640 találat a(z) értékcsökkenés cimkére

Telephelyvásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérem szíves tájékoztatását. Egy kft. kivett major megnevezésű külterületi ingatlant vásárolt telephely céljából. Adásvételi előszerződést kötött, és foglalót fizetett. Ezen a területen van egy épület, melynek értékét külön meg tudjuk határozni. Egyik kérdésem az, hogy ebben az esetben külön kell aktiválni a telek árát és az épületet, mivel a telekre értékcsökkenést nem lehet elszámolni? A földhivatali bejegyzés vagy a végleges adásvételi szerződés megkötésének napjával lesz a kft. tulajdona? Másik kérdésem az, hogy az épületen már most kisebb festési munkát, egy-egy ajtócserét végzett a kft., ezek elszámolásával kapcsolatban lenne kérdésem. Mivel még nincs a kft. tulajdonában, ezeket felújításként vagy karbantartásként lehet elszámolni? Előre is köszönöm szíves válaszát!

Ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni érték Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni érték értékcsökkenési kulcsának meghatározásához szeretném kérni a véleményét. Elektromos hálózat fejlesztése és bővítése hány év alatt íródhat le? Hiszen, ha ki van építve a rendszer, akkor az folyamatosan használható, amíg a szolgáltatóval más megállapodás nem köttetik. Hogyan állapítható meg a hasznos "élettartam"? A társasági adó törvény szerint mekkora értékcsökkenéssel lehet az adóalapot csökkenteni? Válaszát előre is köszönöm!

Vissza nem térítendő támogatás és telekvásárlás Kérdés

Egy cég telephelyfejlesztésre kapott GOP-2.1.1-11/ M-2012.5128 sz. alatt vissza nem térítendő támogatást. A támogatás mértéke 45%. A cég telekre és épületre bontotta a beruházást, amelyet aktivált. Kérem, szíveskedjenek közölni, hogy a támogatást meg kell-e osztani telekre eső támogatásra és épület támogatásra. Ha igen, a telekre eső támogatásrész hogyan könyvelendő? Esetleg a kapott támogatás elszámolható-e az épület értékcsökkenésével szemben?

Maradványérték megváltoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy személygépkocsi maradványértékét megvásárláskor, 2003-ban 3 millió forintban állapították meg. Értékcsökkenést 5 évig számoltunk el. Most ennek az autónak 800 ezer forint a piaci értéke. Lehet a maradványértéket módosítani? Ha igen, hogyan? Köszönöm válaszát!

Egyéni vállalkozó tevékenységének folytatása haláleset után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó elhalálozott, és a gyermeke folytatja tovább a tevékenységet. A vállalkozás jelentős vagyonnal rendelkezik, többek között tehergépkocsikkal is. A hagyatékba be kell venni a gépkocsikat és a továbbvihető áfát is, amire – úgy tudjuk – a hagyaték arányában osztoznak az örökösök. Két gyerek van ebben az esetben. A gépkocsik értékét be kell a hagyatéki leltárban jelenteni a közjegyzőnél. A hagyatékban szereplő és a könyvelés szerinti érték eltér egymástól. Ebben az esetben az egyéni vállalkozónak, aki továbbviszi a tevékenységet, a hagyaték szerinti gépkocsiértéket kell figyelembe vennie, vagy maradhat jogfolytonosan az értéke a gépkocsiknak? Ha a hagyaték szerinti érték számít, akkor a különbözet, ami magasabb a könyv szerinti értéknél, bevétel lesz nála? Az értékcsökkenés melyik értékkel megy tovább? Várom válaszukat. Előre is köszönöm.

Kiva és értékcsökkenés Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A kisvállalati adó alanya a kiva adóalanyiság időszaka előtt megszerzett immateriális jószág, tárgyi eszköz (ideértve a beruházást is) a társasági adó szerint számított nyilvántartási értékével 10 év alatt, egyenlő részletekben csökkentheti a pénzforgalmi szemléletű eredményét." Ha a cég év közben tért át kiva hatálya alá, akkor ezt az éves egyenlő részletet 10 év alatt hogyan kell értelmezni? A kezdés évében arányosítani kell az értékcsökkenést?

Lakásszövetkezet tao Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lakásszövetkezet 2016. évi eredménye 280 eFt, ebből a vállalkozási tevékenység (bérbeadás) eredménye 208 eFt. A 1629-es bevallás 1629-NY-01 lapján az 1. pontban a gazdálkodási formánál bejelöltem a „b” kettős könyvvitelű lakásszövetkezetet. Itt az eredmény összegének kitöltésénél a vállalkozási eredmény (208 eFt) írandó be? Ezt az összeget fogja a program automatikusan továbbvinni a 1629-01-01 lapra is a tao-bevalláshoz. Ha a 1629-NY-01 2. pontban beírandó eredménynél a vállalkozási eredményt írom (208 eFT), a tájékoztató adatokhoz 1629-A02-01 Eszközök bekerülési értéke, nettó értéke, értékcsökkenés csak a vállalkozási tevékenységre vonatkozóan tüntetendő fel, vagy a lakásszövetkezet egészére vonatkozóan, még abban az esetben is, ha a vállalkozási tevékenységhez nem tartozik tárgyi eszköz? Ki kell-e tölteni a 07-01 és 07-02 lapokat? Válaszát előre is köszönöm! A tao-törvény 9. § (1) bekezdése szerint a lakásszövetkezet adóalapja a vállalkozási tevékenység adózás előtti eredménye, ... 20. § (1) bekezdés szerint nem kell az adót megfizetnie a) a lakásszövetkezetnek, ha - ... - vállalkozási tevékenységből származó, a 9. § (3) bekezdés c) pontja szerinti összeggel növelt bevétele legfeljebb 10 millió forint, de nem haladja meg az adóévben elért összes bevételének 10 százalékát.

Mikor módosítható az értékcsökkenés elszámolása? Cikk

A számviteli politika módosításával van-e lehetőség a számviteli értékcsökkenés mértékének növelésére, hogy rövidebb idő alatt csökkenjen az építmény, gépek értéke? – kérdezte olvasónk. Tirpák Anita, mérlegképes könyvelő, adószakértő válaszolt.

Egyszemélyes kft. pótbefizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. saját tőkéje a jegyzett tőke 50%-a alá süllyedt. A kft. nagyösszegű beruházást hajtott végre, ami fedezetéhez tagi kölcsön nyújtására volt szükség. A gazdasági helyzet eddig nem tette lehetővé a kölcsön visszafizetését, az értékcsökkenés elszámolása veszteségbe vitte az eredményt. Kérdésem, hogy a tagi kölcsönt át lehet-e minősíteni pótbefizetéssé alapítói határozattal? Az alapítói okiratban nincs utalás pótbefizetésre. Válaszát előre is köszönöm.

Ingatlanbérbeadásnál az elszámolható költségek mértéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlan bérbeadásnál, amennyiben tételes költségelszámolást választ a magánszemély, akkor a bérbeadás + a bérbeadónak megtérített költségekkel szemben milyen mértékig lehet költséget + értékcsökkenést elszámolni? Igaz-e, hogy csak a bevételek 50 százalékáig?

Ingatlan-bérbeadás, értékcsökkenés leírása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyként ingatlant ad bérbe az ügyfél, alkalmazhatja-e az szja-törvény 11. mellékletében az épület és a felújítások (például beépített új konyhabútort készíttetett) tekintetében a 6%-os leírási kulcsot a tételes költségelszámolásnál, vagy csak a 2%-os kulcsot alkalmazhatja, még akkor is, ha a példában említett konyhabútor élettartama max. 10-15 év (pláne, hogy albérlők használják), viszont az ára minimum 500 ezer forint?

Lakásszövetkezet – értékcsökkenés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy lakásszövetkezet "Panel Plusz Hitelprogram" igénybevételével elvégezte a ház szigetelését, amihez a lakók is hozzájárultak anyagilag. A beruházás összesen 20 millió forint volt. A kérdésem az lenne, hogy az eszközök között ki kell-e mutatni ezt a beruházást? Amennyiben igen, értékcsökkenést kell-e elszámolni évenként? Köszönöm! Tisztelettel, Csorba Balázs

Pályázati támogatás számviteli elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben várom szíves válaszát: adott egy cég, amely egy szerelőműhelyt épít, részben önerőből, részben hitelből, részben uniós támogatási pénzből. A támogatás mértéke 50%, a fenntartási kötelezettség 3 év. A létrehozott épület 50 év alatt, a hozzá tartozó szerszámok 7 év alatt értékcsökkennek. A kérdésem az, hogy a támogatást milyen mértékben lehet feloldani? Csak az értékcsökkenés összegének felét, minden évben (s így a csarnok esetében 50 évig), vagy a 3 év alatt, amíg fenn kell tartani a projektet, az egész halasztott bevételt fel kell oldani? Továbbá ebben az esetben a számviteli politika módosításával van-e lehetőség a számviteli értékcsökkenés mértékének növelésére, hogy rövidebb idő alatt csökkenjen a csarnok és a szerszámok értéke? Válaszát előre is köszönöm!

Mikrogazdálkodói beszámolóra áttérés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2017.01.01-től a kiva alanya. 2017. évtől mikrogazdálkodói beszámolót készítene. A 2016. december 31-én meglévő tárgyi eszközök értékcsökkenésének elszámolása nem változik? Hogyan történik a 2017. évtől beszerzett tárgyi eszközök értékcsökkenésének elszámolása? Mivel a társaság a kiva alanya, így is a társasági adónál meghatározott kulcsokat kell alkalmaznia? Várom szíves válaszukat! Köszönettel.

Családi gazdálkodó, közös őstermelés értékcsökkenés elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő Közös őstermelés alatt gazdálkodó év közben bővülő taggal, illetve az év második felétől családi gazdálkodásban működő és újabb taggal gyarapodó őstermelő hogyan számolhatja el a kizárólag üzleti célt szolgáló, év közben beszerzett tárgyi eszközét egyösszegű értékcsökkenésben? Hogyan osztom fel az eszközértéket: a belépő tagokat és az eszközbeszerzés dátumát figyelembe véve, vagy kizárólag az év végén meglévő tagok számával osztom?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nagyszülői gyed melletti munkavégzés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Kapcsolt vállakozások összeszámítási kérdései

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Munkavégzés előre betervezett állásidő helyett

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close