640 találat a(z) értékcsökkenés cimkére

Egyszerűsített éves beszámoló kiegészítő melléklete Kérdés

Tisztelt Szakértő! A számviteli törvény 96. §-ában tételesen előírja, hogy mit kell tartalmaznia az egyszerűsített éves beszámoló kiegészítő mellékletének. A kérdésünk az lenne, hogy a fentebb említett paragrafus előírásain túl szerepeltetni kell-e például a terv szerinti értékcsökkenés megváltoztatása miatti eredményváltozás számszerűsített hatását [53. §(5) bekezdés]? Válaszát előre is köszönjük.

Beruházási kedvezmény – 50 százalék értékcsökkenés Kérdés

Ha van egy vegán ételeket gyártó cég, amely vásárolt egy 2,4 millió forint értékű hűtőkamrát, ez képezhet beruházási kedvezményt? Illetve ezen kívül vásárolt több gázzsámolyt, illetve gáztűzhelyet, valamint rozsdamentes munkaasztalokat, ezek képezhetnek beruházásikedvezmény-alapot? Valamint, ha tényleg új, még más által használatba nem vett eszközök eszekre számolhat el a Tao. törvény 1. számú melléklet 9. pontja értelmében 50 százalék értékcsökkenést a fenti tárgyi eszközökre? Köszönöm segítségüket.

Személyi jövedelemadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy egyéni vállalkozó, aki két éve kinullázta értékcsökkenéssel tárgyi eszközét. Ehhez vásárolt alkatrészt, amit csak a géppel tud használni. Növelheti-e a nulla bruttó értékű tárgyi eszközét az újonnan vásárolt alkatrészekkel és ezekre később, a további években számolhat-e el értékcsökkenést? Ha ugyanez az eset, csak a tárgyi eszköz még nincs a tulajdonában, mert bérli (később megveszi) és vesz hozzá tartozó alkatrészt, kell-e és hogyan szerepeltetni ezt a könyveiben? Csak az alkatrészre számolhat-e el ez esetben értékcsökkenést? Köszönöm válaszát.

Jogdíj kedvezménye Kérdés

Egy kft. megrendelésre végez szoftverfejlesztéseket, ezen szerzői jogvédelemben részesülő szoftverek felhasználási engedélyéből származó eredményének kiszámítása során a teljes bevételt kell alapul venni, vagy a bevétel nem minősülhet teljes mértékig jogdíjnak, hiszen az a szerzői jogi joggyakorlat szerint munkadíjat is tartalmaz. Hasonlóan a régi gyakorlathoz, az ilyen jellegű bevételeket továbbra is meg kell osztani a kedvezményre jogosító jogdíj, illetve az arra nem jogosító munkadíj között ( 70 és 30 százalékos arányban)? Ha a bevételt meg kell osztani, akkor a vele szemben elszámolható költségeket (alvállalkozók, értékcsökkenés) is a teljes költség 70 százalékában kell figyelembe venni?

Bérbeadott ingatlan értékcsökkenés Kérdés

„X” Kft.-nek két magánszemély tulajdonosa van, és „X” Kft. tulajdonában van egy bérbeadás céljából épített lakóház, pinceszint: 200 négyzetméter, földszint: 150 négyzetméter, emelet 150 négyzetméter, összesen 500 négyzetméter. „ X” Kft. a múlt évben bérbeadta a lakóházat: a két magánszemély tulajdonos tulajdonában álló „Y” Kft.-nek 115 négyzetmétert, a fennmaradó 385 négyzetmétert a két magánszemély tulajdonos bérelte, illetve a két magánszemély fizette a ház teljes rezsiköltségét. Mivel a teljes ingatlant bérbeadta X Kft., így a teljes ház után elszámolta az éves értékcsökkenést. Ez évtől változik a bérbeadás: „ Y” Kft. bérel a földszinten három helyiséget, 50 négyzetmétert, a két magánszemély tulajdonos pedig az emeleten 150 négyzetmétert, a fennmaradó 300 négyzetméter, a 200 négyzetméteres pinceszint, illetve 100 négyzetméternyi közös helyiség közös használatban vannak. Elszámolható-e a teljes ingatlan értéke után ez évtől az értékcsökkenés, annak ellenére, hogy a bérleti szerződések összesen 200 négyzetméter helyiséget nevesítenek, a többi helyiségek esetén a bérlő jogosult a bérleményhez kapcsolódó közös helyiségek nem kizárólagos szükség szerinti használatára? Vagy a teljes éves értékcsökkenést arányosítani kell, és a fenti esetben csak a 200/500 négyzetméter=40% értékcsökkenést lehet elszámolni?

Nyíltvégű pénzügyi lízing Kérdés

Az általam könyvelt kft. nyílvégű pénzügyi lízing keretében bérelt egy személygépkocsit. A futamidő lejár nemsokára. A kérdés az, hogy ha a kft. veszi meg a személygépkocsit, akkor az eddig tárgyi eszközként nyilvántartott eszközt (aminek van még értéke a könyvekben), ki kell-e vezetni egyéb ráfordításként, vagy a maradványérték+áfa értéket rá kell-e aktiválni az eszközre és így kell-e tovább értékcsökkenést elszámolni, vagy új eszközként kell tovább nyilvántartani, a számlázott maradványérték+áfa értékben? Átminősítheti-e a NAV ebben az esetben esetleg a tranzakciót zárt végű pénzügyi lizinggé?

