9 találat a(z) óraadó cimkére

Óraadó tanár adózása 2. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm szépen a válaszát (óraadó tanár adózása). Tudomásomra jutott, hogy bizonyos óraszám alatt törvényileg nem engedett a munkaszerződés kötése. Ez esetben tehát kis óraszám esetén a munkaszerződés nem opció. Értelmezésem szerint a törvényi tilalom miatt köthető megbízási szerződés egyéni vállalkozóval, aki így választhatja a katát.

Nyugdíjas óraadó tanár EU-s tagállamban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan adózik Szlovákiában egy magyar illetőségű nyugdíjas óraadó szakoktató tanár? Rendelkezik adószámmal Magyarországon, melyet bérbeadói tevékenység gyakorlásához váltott ki és számlát is állít ki havonta. Számlázhat-e óraadói tevékenységet is ezzel az adószámmal EUR-ban? Mi lenne számára a legoptimálisabb szerződés a tevékenysége gyakorlásához? Köszönöm szépen a segítségét.

Óraadók, bérbeadók: közeleg az adóelőleg-fizetési határidő Cikk

Számos magánszemélynek a tárgynegyedévet követő hónap 12-éig adóelőleget kell fizetnie. Közéjük tartoznak azok, akik az egyéni vállalkozói és az őstermelői tevékenység keretén kívüli önálló tevékenységet folytatnak (például óraadók, bérbeadók, tervezők), és jellemzően nem kifizetőtől származik az adóelőleg alapjául szolgáló jövedelmük, vagy a kifizető bármely oknál fogva nem tudja, vagy nem köteles levonni az előleget. Adóelőleget kell fizetniük azoknak a magánszemélyeknek is, akik nem önálló tevékenységére tekintettel nem magyarországi kifizetőtől kapják jövedelmüket. Adóelőleget az összevonandó jövedelem után kell fizetni.

Külföldi óraadó számlájának befogadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi magánegyetemként rendszeresen külföldi óraadókat, illetve előadókat foglalkoztatunk magánszemélyként megbízási szerződéssel, illetőségigazolás és A1 igazolás igénylése mellett. A költségvetési támogatásunkhoz a támogató formai követelményként az egyetem nevére szóló számlát ír elő. Ez viszont problémát jelent, a repülőjegy illetve utazási jegy esetén, mert az ideutazó óraadó a saját nevére rendeli meg online az utazási jegyét, amelyet utólag térítünk a részére. Ezért az előadót kisvállalkozóként (Kleinunternehmer) bíznánk meg, aki számlát állítana ki a mi nevünkre, amely tartalmazza a megbízási díját, valamint a felmerült utazási és szállásköltségét. Mivel az óraadó nem számít fel külföldi áfát, ezért közösségi adószámot (UID-Nummer) nem akar igényelni, mert az szerinte egyet jelent az áfakörbe való bejelentkezéssel a hazájában. Kérdéseim: 1. Kötelező-e a közösségi adószámot megkövetelnünk az olyan a külföldi kisvállalkozónak minősülő (áfamentes) óraadótól, aki egyébként az egyetemünk nevére közösségi adószám nélkül, a külföldi adóregisztrációs száma feltüntetésével állítaná ki a számláját? A számlázandó ügylet olyan óraadói tevékenység, amely az Áfa tv. 85. § (1) i) és j) pontjai alapján mentes az adó alól. 2. Meg kell- e győződnünk az adóregisztrációs száma érvényességéről, és arról, hogy a külföldi kisvállalkozó tényleg önálló (egyéni) vállalkozónak minősül-e a hazájában? 3. Önálló vállalkozó számlájához kell-e illetőségigazolás és A1 igazolás? Üdvözlettel.

Óraadó, lakást ad bérbe? Így számolhatja ki adóelőlegét Cikk

Közeledik a negyedéves adó- és eho-előleg befizetésének határideje. Összefoglaltuk, hogy a magánszemélyekre milyen elszámolási szabályok vonatkoznak.

Katás vállalkozás és a feltételezett munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tudom, hogy lerágott csont már, de mégis minden fórumon, előadáson más és más választ kapunk a következő kérdésre. A jogszabály szerint vannak kötelező elemei annak, hogy mit tekintünk bújtatott jogviszonynak, és mi lehet vállalkozás, azaz katás szerződéses jogviszony. Ha jól értelmezem, ha kettő ebből nem áll fenn, akkor már nem bújtatott jogviszony. Vállalkozóim közűl 2-3 biztosítási, és egypáran oktatási tevékenységet végeznek, nem munkaszerződésben vagy megbízási díjért, hanem számláznak mint katás vállalkozók. A biztosítóval olyan szerződés van, hogy a jutalékot kiszámlázzák, és egyben havonta kiszámlázzák neki az egyközhasználatot (fénymásoló, szkenner, gépkocsi bérleti díj). Tevékenységüket nem az irodában, hanem otthon vagy az ügyfélnél végzik. A számítógépes programot is bérlik a cégtől. Tehát nem a cég eszközeivel "ingyen", hanem ellenértékként végzi velük a munkát. De hát más programmal nem is dolgozhat. Az óraadó pedig kénytelen az iskola osztályában tanítani a gyerekeket, tehát ő is fizet ezért bérleti díjat és az óraszám az elszámolási egység. Az iskolában zárt láncú rendszerrel oktat, hiszen idegen eszközt nem engednek a számítástechnikusok rávinni a rendszerre. Most futótűzként terjedt el a hír, hogy a megyében rászálltak a katás vállalkozókra, biztosítási ügynökökre, óraadó tanárokra, gépkocsioktatókra, biztonsági őrökre stb. Egyik sem tud 50%-os megosztásban megbízót találni, örül, ha egy helyről van bevétele. A biztosítós független, órában dolgozik.

Bérbeadó, óraadó, tervező? Itt van az adóelőleg-fizetés határideje Cikk

Milyen költségeket számolhat el bevételeivel szemben a negyedéves adóelőleg-fizetésre kötelezett magánszemély? Mikor érvényesíthető értékcsökkenési leírás? Milyen esetekben kell ehót fizetni? Összefoglaltuk.

Bérbeadók, óraadók, tervezők: ezt kell tudni az adó- és az ehoelőlegről Cikk

Közeleg a magánszemélyek második negyedévi adóelőleg fizetési kötelezettsége. Ismertetjük, hogyan kell kiszámolni a bevételt, az adót és az ehót, miként vehető igénybe kedvezmény.

Megbízási szerződés óraadó esetén Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Oktatási intézményünkben óraadó pedagógust alkalmazunk megbízási szerződéssel. A mai napon a NAV ügyfélszolgálatán azt a tájékoztatást kaptam, hogy ha valaki hosszabb távon ugyan, de hetente csak 2 napot dolgozik megbízási szerződéssel, akkor hetente kell vele szerződést kötni. MI eddig keretszerződést kötöttünk, és a hónapban ledolgozott óraszám alapján számoltuk ki a jövedelmét és a járulékait. Helyesen jártunk el, vagy módosítanunk kell a szerződéseket? Előre is köszönöm válaszukat. Tisztelettel: Vincze Ildikó

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társaság katája, tb-je

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close