56 találat a(z) összesítő nyilatkozat cimkére

Helyesbítő számla Kérdés

Egy EU-s cégtől 2013-tól folyamatosan termékeket vásároltunk, melyeket áfa nélkül számláztak mint közösségen belüli értékesítést. Mi az áfát a szabályoknak megfelelően megfizettük és egyben vissza is igényeltük az áfabevallásainkban. A cég most küldött egy levelet, mely szerint egy revízió megállapította, hogy mivel közvetlenül a magyarországi raktárukból szállítottak a részünkre, ezért sima áfás számlát kellett volna kiállítaniuk a részünkre (magyar adószámukkal). Most az összes számlájukat helyesbítették és kérik, hogy a felszámított áfát utaljuk át a részükre és a NAV-tól ezt igényeljük vissza. A kérdésem az lenne egyrészt, hogy ebben az esetben visszamenőleg az adott hónapokra nyújtsunk be áfa-önellenőrzést és az összesítő nyilatkozatokat is helyesbítsük? Vagy esetleg ilyen esetben, mivel minden helyesbítő szla kelte 2016.12.hónapra szól, egybe is be lehet állítani a 12. havi áfabevallásba? A másik kérdés pedig, hogy ezt mikorra és hogyan kell könyvelni? Előre is köszönöm a segítséget.

Közösségen belüli háromszögügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Németországból, szlovák cégen keresztül érkezett malac magyarországi áfaalany részére. A számlát a szlovák cég állította ki. A számlán feltüntetésre került: "Háromszögügylet. A szállító részére áfa alól mentesített áruértékesítés a 222/2004 Z.z. számú Szlovákiában érvényes törvény 45. §. értelmében. A vevő a háromszögügylet végső beszerzőjeként az ügylet után adófizetésre kötelezett a Magyarországon érvényben lévő jogszabályok értelmében." A számla értéke euróban van feltüntetve. A számlakiállítás dátuma és a teljesítési ideje 2016.12.17. Az átutalás a forintbankszámláról euróra történő átváltást követően 12.30-án történt. Kérdésem: 1. Melyik napra eső devizaeladási árfolyamon kell az áfabevallásban szerepeltetni a számla értékét? (Nem választotta az egyéni vállalkozó az MNB-árfolyamot.) Az árfolyamkülönbözet hogyan számolható el? 2. A 1665-ös bevallás melyik sorában kell a beszerzés értékét feltüntetni? Úgy gondolom, hogy a 12. és a 69. sorban. Mire figyeljen az adóalany a bevallás kitöltésekor? (A malacszállítást egy holland vállalkozó végezte.) Erről a termékbeszerzésről el kell készíteni az összesítő nyilatkozatot (16A60) is? Válaszukat előre is köszönöm!

EU-s árubeszerzés közvetlen értékesítése harmadik országba Kérdés

A magyar vállalkozásnak az áfabevallásban és az összesítő nyilatkozatban hol és hogyan kell szerepeltetni azt az ügyletet, melynek során egy EU-tagállamból vásárolt terméket az eladó nem a magyarországi vevő vállalkozásnak, hanem közvetlenül a kínai vevőnek szállítja? A magyar vállalkozás az EU-s partner vevője, a harmadik országbeli partnernek eladója.

Katás vállalkozó szolgáltatása Németországban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kata hatálya alá tartozó, alanyi mentes vállalkozó. Németországi adóalany részére szolgáltatásról állít ki számlát. A németországi vállalkozó nem adta meg az EU-s adószámát. Jól járt-e el abban az esetben a számla kiállítója, ha mentesen állította ki a számlát, áfabevallást nem adott be? Most kértük a német adóalanyt, hogy adja meg a német adószámát. Ebben az esetben kell-e áfabevallást és összesítő nyilatkozatot beadni? Köszönöm a válaszát.

