12 találat a(z) útiköltség elszámolása cimkére

Útiköltség-elszámolás munkavégzéssel kapcsolatos Volán és MÁV számlák esetén Kérdés

Külsős kiküldött költségelszámolásának kérdése Kérdés

Őstermelői és egyéni vállalkozói 500 km útiköltség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdés megválaszolásában kérném segítségét! Van egy egyéni vállalkozó, aki tevékenysége mellett még közös őstermelői igazolvány birtokában (feleség) is folytatja tevékenységét. Egyéni vállalkozóként gépi szolgáltatást végez, így a tevékenységéhez kapcsolódó üzemanyagköltséget a tényleges számlák alapján számolja el nem átalányban. Kérdésem, hogy ebben az esetben az őstermelői tevékenységhez elszámolható-e a havi 500 km útiköltség, ha igen akkor mind a két félnek? Az őstermelői tevékenységet folytató mind a két személy jogosítvánnyal és érvényes műszaki állapotú személygépkocsival rendelkezik. A havi 500 km útiköltség elszámolást az egyéni vállalkozói tevékenységére is alkalmazhatja az egyéni vállalkozó? Segítségét, válaszát előre is hálásan köszönöm!

Egyéni vállalkozó havi 500 km-es költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az 1995. évi XCIII. tv. 11. számú (a vállalkozási költségek elszámolásáról szóló) mellékletének 11. pontja lehetővé teszi az egyéni vállalkozó számára havi 500 km útnak megfelelő üzemanyagköltség (+15 Ft/km általános személygépkocsi-normaköltség) elszámolását. Ez a lehetőség a saját tulajdonú személygépkocsikra vonatkozik. Ügyfelem tulajdonában van a személygépkocsi, azonban üzembentartója a közeli hozzátartozója (férje). Álláspontom szerint részére elszámolható a költség. Tisztelettel várom álláspontját, indoklását előre is köszönöm!

Elszámolható-e útiköltségtérítés az élettárs autójára? Cikk

Élettársa autóját használja valaki a munkájához. Mit téríthet meg a vállalkozás? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Élettárs autója Kérdés

Élettársa autóját használja valaki a munkája során. Útiköltségtérítés milyen módon számolható el, saját autónak minősül-e? Vagy idegen autójának? Mit fizethet ki a vállalkozás?

Egyéni vállakozó kilométerpénze 15 vagy 9 Ft? Kérdés

Egyéni vállalkozó 500 km-t elszámolhat bizonylat nélkül. Az új törvénymódosítás szerint a 15 Ft 60%-át kell adni a dolgozónak, a többi adható? Mi a helyzet az egyéni vállalkozók esetében? Ők számolhatnak 15 Ft kilométerpénzt? Előre is köszönöm.

Útiköltség-elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mindenki előtt ismert az a rendszer, hogy, ha az alkalmazott a saját gépjárművét használja a munkáltatója érdekében, és ehhez kiküldetési rendelvénnyel rendelkezik, illetve útnyilvántartást tud felmutatni az általa megtett útról, úgy költségtérítést kaphat a költségei ellentételezésére, melyet vagy hónap közben az általa benyújtott szabályszerű bizonylatok (útnyilvántartás, kiküldetési rendelvény) alapján térítenek meg számára, vagy pedig a fizetésével együtt számfejtik részére, és a bércetlijén is feltüntetik. Kérdésem az lenne, hogy, ha két cég köt egymással vállalkozási szerződést, mely szerint az egyik azt vállalja, hogy a másik adminisztratív feladatait ellátja, akkor ezt leszámlázza az egyik fél a másik felé. Viszont, ha a felek azt is kikötik, hogy a feladat ellátásához gépkocsihasználat-térítést is fizetnek a megtett út arányában, úgy azt számlázzák-e egymás között (és ha igen, milyen áfakulccsal), vagy pedig a feladatot ellátó cég útnyilvántartását benyújthatja-e a közvetlenül az első cégnek, hogy kifizessék számára a felmerült költségei ellenértékét? Ha ez így van, akkor cégautóadó-fizetésre kötelezett a magánszemély?

Megbízási szerződés – üzletkötő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék alkalmazni egy üzletkötőt a vállalkozásom szolgáltatásainak ajánlására megbízási szerződéssel 9 hónapra. Magánszemélyről van szó, máshol nincs munkaviszonya. A Polgári törvénykönyv 474-483. paragrafusaiban azt olvastam, hogy a megbízottnak a megbízó általi utasítás teljesítése során felmerült költségeit köteles megtéríteni. Ezt valóban így kell alkalmazni, vagy ettől el lehet térni? Én úgy szeretném a szerződést megkötni vele, hogy bizonyos költségeket térítenék meg számára, például utazási költséget. Az illető tömegközlekedéssel oldaná meg az utazást, venne egy bérletet; erről a vállalkozásom nevére kérjen számlát? Helyes megoldás ez az utazási költségek megtérítésére? Vagy ez egyéb adót vonna még maga után? A tételes költségelszámolás esetén a költségekről a számlát saját nevére kérje és gyűjtse? A megbízási díja nem fix összeg lenne, hanem jutalék formájában; ez szabályos lenne? Annak már sikerült utánanéznem, itt, az oldalukon, hogy a minimálbér 30 százalékát meghaladó és nem meghaladó jövedelem esetén milyen közterheket kell befizetnem a jövedelme után, ez a rész számomra világos, csak sajnos a fentebb írtak nem egészen. Előre is köszönöm válaszát. Nikolett

Külföldi üzleti út Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég kettő munkavállalója kétnapos üzleti úton volt Olaszországban saját gépkocsijukkal. Hogyan lehet ennek a költségét részükre elszámolni? Milyen dokumentálási kötelezettsége van a munkavállalónak és a cégnek? Napidíj fizethető? Az egyik munkavállaló hozta a tankolási és az autópályadíj-számlákat, a másik sajnos nem. Melyik esetben miként járjunk el? Köszönöm!

Útiköltség elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1.Egy kft. amely oktatást végez a KLIK-nek, oktatókkal köt szerződést ,akik számlát adnak a kft.-nek az oktatásról. Az oktatók kaphatnak-e számlán kívül utazási költségtérítést, vagy ezt is ki kellene számlázniuk a kft. felé? Van-e bármilyen külön törvény, ami szabályozza, hogy az oktatóknak útiköltség jár, ha például vizsgáztatnak? 2. Ha a kft. megbízási szerződést köt magányszemélyekkel, akkor ők a megbízási díj részeként kapják az útiköltséget vagy azon felül kalkulálják? Ha külön kapják, akkor kell-e utána adózni?

Hiányzó úti beszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. munkavállalója (ügyvezető) rendszeresen vesz részt külföldi kiküldetéseken. Sajnos a költségszámlákon (szállás, étkezés, üzemanyag, stb.) kívül semmilyen bizonylatot nem ad le könyvelésre, ami az út hivatali voltát alátámasztaná (kiküldetési utasítás, ktg.elszámolás, úti beszámoló...) Ezek hiányában elszámolhatók valamilyen formában ezen költségek? Köszönettel: Ildikó

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Visszaigényelhető áfa engedményezése kapcsolt félre

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Induló vállalkozás kkv-besorolása

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs