39 találat a(z) összesítő nyilatkozat cimkére

A-60 bevallás Kérdés

Ezek a vevői készlet egyszerűsítésének szabályai Cikk

2020. január 1-jétől az EU-s jogharmonizáció okán változtak Magyarországon is a vevői készlet egyszerűsítésére vonatkozó előírások. Az átmeneti rendelkezések miatt év végéig érdemes lehet másnak eladni vagy visszaszállítani a tavalyi és még régebbi készleteket, ha azok értékesítésére várhatóan év végéig nem kerül sor.

Helytelen számlák Kérdés

Felhasználási jog – áfafizetés Kérdés

Közösségen belüli kereskedelem Kérdés

Számvitel és összesítő nyilatkozat Kérdés

Számvitel és összesítő nyilatkozat Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. német partnere, akinek az általunk szállított terméket adjuk el, megállapodott velünk, hogy meghatározott időszakon belüli kiszállított mennyiség teljesülése esetén, mivel az társaságunknál jelentős többletterhelést és a felmerülő túlórák miatt jelentős többletköltséget jelent, megtéríti a megállapodás szerinti óradíjjal. A megállapodáson felül erre megrendelőt is adott le. Társaságunk az utókalkulációs rendszeréből kigyűjtött túlórák alapján számlát készített és árbevételnek számolta el. A közösségi nyilatkozatában közösségen belüli szolgáltatásként jelentette. Most az éves beszámoló könyvvizsgálata során merült fel, hogy ez talán nem is árbevétel és semmiképp se egy nyújtott szolgáltatás? Ennek helyes megítélése a nagyságrendje miatt is jelentős (közel 100 millió Ft) akár a helyi adó, akár a közösségi elszámolás, összesítő nyilatkozat tekintetében. Válaszukat várva segítségüket előre is köszönöm.

Export előleg és végszámla az áfabevallásban és az összesítő nyilatkozatban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mivel sok különféle irodalom, nézet olvasható, és ezek a NAV-tájékoztatással is ellentmondásban vannak (a NAV szerint az előleggel nem kell semmit tenni se a 2065 se a 20A60 tekintetében), szeretném a segítségüket kérni, hogy a 2065 és a 20A60 bevallások mely sorain kell szerepeltetni. Kérdésünk az, hogy az alábbi eseteket az említett bevallások mely sorába kell beállítani: – közösségi adóalanytól, – a nem közösségi adóalanytól kapott előleget. Hogyan kell a végszámlát bevallani, ha: – még az előleg időszakában megtörténik a teljesítés, ami egyenlő az előleggel vagy attól devizában eltérő összegű, – később történik a teljesítés és/vagy az előleggel azonos vagy attól eltérő deviza összegben. Válaszukat várva, segítségüket előre is köszönöm.

EU-s beszállítótól kapott éves bónusz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk magyar adóalany kft. spanyol beszállítónktól a 2019-es évben elért forgalom alapján bónuszt kapunk, amely a beszállított érték meghatározott százaléka. A spanyol szállító erről un. "credit memo" bizonylatot állít ki, számlát (invoice) nem. Az összeg bankszámlánkon jóváírásra kerül. Adóalapot a termékbeszerzésnél nem csökkent, mert nem konkrét számlákhoz, termékekhez, hanem az éves forgalomhoz kapcsolódik. Kérdéseim: 1. Cégünknek kell-e erről számlát kiállítania? 2. Az áfabevallás mely sorában/soraiban szerepeltetem, vagy kell-e egyáltalán? 3. Ha kell, az összesítő nyilatkozat mely lapján tüntetem fel? 4. Egyéb bevételként (96) kell elszámolni? Üdvözlettel: Marozsi Erika

Alanyi mentes egyén vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes, kata szerint adózó egyéni vállalkozó digitális műholdvevők telepítésével foglalkozik, amely szolgáltatást belföldön nyújtja belföldi magánszemélyek részére. Az elvégzett szolgáltatás ellenértékét azonban nem a magánszemély, hanem a műholdas szolgáltatást nyújtó cég téríti meg az egyéni vállalkozó által havi rendszerességgel kiállított számlája alapján. A szóban forgó cég közösségi adóalany. A kérdésem egyrészt az lenne, hogy a fent leírt szolgáltatás tekinthető-e ingatlanhoz kapcsolódónak, továbbá szükséges-e áfabevallás, illetve közösségi összesítő nyilatkozat (A60) benyújtása? Köszönöm megtisztelő válaszát!

A60 összesítő nyilatkozat Kérdés

Tisztelt Adózóna! Fuvarozó vállalkozás külföldi franchise partnerétől tehergépjárművet vesz át adásvételi szerződéssel, melyben megállapodnak, hogy a vételárat havi részletekben törleszti. Jelenleg üzembentartóként használja a gépjárművet jövedelemszerzés céljából, a teljes vételár törlesztése után válik tulajdonossá. Kérdés: kell-e A60 összesítő nyilatkozatot benyújtani a vételárról, ügyletről (ami persze még nem került kiegyenlítésre). Válaszukat előre is köszönöm!

Közösségi áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk, egy alapítvány, alanyi áfamentes. Rendelkezik közösségi adószámmal. Szlovákiából vett igénybe szolgáltatást. Ebben az esetben összesítő nyilatkozatot és áfabevallást is kell benyújtania? Meg kell fizetnie az áfát, és nem vonhatja le? Jól godoljuk? A számla nettó áron került kiállításra, az eladó is rendelkezik közösségi adószámmal. Köszönjük!

Összesítő nyilatkozat Kérdés

Nemzetközi teherfuvarozást folytató kft. a Schenker Logistic Nederland B.V. által biztosított üzemanyagkártyával tankol az EU területén, melyről havonta 2 alkalommal készül összesítő számla. A számla országonkénti részletezéssel (az ország áfájának feltüntetésével) készül, a számlázás azonban mindig nettó összegben tartalmazza a fizetendő üzemanyag árát. A holland cég a Magyarországon vásárolt üzemanyagot is nettó módon számlázza. Kérdés: közösségi termékbeszerzésnek minősül a a nettó módon leszámlázott üzemanyag, és ezért az összesítő nyilatkozaton kell-e szerepeltetni? Köszönettel: Maróthiné

Unión belüli értékesítés: forgalomba nem helyezett gépjármű az áfabevallásban Cikk

Mi történik, ha egy kft. az Európai Unión belül gépjárművet vásárol, amely megsérül, majd a kft. ezt forgalomba helyezés nélkül továbbértékesíti szintén uniós tagállamba? Az áfa elszámolása ebben az esetben hogy történik szabályszerűen? Olvasói kérdésre Nagy Norbert okleveles adószakértő válaszolt.

Szigorodtak a közösségi értékesítés adómentességi feltételei (1. rész) Cikk

Az áfatörvény 2020-tól hatályos módosításai közül az egyik legjelentősebb a közösségen belüli adómentességre vonatkozó szabályok szigorodása. Cikksorozat első részében a magyar áfatörvény rendelkezéseit ismertetjük, a következőkben pedig a közösségi végrehajtási rendelet szabályait elemezzük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

COVID-beteg keresőképtelenségi kódja.

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Gyesről visszatérő munkavállaló szabadsága részmunkaidőnél

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Csedre jogosultság

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close