Közösségen belüli ingyenes termékbeszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belföldi gazdasági társaság egy közösségi tagállamból ingyenesen reklámozási célra termékek kap. Abban kérném a segítségét, hogy a közösségen belülről ingyenesen kapott termékekről keletkezik-e a társaságnak összesítő-nyilatkozattételi kötelezettsége (A60). Szakmai válaszát előre is köszönöm.

Alanyi mentes katás vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi áfamentes egyéni vállalkozóként művészeti szolgáltatást végzek (zenélek)Angliában, heti rendszerességgel koncertezek egy angol együttessel, akik nem rendelkeznek "VAT számmal", és nem is szeretnék azt kiváltani. Kérdésem, hogy ebben az esetben áfa vonatkozásában mit kell szerepeltetnem a számlán? Kell-e áfabevallást és összesítő nyilatkozatot készítenem? Továbbá ez a bevétel beleszámít-e a 6 millió forintos alanyi adómentességi értékhatárba? Válaszukat előre is köszönöm!

Katás közösségi adószámos adózó bevallása, összesítő nyilatkozata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kataalany jelenleg alanyi adómentes státuszú, belföldön tervezői szolgáltatást nyújtott közösségen belüli, közösségi adó számmal rendelkező társaság részére (külföldi adóalanynak). A szolgáltatás értéke nem érte el a 10 000 euró értékhatárt, de a külföldi partner kérésére közösségi adószámot kért. Kérdésem, hogy milyen bevallásokat kell benyújtani? Úgy gondolom, hogy a bevallás gyakorisága éves a törzsadat szerint, viszont az összesítő nyilatkozat haviként van nyilvántartva. Az összesítő nyilatkozatot úgy tudom, hogy abban az esetben nem kell benyújtani, ha nem volt forgalom. Az áfatörvény szerint viszont, mivel belföldi ingatlanhoz kapcsolódik a tervezési munka, így a szolgáltatás teljesítési helye is belföld lesz. A partner euróban fog fizetni, forintszámlára. Szerintem ebben a tekintetben havi áfagyakoriságú bevalló lesz, és a bevallással egyidejűleg kell majd a 15A60-as összesítő nyilatkozatot beküldeni. Valamint mivel belföldi a teljesítés helye, ezért nem élhet a levonás jogával, ami egyébként sem lenne jelentős, mivel kevés költsége merül fel. Köszönöm.

Közösségen belüli termékbeszerzés – számlahelyesbítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A partnerünk 2015. 01. hónapjában leszállított és számlázott terméket hibás áron értékesítette felénk. Ezt akkor még nem tudtuk és a január havi áfabevallásban és összesítő nyilatkozatban szerepeltettük. A partner a hibás számlát 2015. 03. 23-án (ami meg is érkezett 2015. 03. 27-én) sztornírozta, és egy új jó összeget tartalmazó számlát is kibocsátott. Mikor és milyen árfolyamon kell a két számlát az áfabevallásban és összesítő nyilatkozatban szerepeltetni az egy darab jóváíró (sztornó) számlát és az egy darab jó összeget tartalmazó számlát? Segítségét előre is köszönöm.

14A60 összesítő nyilatkozat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbakban szeretném szakmai segítségét kérni: egy kft. importárut szerez be Kínából. A vámkezelést egy külső megbízott cég végzi, ez a cég leszámlázza a vám összegét, valamint a vámkezelési díjat. A cég az importáru vámkezelését Szlovéniában végzi, amiről mellékeli is a vámhatározatot, amin szerepel közösségi adószám. A kérdésem az, hogy ebben az esetben kell-e szerepeltetni a számla értékét (esetleg fuvarköltséggel növelten) az áfabevallásban és az összesítő nyilatkozatban, vagy valamelyik tájékoztató sorban? Köszönettel.

Bevallás adókról Esemény

Bevallás adókról Esemény

Február 20.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ázsiós tőkeemelés könyvelése a tulajdonosnál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereségből származó jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink