389 találat a(z) áfamentes cimkére

Alanyi adómentes áfafizetési kötelezettsége Kérdés

Alanyi adómentes egyesület 72 hónappal ezelőtt idegen ingatlanon beruházást hajtott végre. A beruházás értékét az egyesület aktiválta, és amortizációt számolt el évente. Az ingatlan tulajdonosa értékesíteni kívánja az ingatlant. Az értékesítés kapcsán az egyesületnek kifizeti a beruházás értékét. A kérdés az, hogy az egyesület milyen számlát állítson ki a beruházás értékesítése kapcsán? Ingatlanról nem adhat számlát, mert nincs a tulajdonában ingatlannyilvántartásba bejegyzett ingatlan. Idegen ingatlanon végzett beruházás kapcsán, tárgyi eszköz értékesítés áfa felszámításával szóba jöhet-e – ha nincs a birtokában olyan eszköz amit el tudna adni? Vagy az a helyes, ha a szolgáltatásnyújtás kategóriában kerül a számla kiállításra (felújítási szolgáltatás megállapodás szerinti értéke), ebből adódóan erre az ügyletre alanyi áfamentesként áfa nélkül kell számláznia?

Műalkotás értékesítése áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy alapítvány, aki műalkotások hagyatékkezelésével és értékesítésével foglalkozik. Az alapító okiratban szerepel többek között: "Az alapítvány további célja a gyűjtemény művészeti értékének folyamatos gyarapítása, a gyűjtemény bővítésével vagy a gyűjteményből való körültekintően megválasztott értékesítéssel az alapítvány működtetése érdekében." Kérdéseim az alábbiak: 1. Amennyiben az alapítvány értékesíti a műveket, áfás vagy áfamentes számlát kell-e kiállítania (használt cikknek minősülnek-e a műalkotások)? 2. Alkalmazható-e a különbözeti áfa a számlázás során? 3. Alkalmazható-e a különbözeti áfa olyan művekre, amelyek előtte például kiállításon voltak vagy galériákban voltak megtekinthetők (akár Magyarországon, akár külföldön)? 4. Az áfás értékesítéssel jelentős piaci hátrányok érik az alapítványt, melynek elsődleges célja nem lehet az értékesítés. Van-e bármilyen egyéb lehetőség az áfamentes értékesítésre? Válaszát nagyon köszönöm!

Magán nyelvoktatás áfakérdése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyelvi magánoktatás besorolású (tevékenységkód.: 855903) tevékenységet is folytató áfaalany egyéni vállalkozó esetében az otthonában folytatott nyelvoktatás áfás vagy áfamentes szolgáltatásnak minősül 2020. január 1-jétől?

Nyelvi képzés áfamentessége Kérdés

Tisztelt Adózóna! Január 1-jétől – ahogy az Önök cikkében (https://adozona.hu/2020_as_adovaltozasok/Oktatas_szakkepzes_valtoztak_az_afamentesse_DD7E7J) is megjelent – változott az áfatörvény 85. § (2) bekezdés megfogalmazása. A c) pontban külön említi a törvény a nyelvi képzést, de ez egy szakmakód és nem külön teáor. Kérdésem, hogy mit jelent a nyelvi képzés adómentessége? Kell-e hozzá bejelentés vagy engedély, amit Önök, illetve az áfatörvény is ír? Egy nyelviskola esetében, amely képesítést ad, vannak engedélyezett képzései külön választható-e a nyelvi képzés és a felnőttoktatási tevékenység keretében végzett oktatás és képzés? Mit értünk nyelvi képzés alatt? Kérjük szíves válaszukat! köszönettel Béta-Conto Kft.

Áfamentes körbe lépés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2020. 01. 01-jétől átlépett áfamentes körbe. Abban a kérdésben kérem a megerősítését, hogy a decemberi teljesítésű számlákat, aminek a feldolgozása januárban történt meg, milyen módon számlázom. A számla tartalmában mindig fel van tüntetve az aktuális időszak. A számla teljesítése ebben az esetben december és még áfás, de akkor abban a hónapban két bevételt számolok el: a december elején kiállított (novemberi anyag feldolgozása) és a mostani anyag. Esetleg ez már így áfamentes számla lesz, annak ellenére, hogy a tartalomban meg van jelölve, hogy "december"? Nagyon szépen köszönöm előre is válaszát: Ladoniczki Zoltánné

Oktatás, szakképzés: változtak az áfamentességi szabályok Cikk

Január 1-jétől a szakképzési rendszer módosításával összhangban változnak az áfatörvény oktatásra vonatkozó adómentességi előírásai.

Nyelvi oktatás áfa megítélése Kérdés

Tisztelt szakértő! 2019.12.19-én a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény hatálybalépésével összefüggő módosításokról szóló 2019. évi CXII. törvény a hatályon kívül helyező rendelkezések 58. §-a módosította az áfatörvény 85. §-a 2. bekezdését. E bekezdés c) pontja alapján mentes az adó alól "c) a nyelvi képzés és az államilag, illetve nemzetközileg elismert nyelvvizsga-bizonyítvány kiadásának alapjául szolgáló vizsga.....". A módosítás a nyelvi képzés szavak beemelése a törvénybe. Kérdésem mi minősül nyelvi képzésnek? Ki végezhet nyelvi képzést? Ez alapján áfamentes szolgáltatásnak minősül minden nyelvtanfolyam, nyelvoktatás?

Egyéni vállalkozó ingatlanbérbeadása Kérdés

Az áfaalany, aki az áfát az általános szabályok alapján állapítja meg, annak az üzlet bérbeadása áfás tevékenység-e? Vagy áfa nélküli, mivel az ingatlan-bérbeadás mentes az adó alól? Köszönöm válaszukat.

Láncértékesítés Kérdés

Cégünk elad Romániába terméket. A fuvart a román partner fizeti. Másik román cég részére történik a szállítás. Számlázhatunk-e adómentesen?

Új feltételek az EU-n belüli termékértékesítés adómentességéhez Cikk

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a közösségen belüli termékértékesítés adómentességének feltételeiről.

Ingatlanértékesítés áfája Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Van egy cég, mely 6810 TEAOR-ral és fő tevékenységgel rendelkezik (saját tulajdonú ingatlan adásvétele). A cég magánszemélytől vásárolt egy régi családi házat, melyet felújítanak, majd eladnának szintén magánszemélynek. A cég áfakörös. Tudtommal két évnél régebbi ingatlan értékesítése mentes az adó alól, nem is lehet így visszaigényelni az áfát. A 6810-es TEAOR-ral érvényesíthető a mentesség? Ebben a helyzetben hogyan alakul az ingatlanértékesítés áfája?

Személygépjármű EU-ból Kérdés

Kedves Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy ha egy magyar autókereskedő, aki általános szabályok szerint adózik áfa szempontjából, tehát nem különbözeti áfás, beszerez egy német kereskedésből egy személygépjárművet és a beszerzés számláján szerepel a különbözeti áfa szöveg, és áfa nem szerepel rajta, akkor ha Magyarországon értékesíti az autót, akkor áfásan vagy áfamentesen kell ezt megtennie? Előre is köszönöm szépen válaszukat! Üdvözlettel: Bencsik Balázs

Üzlethelyiség értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2007-ben vásárolt egy üzlethelyiséget, aminek az áfáját levonásba helyezte annak idején. Most szeretné értékesíteni az ingatlant, de kilépne az áfakörből, és alanyi mentesként értékesítené 2020-ban. Kérdésem arra vonatkozik, hogy megteheti-e azt, hogy áfamentesen számlázza ki az ingatlant? Van-e utólagos áfakorrekciós kötelezettsége az áfakörből való kilépéskor, vagy a régi szabály szerint a 120 hónapos figyelési időszak vonatkozott rá? Sok helyen olvastam, hogy az alanyi mentes nem járhat el alanyi mentesként tárgyi eszköz értékesítése esetén, ez vonatkozik erre az ügyletre is? Köszönöm válaszát!

Kulturális szolgáltatás Kérdés

A kft. főtevékenysége művészeti tevékenység. Magyarország Müncheni Főkonzulátusán beszélgetős müsor keretében bemutatja egy operaénekesnő karrierjének főbb állomásait, ez a tevékenység adómentesen számlázható-e? A Konzulátus a Szolgáltatási szerződésben azt írja, hogy a külföldi előadói tevékenység mentes az áfa alól.

Áttérés katára és alanyi áfamentességre. Kérdés

Nyugdíjas, kiegészítő státuszú egyéni vállalkozó vagyok. 2020. január 1-jétől szeretnék alanyi áfamentes körbe, és bejelentkezni katára. Ezzel kapcsolatban milyen teendőim vannak, milyen határidőkkel ?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkáltatói felmondás év végén

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Román állampolgár járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs