22 találat a(z) árfolyam-különbözet cimkére

Árfolyamkockázat miatti árfolyam-különbözet érvényesítése a számlában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás devizaárfolyam-változás miatt kompenzációt kíván alkalmazni, mivel az árlistában szerepló árait a forint gyengülése miatt már nem tudja használni, csak veszteséggel (az értékesítéshez kapcsolódó alapanyag-beszerzés közösségen belüli országból történik). A kimenő számlákban a termékértékesítés a listán szereplő áron jelenik meg, s alkalmaz egy árfolyam-különbözetet, amit szintén a számlában tüntet fel, ahol egy 325 Ft/euro átlaghoz mérten számolja ki a szállítást megelőző naphoz mért árfolyam-különbözetet. Ez szerepel az áfa alapjában is. Ügyfeleinek tájékoztató küldött a fentiek alkalmazásáról. Kérdés: helyesen jár-e el a számla kiállatásakor a leírtak alapján? Tisztelettel: irodavezető

Cash flow – devizás pénzeszközök átértékelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az új besorolás szerinti cash flow-val kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy bekerült a 27. pontba a devizás pénzeszközök átértékelése. Ha jól értelmezem a leírást, akkor itt a pénzeszközök év végi átértékeléséből származó, nem realizált árfolyam-különbözetet kell kimutatni, és az V-ös pontban keletkező összegnek kell egyeznie a mérlegben lévő pénzeszközváltozással. A kérdésem az lenne, hogy ha ide beleteszem a fent említett árfolyam-különbözetet, azt a működési cash flow melyik sorában kell ellentétes előjellel korrigálni? A 10. forgóeszközök (vevőkövetelés és pénzeszköz nélkül) változása sor jó választás lenne? Egyáltalán jól értelmezem a törvényt? :) Köszönöm.

Átvezetés ugyanabban a devizában – árfolyamkülönbözet Kérdés

Ügyfél egyik EUR számlájáról másik EUR számlájára vezet át egy adott, ugyanakkora összeget, átlagárfolyamot és MNB-t használ. Keletkezik-e árfolyamkülönbözet az ügyleten?

Befektetési jegy Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az egyik ügyfelem euróért vásárolt 12137 darab befektetési jegyet. A vásárláskori árfolyam 318,54 forint/euró volt. Átértékelésnél, mérlegfordulónapon az euróárfolyam 310,14 forintra csökkent. A 12137 darab befektetési jegy piaci ára december 31-én darabonként 1,0766 euró, vagyis összesen 13066,31 euró volt. Egyelőre a forgatási célú értékpapírok között szerepelnek a jegyek, de lehet, hogy átminősítjük hosszú lejáratúvá. A kérdésem az lenne, hogy év végi átértékelésnél árfolyam-különbözetet kell-e számolnom és könyvelnem, mert valahol azt olvastam, hogy értékvesztést kell elszámolni és könyvelni? Akkor nem árfolyam-különbözetet?! A másik kérdésem, hogy a piaci értékre kamatot kell számolnom elhatárolással? Illetve, ha átminősítem hosszú lejáratúvá az értékpapírt, akkor árfolyamot kellene a piaci árra számolnom kamat helyett? Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszukat! Üdvözlettel: Jáni-Budea Magdolna

Egyéni vállalkozó – előleg termékbeszerzésre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó közösségi temékbeszerzésre előleget kell fizessen, és bizonyos érékhatár alá nem eshet a fizetett összeg az ügyletek során. Partnere erről bizonylatot nem állít ki. Havi áfás, az előlegfizetést követő hóban érkezik az áru a számlával, az előleg-beszámításról bizonylatot szintén nem kap. Hogyan kell helyesen kezelni az ügyletet naplófőkönyvi könyvelés esetén, az árfolyam-különbözetet hogyan számoljuk el, illetve a folyamatosan fennálló előleget, valamint a kiegyenlítetlen számlákat hogyan kezeljük helyesen? Köszönettel.

Devizás árbevétel időbeli elhatárolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 391-en, 2015. 12. 31-i árfolyamon elhatároltunk devizás árbevételt, melyet 2016-ban számláztunk ki más árfolyamon. Nyilván 2016. 01. 01-én a 391. Nyitó összegét a 931-el szemben rendezzük. (2016-ban: T 931 - K 391.) Kérdésem az, hogy a 2016-ban kiszámlázott devizás árbevétel és a 391-en szereplő elhatárolt összeg közötti árfolyam-különbözetet 2016-ban hogyan kell könyvelni? Várom válaszukat, köszönöm.

Romániai osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-nk tulajdoni részesedéssel rendelkezik egy román cégben. 2015 júniusában a román cég által közölt osztalék összege román lejben történik (taggyűlési határozat alapján). A jóváírása bankszámlánkon euróban történt júniusban. Hogyan könyveljem az osztalék előírását, jóváírását, illetve az árfolyam-különbözetet?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Alkalmi munkavállalás több cégnél

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szabadság kiadása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs