezzük levonásba? Lehet-e az ajándék harmadik félnél felhasználható vásárlási utalvány vagy Mol üzemanyagkártya? Mennyiben számít az adott termék fogyasztói ára? Válaszukat köszönöm.

MOL utalvány adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégem MOL ajándékkártyát szeretne adni a munkavállalóknak és partnereiknek. Kell-e adóznia utána, ha kell, milyen módon? Ezt írják a kártyáról: "MOL kártya: A Blue kártya sokrétű és elegáns ajándékozási forma. Nemcsak értéket, de szabadságot is adunk vele a megajándékozottnak. Érveik: a kártyát bárki szabadon felhasználhatja; 1 évig érvényes, több mint háromszáz töltőállomáson használható, akár a nap 24 órájában is. A kártyával minden, a MOL-töltőállomásokon kapható üzemanyag, shop-termék és szolgáltatás megvásárolható! A kártya értékét Önök választják meg. (Minimális kártyánkénti feltöltés 3000 Ft). A kártya díjmentesen áll a rendelkezésükre, így a kártya igénylése, birtoklása és használata nem kerül Önöknek semmibe. Remek eszköz üzleti jellegű ajándékozáshoz!" Várom megtisztelő válaszát, melyet előre is köszönök: Géczi Sándorné

Üzemanyagkártya Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cafeteria szabályozás változása után 2019-ben minek minősül az üzemanyagkártyára kifizetett összeg, illetve hogyan kell adózni utána?

Nőnek az országgyűlési képviselők juttatásai Cikk

Az országgyűlési képviselők juttatásainak emelését tartalmazó módosító javaslatot fogadott el pénteki ülésén a törvényalkotási bizottság. A változtatást csak a DK politikusai ellenezték, a többi jelen lévő ellenzéki képviselő megszavazta azt, miután a kormánypártok hozzájárultak a frakciók támogatását és egyes képviselői juttatásokat érintő ellenzéki kezdeményezéshez.

Megállapodást kötött a Mol a fuvarozókkal Cikk

Stratégiai megállapodást kötött a Mol Magyarország és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) a magyar közúti fuvarozók versenyképességének további erősítése érdekében.

Közúti fuvarozó – gázolaj jövedéki adójának visszaigénylése Kérdés

Igen Tisztelt Szakértő! Közúti teherfuvarozásban felhasznált kereskedelmi gázolaj jövedéki adójának visszaigénylésével és a BEV_J02 nyomtatvány kitöltésével kapcsolatban felmerült kérdések megválaszolásában szeretném szíves segítségüket kérni. Társaságunk a visszaigénylést 2017. évre szeretné benyújtani. Az üzemanyagkártyás tankolásokról adott hónap végén egy számlát kapunk, amely az egyes tankolások adatait is tartalmazza. Szeretném megkérdezni, hogy – a visszaigényelhetõ adó mértékének és kódjának meghatározásakor az egyes tankolások idõpontját vagy a számla kiállításának dátumát kell figyelembe vennem, – illetve a 2017.04.01. elõtti (régi jövedéki törvény hatálya alá tartozó) számlák illetve tankolások esetében igényelhetek-e vissza támogatást, ha a számla, illetve a tankolás 12 hónapnál korább? Szíves segítségüket nagyon köszönöm! Maradok tisztelettel: Nyitrai Tamás

Üzemanyagkártya elszámolás nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás a munkavállalóinak venne céges névre szóló üzemanyagkártyákat, amelyet a munkavállalók saját gépkocsijuk használatakor a cég érdekében felmerült, illetve magánjellegű utazásra egyaránt használhatnának, és erről nem kívánnának semmiféle nyilvántartást vezetni. Van-e erre lehetőség, illetve milyen adóvonzattal? Köszönettel.

Olcsóbban tankolhatnak, és milliókat spórolhatnak a magyar fuvarozók Cikk

Mintegy 3500 magyar fuvarozó vállalkozás vehet igénybe kedvezményes útdíjakat, és tankolhat a szokásosnál olcsóbban, miután nemrégiben megállapodást kötött a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és az UTA Magyarország Kft., a személy- és áruszállító vállalkozások részére kibocsátott üzemanyag- és szervizkártyák piacának egyik vezető szereplője.

Sokat nyerhetnek a fuvarozók, ha így fizetik a gázolajat, útdíjat Cikk

Évente akár 1 milliárd forintot tudnának megtakarítani a magyar közúti árufuvarozók, amelyek flottaüzemeltető vállalkozásokkal rendelkeznek, ha a nemzetközi fuvarjaiknál készpénz helyett úgynevezett üzemanyagkártyával rendeznék a felmerülő üzemanyag-, autópálya- és szervizköltségeket – állítja az UTA Magyarország Kft. üzemanyagkártya szolgáltató cég.

Ajándék üzemanyagkártya Kérdés

Egyesület személygépkocsi vásárlásakor kapott ajándékba, Mol blue card kártyát. A kártya ajándék/bónusz volt, értéke nem szerepelt a gépkocsi számláján. A tankolt üzemanyag számláján látható a kártya használata. Hogyan kell könyvelni egyszeres és kettős könyvvitel esetén a kártyával tankolt üzemanyagot? A költségelszámolással egy időben bevételt is el kell számolni?

Üzemanyagkártya működtetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelemnek az a célja, hogy üzemanyagkártya-rendszert működtessen. Az üzemanyagkártya elfogadását egy másik cég által üzemeltetett töltőállomásokon keresztül kívánja megvalósítani. Az üzemanyagkutakat önálló jogi személyek működtetik, akik rendelkeznek a működésükhöz szükséges hatósági engedélyekkel. Ügyfelem ezt a tevékenységet közvetített szolgáltatásként kívánja kezelni. Két különálló szerződés van: ügyfelem és a töltőállomások, valamint ügyfelem és az üzemanyagot vásárlók (kártyahasználók) között. Kérdésem: helyesen járunk-e el, ha ügyfelem az ügyletet közvetített szolgáltatásként kezeli, amikor a kártyahasználók felé számláz?

Útnyilvántartás vezetése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Adott társaság személygépjármûveket üzemeltet, melyek után megfizeti a cégautóadót. A tankolások üzemanyagkártyával történnek, melyekrõl összesített számlát állít ki a Mol. Az üzemanyagot költségként elszámolják, az áfát nem vonják le. Kérdésem: – Hivatkozott személygépjármûvek esetén ajánlott vagy kötelezõ az útnyilvántartás vezetése? – Útnyilvántartás hiányában konkrétan milyen szankciókkal büntethet az adóhatóság? Várom nmegtisztelõ válaszukat, Köszönettel Véghné

EU-s áfa visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem a segítségét. Nemzetközi fuvarozással foglalkozó áfaalany vállalkozás sofőrjei az EU-s országokban Shell-kártyával fizetik a tankolást. Kérem, írja meg, hogyan kell helyesen lekönyvelni a Shell-számlán szereplő EU-s tankolást és annak áfatartalmát? A számlán a tankolás euróban szerepel, de a végösszeg forintban van megadva. A nemzetközi áfavisszaigénylést az FDE végzi, amiről jóváíró számlákat kapunk mindkét cégtől, az FDE-től és a Shelltől is. Hogyan kell ezeket a jóváírásokat lekönyvelni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkáltatói kölcsön és munkabérelőleg

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Unión belüli munkavégzés, Spanyolország

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs