8 találat a(z) építési napló cimkére

Fordított áfa csarnoképítéshez kötött út építése esetén Kérdés

Építőipar – fordított áfa Kérdés

Építési napló és az ideiglenes iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ideiglenes iparűzési adónál melyik dátumokkal kell számolni? A kezdő dátumnál a munkaterület-átadás vagy a tényleges munkakezdés dátumával kell kezdeni számolni a a kezdő dátumot? Illetve a befejezésnél mi számít befejezésnek? A munka befejezése, a munkaterület visszaadása, a teljesítésigazolás dátuma, illetve a napló végleges lezárása, amit a megrendelő tud csak megtenni, és esetünkben sajnos csak hónapokkal később teszi meg.Válaszát előre is köszönöm.

Fordított áfa – építőipar Kérdés

Tisztelt szakértő! Építőipari vállalkozás állványépítéssel és bérbeadással is foglalkozik. 1. Olyan munkánál, amelyet alapesetben fordított adózással számláznak ki, hogyan számlázható az állványozás díja. Például olyan esetben, amikor a vállalkozó szigetelésre szerződik, ami fordított áfás szolgáltatás, viszont állványozás nélkül nem történhet meg a szigetelés, akkor ez esetben beépíthető a fordított áfás számlába az állványozás díja, vagy azt külön, „egyenes” adózással kell megállapítani? 2. Következő kérdésem, ha felkérnek egy építésiengedély-köteles beruházásról homlokzatiállvány-rendszer építésére, ahhoz kell nyitnom elektronikus építési naplót? 3. Monolit födém zsaluzást végzünk egy építkezésen fordított áfás számlázással, ebben az esetben, ha az állványozást is mi végezzük, azt is fordított áfával számlázzuk? 4. Vállalásunk az állványozásra a következőképpen történik: ha fordított áfás beruházást végzünk, az állványépítés/-bontás ára 1500 Ft/m2, illetve 50 Ft/m2/nap a bérleti díja, ebben az esetben a számlán hogyan kell szerepeltetni? Válaszát előre is köszönöm!

Építés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás 2 épület között féltetőt építtet néhány méter hosszan, hogy a kipakolt áru ne ázzon meg. Hogyan minősül az áfa szempontjából, kell-e építési naplót vezetni és bejelentésköteles-e az építési hatóság felé? Üdv. K.

Építőipar – ideiglenes iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari kivitelezéssel foglalkozó cég ideiglenes iparűzési adójának megállapításához kérnék segítséget. A szerződés alapján a munka megkezdése és a teljesítésigazolás kiadása közötti időtartam nem haladja meg a 180 napot, így ideiglenes iparűzésiadó-fizetési kötelezettsége keletkezik a cégnek az adott önkormányzatnál. Amennyiben a kivitelezés valamilyen okból hosszabb ideig szünetel (30 napot meghaladóan) építési naplóban rögzítve van a szünetelés ténye, akkor is a teljes időtartamra kell bevallani és megfizetni az ideiglenes iparűzési adót? Ez idő alatt egy másik településen végez munkát a cég, ahol akár szintén keletkezhet ideiglenes adófizetési kötelezettsége. Amennyiben egy hasonló hosszú időtartamú építkezésen a fent említett cég alvállalkozót is igénybe vesz, és ebben az időtartamban a megbízó cég nem végez ténylegesen munkát, de a szerződés szerint a munkát megkezdte, teljesítésigazolás még nem áll rendelkezésre, mert az alvállalkozó által végzett folyamatok is ennek a szerződésnek a részét képezik, akkor mindkét szóban forgó cég adófizetésre kötelezett az építkezés helyén illetékes önkormányzatnál? Válaszát előre is köszönöm!

Fordított adózás építőiparban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék állásfoglalást kérni az áfatörvény 142. §-a alapján fordított áfa alkalmazásával kapcsolatban felmerült számlázási problémánkkal ügyében. Cégünk építésiengedély-köteles tevékenységhez alvállalkozói közreműködést vett igénybe, megrendelő alapján, anyagszállításra és annak szerelési munkálataira. A megrendeléskor jeleztük a partner felé, hogy építésiengedély-köteles tevékenységhez kérjük a közreműködését. Ennek ellenére a partnerünk áfás számlát állított ki részünkre, arra hivatkozva, hogy az e-naplóban nem szerepeltettük őket, mint alvállalkozókat. Kérdésem az lenne, hogy a fordított áfa alkalmazásának valóban kritériuma-e az e-naplóban való szerepeltetés? Köszönettel várom válaszát. Tukacs Balázsné

Építőipar Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari cég kapcsán milyen adózási, számviteli sajátosságok merülhetnek fel? Gondolok például áfában a fordított adózásra, iparűzési adó esetén a sajátos számításra. Az építőiparra vonatkozó előírásokkal kapcsolatban mely hatóságoknál tudnánk utánajárni? Munkavédelmi előírások, építési naplók, stb. Ezekben kérném a segítségét. Előre is köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gyes melletti táppénz

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs