20 találat a(z) árfolyam-különbözet cimkére

Devizás számla könyvelése Kérdés

Devizában beszerzett tárgyi eszköz: így kell meghatározni a bekerülési értéket Cikk

A forintban beszerzett eszközök esetében alapvetően nem jelent gondot meghatározni az eszköz bekerülési értékét. Ha azonban az eszköz beszerzése nem forintban történik – ide értve a belföldi beszerzést is, ha azt devizában számlázzák – kérdés, hogy milyen árfolyamon kell elszámolni az értékét.

Árfolyam-különbözetek Kérdés

Beruházásra adott előleg devizában Kérdés

Kataalany külföldön lakó magyarnak számláz Kérdés

Külföldi számla kiegyenlítése Kérdés

Pénzügyileg nem realizált árfolyam-különbözet Kérdés

Társaságiadó-alap módosítása a külföldi pénzértékre szóló részesedés kivezetése alapján Cikk

A cikk sorra veszi a befektetett eszközök között kimutatott, külföldi pénzértékre szóló részesedés kivezetésének különböző eseteihez (értékesítés, nem pénzbeli hozzájárulásként történő szolgáltatás, átalakulás, egyesülés, szétválás, kedvezményezett részesedéscsere) kapcsolódóan a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerint alkalmazandó adóalap-módosító tételeket. Kitér arra is, hogy mi az eljárás, ha a gazdasági események során bejelentett részesedés kivezetése történik.

Katás – devizás számla árfolyam-különbözete Kérdés

Tárgyi eszköz bekerülési értékét módosítja az árfolyam-különbözet? Kérdés

Beolvadás, cserearány-változás, árfolyamkülönbözet Kérdés

Tisztelt Szakértő! "R" Kft. tulajdonos 50%-ban "V" Zrt.-ben. "V" Zrt. beolvadt "N" Zrt.-be. Az átalakulás kapcsán a cserearányok változtak, így az eredeti 50% helyett a beolvadást követően a "R" Kft. részesedése 12,5% lett. Az "R" Kft.-ben elszámolandó részesedés árfolyam-különbözetének megállapításánál figyelembe kell venni a cserearányokat? Az átalakuló társaság végleges vagyonmérlege szerinti saját tőke értékékénél arányosan 50%, vagy 12,5%-kal kell számolnunk az árfolyam-különbözetet?

Árfolyam-különbözet a mikrogazdálkodói beszámolóban Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Mikrogazdálkodói beszámolót készítünk. Mind HUF, mind € számlával rendelkezünk. Amikor a HUF-€ számla között átvezetünk, akkor a banki árfolyamon számolunk el. Devizás kötelezettségeinket, illetve követeléseinket a nyilvántartáskori értéken számoljuk el, a keletkezett árfolyamkülönbözetet pedig a 876, illetve a 976-tal szemben. Kérdésem, hogy az átvezetések közötti árfolyamkülönbözetet miként kell elszámolnom. Például € 35 000 összeg a banki árfolyamon T/386 ,és K384 11 172 350, míg az MNB árfolyamon 10 948 700, a keletkezett 223 650 Ft árfolyamkülönbözetet miként kell nyilvántartani? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Bödör Éva

Devizás könyvvezetés: bankszámlák közötti átvezetés Kérdés

Egy kft. euróban vezeti könyveit. Van EUR és HUF bankszámlája is. Egy másik vállalkozástól kapott kölcsönt forintban a HUF számlára, amelyet átvezetett az EUR számlára. Választott árfolyam az MNB, könyv szerinti érték meghatározása az átlagár módszerrel történik. Milyen árfolyammal kell könyvelni az átvezetést? Jól gondolom-e, hogy a kapott kölcsönt a választott árfolyamon kell könyvelni (azaz az MNB reciprokával). Az átvezetés során a csökkenést (HUF devizaszámla) átlagárfolyamon kell kivezetni. Az EUR számlán pedig lekönyveljük a számlán jóváírt euró összeget. Az átvezetés miatt keletkezett különbözetet árfolyam-különbözetként kell könyvelni.

Árfolyamkockázat miatti árfolyam-különbözet érvényesítése a számlában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás devizaárfolyam-változás miatt kompenzációt kíván alkalmazni, mivel az árlistában szerepló árait a forint gyengülése miatt már nem tudja használni, csak veszteséggel (az értékesítéshez kapcsolódó alapanyag-beszerzés közösségen belüli országból történik). A kimenő számlákban a termékértékesítés a listán szereplő áron jelenik meg, s alkalmaz egy árfolyam-különbözetet, amit szintén a számlában tüntet fel, ahol egy 325 Ft/euro átlaghoz mérten számolja ki a szállítást megelőző naphoz mért árfolyam-különbözetet. Ez szerepel az áfa alapjában is. Ügyfeleinek tájékoztató küldött a fentiek alkalmazásáról. Kérdés: helyesen jár-e el a számla kiállatásakor a leírtak alapján? Tisztelettel: irodavezető

Cash flow – devizás pénzeszközök átértékelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az új besorolás szerinti cash flow-val kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy bekerült a 27. pontba a devizás pénzeszközök átértékelése. Ha jól értelmezem a leírást, akkor itt a pénzeszközök év végi átértékeléséből származó, nem realizált árfolyam-különbözetet kell kimutatni, és az V-ös pontban keletkező összegnek kell egyeznie a mérlegben lévő pénzeszközváltozással. A kérdésem az lenne, hogy ha ide beleteszem a fent említett árfolyam-különbözetet, azt a működési cash flow melyik sorában kell ellentétes előjellel korrigálni? A 10. forgóeszközök (vevőkövetelés és pénzeszköz nélkül) változása sor jó választás lenne? Egyáltalán jól értelmezem a törvényt? :) Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős állampolgár

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs