311 találat a(z) árfolyam cimkére

Üzletben euróval történő fizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Egyéni vállalkozó ügyfelem kiskereskedelmi üzletében szeretné bevezetni, hogy euróval is lehessen fizetni. Sinka Júlia 2014.08.09-én választ adott ennek módjáról. Ügyfelem vevői többségében magánszemélyek, de vannak vállalkozások is. Értékesítéskor készpénzes számlát állít ki vagy a pénztárgépbe üti be a bevételt. Az euróban kiállított számlára rá kell írni az áfa értékét forintban is, és mivel az árfolyamról a vállalkozó dönt, nem fog megegyezni az aznapi MNB-árfolyammal (a NAV felé az MNB-árfolyam alkalmazása lett bejelentve). Ha a vállalkozás kér áfás számlát, akkor azt az áfa forintösszeget fogja levonásba helyezni, ami a számlán van. De ez az összeg nem fog megegyezni az egyéni vállalkozó által bevallandó áfával. Lehetséges az egyéni vállalkozó által bevallott és a vásárló vállalkozó által levont áfa között eltérés? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Közösségi termékértékesítés esetén használt árfolyam számlázáskor/vonatkozó áfabevallási időszak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi termékértékesítésnél Ft-tól eltérő deviza esetén mely napra vonatkozó árfolyamot kell használni a kibocsátott számlában? A számla az áfabevallás mely időszakában kerül bevallásra? Köszönjük!

Mi lesz a török lírával? Nyomoznak a közösségi médiában közölt bejegyzések miatt Cikk

Gyors és hatékony intézkedéscsomagot jelentett be Twitter üzenetekben ma reggel Berat Albayrak török pénzügyminiszter a líra árfolyamesésének megállítására. Eközben nyomozás indul Törökországban több száz internetes profil ellen, amelyek a közösségi médiában a hatóságok szerint a líra árfolyamesését kiprovokáló bejegyzéseket tettek közzé – közölte a török belügyminisztérium.

Számla pénzneme Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Google Ireland Limited-től (IE) számlát kapunk hirdetésről. A számla pénzneme forintban és "tájékoztatásul" euróban is szerepel a számlán. A pénzügyi teljesítés "vásárlás hitelkártyával" jogcímen történik, a bankszámlánkon az euróértéket a napi árfolyammal számolva terheli a bank, ami természetesen nem egyezik me a számla forintösszegével. A szerződés nem tér ki a fizetés pénznemére. Ön szerint a számlát forintos vagy eurós számlaként kezeljem? Köszönettel!

Németországi bérkifizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldön működő magyar kft. dolgozója minden hónapban kb. két hetet Magyarországon, kb. két hetet Németországban dolgozik. A kinti órabére a kötelező minimál órabér. A fizetését készpénzben és forintban kapja. Kérdésem, hogy a németországi órabérét milyen árfolyamon kell forintosítani, és melyik nappal? Köszönettel: Pánti Etelka

Kft. árfolyamhasználat, MNB bejelentés hiánya esetén Kérdés

T. Szakértő! Kft. közösségi adószámmal rendelkezik, de MNB árfolyam bejelentés-választás a hatóság felé nem történt. A múlt hónapban volt egy közösségi beszerzése, ilyen esetben egy választott hitelintézet deviza-eladási árfolyamát szükséges alkalmaznunk? Kérdésem még, hogy az év végi eszköz-források értékelésénél milyen árfolyamot kell "használnunk"? Köszönettel!

Árfolyam meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. szeretne eurós bankszámlát nyitni, mert szinte már naponta érkeznek vevői kiegyenlítések euróban. A kérdésem az lenne, hogy az eurós bankszámla könyvelésekor milyen árfolyamot kell használni az egyes napok kiegyenlítésekor? A kft. be van jelentkezve az MNB árfolyam alá. A válasz sürgős lenne! Köszönettel;

Treasury céggel kötnénk szerződést Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk viszonylag nagy forgalmat bonyolít le devizában. Az utóbbi hetek forintgyengülése, illetve az árfolyamok ingadozása érzékenyen érintette cégünket. Megkerestünk egy cseh bejegyzésű treasury céget, amely kedvező árfolyamokat, illetve alacsony költségeket ígér. Kérdésemre, hogy az ott nyitott számlát be kell-e jelenteni a NAV-hoz, az üzletkötő hölgy azt válaszolta, hogy nem, mert az ott nyitott számla egy "alszámla". Aggályom, hogy az odautalt összegek kikerülnek a NAV látóköréből, és esetlegesen törvénysértést követünk el. Várom szíves válaszát. Tisztelettel: Weigl Antal

Jó hír a külföldön nyaralóknak: erősödött a forint! Cikk

A főbb devizákkal szemben erősödött a forint pénteken a bankközi piacon.

Gyenge forint: kelendők külföldön a magyarországi használt autók Cikk

Nőtt a külföldi vevők érdeklődése a fiatal, keveset futott magyarországi használt autók iránt a kereskedők tapasztalatai szerint, a gyenge forint hatására – ismerteti közleményében a DasWeltAuto.

Booking – szállásdíj számlázása Kérdés

Bookingon keresztül ad bérbe szállást a kft. A booking terheli meg a vendég számláját, és majd a booking fizeti ki a szálláshelynek (utólag, a foglalás teljesülését követően) a díjat, a szerződés ezt könnyített fizetésnek hívja. A foglalás teljesülését követően (tehát amikor már elment a vendég) utalja a díjat a booking a szálláshelynek, levonva belőle a jutalékát. A jutalékáról megküldi a számlát. A szállásdíj euróban van meghatározva a bookingon. Több árfolyam van. Amikor levonja a vendégtől a szállás díját a booking. Azt sem látjuk, hogy mikor vonja le, mert csak egy táblázat van a booking oldalán), ami mutatja a foglalást, és hogy már teljesült-e, hány euró a szállásdíj, és hány euró a jutalék. Ezután kiállítja a jutalékról a számláját a booking. Ezen az alkalmazott árfolyam majdnem ugyanaz (tizedesjegynyi eltérés van), mint az az árfolyam, amin a szállásdíjat a szálláshelyadónak utalja. A bookinggal kötött szerződésben le van írva, hogy a szálláshelyadónak kell a vendég részére kiállítani a számlát. Kérdéseim: 1. Mikor állítsa ki a számlát? (Nem tudja, hogy mikor terhelték le a vendég számláját. Nem tudja, mennyi forinttal terhelték le a vendég számláját. Ráadásul csak akkor fogja a pénzt megkapni, amikor már a vendégek elmentek. 2. Miben állítsa ki a számlát? Euróban, forintban? Ő forintot kap a számlájára. Ez az árfolyamok miatt nem valószínű, hogy ugyanannyi, mint amit a vendégtől a booking levont, és majd amennyit a szállás megkap. Köszönöm!

328 forint fölött van az euró Cikk

Tovább gyengült a forint, az MNB árfolyama szerint az euró 328,10 forintba kerül.

Megint gyengült a forint Cikk

Idei árfolyammélypontja közelébe gyengült szerdára virradóra az euróval szemben a forint a nemzetközi devizapiacon.

Árfolyam Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem fuvarozó, aki Macedónián keresztül vállalt fuvarozást. A probléma ott kezdődik, hogy az MNB honlapján nem található meg a macedón dénár árfolyama. A választott bankja sem forgalmaz ilyen valutát. Az lenne a kérdésem, mi alapján tudom a számlákat rögzíteni? A NAV-hoz az MNB van jelentve. Válaszát köszönöm.

Beszerzés harmadik országból Kérdés

Ügyfelünk Kínából szerzi be a termeléshez szükséges alapanyagot. A termékbeszerzést terhelő vámot és importáfát vámletétszámláról történő átvezetéssel egyenlíti ki. Az import fuvarparitását tekintve általában vagy FOB vagy CIF. Ezekkel a számlákkal kapcsolatban több kérdés is felmerült, mivel a számla kiállítását követően adott esetben több hónapon keresztül is úton van az áru. – A számlát milyen árfolyamon kell könyvelni (ha például a számla kelte 02.10., a berakodás (BL) dátuma 03. 01. és a vámkezelés dátuma 04.12.)? – Mint harmadik országos importbeszerzést, ezt a számlát melyik áfabevallási időszakban kell helyesen jelenteni (számla kelte, BL dátum, vagy a vámhatározat kelte) a 65-ös bevallásban? Illetve előfordul-e, hogy az import beszerzés és az importáfa eltérő bevallási időszakban kerül a jelentésbe? Az importáfa visszaigénylése – mivel vámletétről teljesül a kifizetés – ezért mindig az átvezetés dátumával azonosan kerül könyvelésre, illetve kerül visszaigénylésre. Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Oroszország, áfabevallás

Bunna Erika

adótanácsadó

Alanyi mentes szolgáltatás nyújtása

Bunna Erika

adótanácsadó

Közműtársulás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close