Kiva értékcsökkenés Kérdés

Tisztelt Császár úr! Hivatkozással fenti témájú más kérdező számára írt alábbi válaszára (https://adozona.hu/kerdesek/2019_1_27_KIVA_ecs_rkt) kérdésem a következő. Ha egy kft. kivaidőszak alatt ingatlant vásárol iroda céljára és pár év múlva visszalép társasági adó hatálya alá, a fenti ingatlan nyilvántartási értéke 0 lesz? Ez hogyan lehetséges? A kivaidőszak alatti beruházással kapcsolatban még azt szeretném megkérdezni, hogy a kivaalap a beruházás értékével legfeljebb a személyi kifizetés erejéig csökkenthető-e, amennyiben nem volt előző évek elhatárolt vesztesége és nincsenek egyéb kivaalap csökkentő tételek sem. (Tehát csak a személyi kifizetések és a jóváhagyott, kivaidőszak alatt keletkezett osztalék alkotnák a kivaalapot.) Köszönöm.

Ültetvény értékcsökkenése Kérdés

Kedves Lepsényi Mária! Egyéni vállalkozó 3 éves élettartamú ültetvényt telepít 1000 ezer forint bekerülési értékben. Az Szja tv. 11. sz. mell. II.3.c) alapján egyéb ültetvénynek minősül, így a leírási kulcs 5 százalék. Van-e arra törvényi lehetőség, hogy miközben adóköteles bevétel 3 évben nagyságrendileg azonos mértékben képződik, a költségek jelentős része ne a kivezetés évében (3. év) csökkentse az adóalapot, hanem hozzávetőlegesen egyenlően szétosztva a 3 év alatt (gyakorlatilag a számvitel összemérésének elvéhez hasonlóan)? Köszönettel: Pap Attila

Kiva, fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. kérdés: egy kft. 2018.01.01-jétől kiva adózási módot választotta a tao helyett, 2017-ben fejlesztési tartalékot képzett, holott nem lehetett volna, mert a Tao 16. § (1.c.) bekezdése jogutód nélküli megszűnés esetén tiltja. Ilyen esetben mi a teendő? Társaságiadó-bevallást kell önellenőriznem? És késedelmi pótlékkal növelt összegben megfizetnem vagy kiva-bevallásban van-e rá lehetőség? 2. kérdés: ha fejlesztési tartalékot képeztem a Tao tv. hatálya alatt és a kiva időszakában 4 éven belül beruházásokat hajtok végre, feloldom a fejlesztési tartalékot, elszámolom a számviteli törvény szerinti értékcsökkenést, viszont hogyan fizetem meg a fejlesztési tartalék utáni adót (késleltetett értékcsökkenést)? Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel Novákné Gaál Mónika

Fásítás Kérdés

A következő a kérdésem: a fásítást telekre lehet ráaktiválni vagy ültetvénynek számít? Értékcsökkenés szempontból ugye nem mindegy. Válaszukat előre is köszönöm!

Kiva – azonnali értékcsökkenés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kivás cég adóalapját csökkenti az új beruházásokkal kapcsolatos adóévi kifizetések összege. Kérdésem, hogy az azonnali értékcsökkenésként elszámolt, beruházás számlán át nem vezetett tételek (például monitor, nyomtató stb.) új beruházásnak minősülnek vagy nem? Válaszát előre is köszönöm.

Tárgyi eszközök értékelése Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2019_1_3_targyieszkozok_ertekelese_kvx Köszönöm a korábbi válaszát! A társasági formaváltás után az új jogutód cégben a folyamatos könyvelés során újabb és újabb kérdések merülnek fel. A cégnek teherautói vannak, melyek után maradványértéket számoltunk, a jogutód cégben a maradványértéken megnyitott tárgyi eszköz esetében ez lesz a bruttó érték és újból indulhat az értékcsökkenés? És ha még nem maradványértéken van az eszköz, hanem még magasabb az értéke, akkor, ha az általános szabályok szerint értelmezem, az értékcsökkenés 20 százalék? De ennek az eszköznek a hasznos élettartama 5 év, amiből már 4 évet használta a jogelőd társaság, ezt eszközt maximum még 2 évig tudja a jogutód társaság használni. Előre is köszönöm a segítségét Rózsika

Könyvtári könyvek értékcsökkenése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy általános iskola és gimnázium könyvtári könyveket vásárolt. Leltárba kell venni ezeket, viszont nem tudom, hogy hány százalékos értékcsökkenéssel lehet elszámolni, amennyiben kell? Illetve a tanári példányos – személyi használatra kiadott – könyvekre is lehet-e, illetve kell-e értékcsökkenést számolni?

Családi gazda költségelszámolás Kérdés

Tisztelt Cím! Az alábbi esetben kérném véleményüket: családi gazda tárgyi eszközöket szerzett be, amely eszközöket a saját gazdaságban lévő földjeinek műveléséhez, valamint kiegészítő tevékenységként, szolgáltatás nyújtásához is használ (nem egyéni vállalkozóként!). Az említett eszközök értékcsökkenésének elszámolása miként történhet? Egy összegben is lehetséges-e, és a szolgáltatásból származó bevételével szemben is elszámolhatja-e? Milyen arányban? Válaszukat előre is megköszönve! Timi

Támogatások elszámolása Kérdés

Raktárépítésre (könnyű fémszerkezetű) nyert GINOP támogatást, és kölcsönszerződés megkötésére jogosult a kft. A raktárépületet 2018. 10. 01-jén aktiváltak. A támogatás összegét 2018. évben megkapták, a kölcsönszerződésben foglalt összeg egy részét 2018-ban, egy részét 2019 januárjában kapták meg. A támogatás összegét milyen arányban kell elhatárolni, mivel az értékcsökkenés 3 százalék? A kölcsön összegét is el kell határolni? Ezzel kapcsolatban kell tőketartalékot képezni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close