388 találat a(z) áfamentes cimkére

Alanyi mentes ev külföldi számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes katás egyéni vállalkozó egy angliai cégnek (kft.) szeretne weboldal készítéséről számlát kiállítani. Az angliai cégnek csak angol adószáma van, és nem áfaalany. Sem a magyar egyéni vállalkozó, sem az angol cég nem rendelkezik EU-s adószámmal. Ebben az esetben hogyan állíthat ki számlát az egyéni vállalkozó? Áfamentesen vagy áfásan? Szükséges EU-adószámot kérni a feleknek? Tisztelettel: TSGY

Vevőkör értékesítése alanyi mentesnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ebben a témában 2015-ben találtam választ, melyben Kelemen László és Pölöskei Pálné ad választ vevőkör értékesítésre. https://adozona.hu/kerdesek/2015_5_27_Vevokor_ertekesitesvasarlas_eke Ügyfelem kata hatálya alá tartozó betéti társaság, alanyi áfamentes. Vevőkörét adná át üzleti megfontolásból, ellenérték fejében. Jól értelmezem együttes válaszukat? Áfa szempontjából az eladónál szolgáltatásnyújtás, mely áfamentes ebben az esetben. Mivel bevételi nyilvántartást vezet, a beérkezés időpontjában lesz katabevétel. A befogadónál pedig vagyoni értékű jog. Nekem kicsit ellentmondásos a helyzet. Döntenem kell a számla tartalmával kapcsolatban, várom segítő válaszukat. Köszönettel: Mlinár Jánosné

Export láncügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Iránymutatásukat kérjük az alábbi export láncügylet áfavonzata ügyében. „A” termékértékesítést végző magyar cég „B”, harmadik országbeli, EU-s adószámmal nem rendelkező svájci céggel áll szerződéses viszonyban, mely szerződés alapján „A” cég végzi a termék fuvarozását „C” francia vállalkozás telephelyére. Kérdés, hogy „A” magyar cég áfamentes vagy áfás számlát állít-e ki „B” svájci cég részére, amely nem rendelkezik EU-s adószámmal? Előre is köszönve a választ!

Áfa nyílt végű lízingelt gépkocsinál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyílt végű pénzügyi lízingelt autó használata során a magánhasználat arányában levontuk a felszámított áfát a havi lízingdíjak esetében. A futamidő lejárta előtt a vállalkozás úgy döntött, hogy nem kívánja tovább ezt az autót használni. A lízingbeadó maradványértéken leszámlázza az autót. A lízingbevevő cég pedig értékesíti azt. Kérdésem arra irányul, hogy az értékesítés ezen esetben áfaköteles vagy áfamentes értékesítés lesz-e? Köszönettel: Tóth Zsuzsa

Közösségi szolgáltatásbeszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk igénybe vett szolgáltatást egy román, nem áfakörös cégtől. A szolgáltatást közösségi adószám nélkül számlázták ki áfamentesen, arra hivatkozva hogy ők otthon sem fizetnek áfát, nem kell nekik közösségi adószám. Kérdésem az lenne, hogyan kell szerepeltetni ezt az esetet az áfabevallásban és a közösségi összesítő nyilatkozaton? Mivel a teljesítés helye itt volt Magyarországon, ezért ugyanúgy 27 százalékos közösségi szolgáltatásigénybevétel, mint egy áfafizetésre kötelezett cégtől? A A60-as nyomtatványon pedig adószám helyett 0-ás vagy 1-es kóddal lejelenteni? Válaszát előre is köszönöm.

Bérleti díj áfamentessége Kérdés

Tisztelt Cím! Egy adózó ingatlan adásvételében áfa hatálya alá bejelentkezett. Ez esetben a bérleti díj maradhat mentes tevékenység? Amennyiben az adózó azért lett áfás, mert átlépte az értékhatárt, nincs lehetősége év végén újra áfamentes körbe tartozni? Válaszukat előre is köszönöm!

Üzletág-értékesítés szabályai az áfában Cikk

Olvasónk az áfamentes üzletág-átruházás szabályairól kérdezte az Adózónát. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Üzletág értékesítése Kérdés

Értelmezhető, illetve alkalmazható-e az áfamentes üzletág-értékesítés az alábbi esetben: egyéni vállalkozó, akinek fő tevékenysége szolárium szolgáltatás, értékesítené ezen tevékenségét, a tulajdonában lévő gépekkel együtt (ingatlantulajdona nincs), a tevékenységei között szereplő egyéb szolgáltatásokat továbbra is végezné.

Különbözet szerinti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk áfakörbe tartozik. 2015-ben vásároltunk egy használt targoncát magánszemélytől, áfamentesen. 2018-ban értékesítésre kerül egy vállalkozónak. Ebben az esetben a különbözet szerinti adózást kell alkalmazni? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Családi gazdaság áfaalanyisága Kérdés

A családi gazdaság 3 tagból áll (édesanya és két felnőtt gyermeke). A családi gazdaság vezetője az édesanya. Az egyik felnőtt gyerek kft.-ügyvezető. A családi gazdaságnak egy adószámmal kell-e rendelkezni? Lehet-e a családi gazdaság áfa adónemben - az alanyi összeghatár eléréséig- áfamentes? Kötelező-e bankszámlát nyitni? A családi gazdaság előtt meglévő adószámokat meg kell-e szüntetni?

Áfamentesség választása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy jelenleg pénzforgalmi áfa elszámolású cég jövőre szeretne áfamentességet választani. Kérdésem: Azoknak a bevételi számláknak az áfáját, melyeket ezidáig nem fizettek ki, mikor kell leróni? Akkor, amikor majd megkapja a cég az összeget, vagy amikor áttér az alanyi mentességre? Kérdésem még: abban az esetben, ha idén meghaladja az árbevétel az alanyi mentességi értékhatárt (ami jelenleg 8 millió forint), abban az esetben is válaszhat jövőre alanyi mentességet, vagy ez ki van zárva? Illetve, ha jövőre felemelik 12 millió forintra az alanyi mentességi értékhatárt, de ezt nem lépi át idén a cég, akkor választhatja jövőre az alanyi értékmentességi értékhatárt az új szabályok hatálybalépése miatt? Illetve még egy kérdés: ha egy jelenleg áfás cégnek továbbvihető áfája van év végén, és jövőre alanyi mentes szeretne lenni, amihez a feltételek adottak, akkor a továbbvihető áfának mi lesz a sorsa? Vissza lehet, illetve kell igényleni a NAV-tól?

Kell-e áfát fizetni? Kérdés

T. Adózóna! Elfogadható-e a következőkben vázolt felállás egy magyar kft. esetében: a kft. weboldalon toboroz EU-s tagállamokból fogorvosi ellátást igénylő magánszemélyeket, a kezelést Magyarországon végzik el. Az utaztatás megszervezését egy utazási iroda bonyolítja le, amit a külföldi magánszemély megfizet, a magyar kft. nem áll az utazási irodával szerződéses kapcsolatban. A magyar kft.-nek van orvosszakmai kompetens vezetője, magát a kezelést egy alvállalkozó klinika végzi, aki az elvégzett kezelést kiszámlázza (áfamentesen ) a magyar kft.-nek. A magyar kft. adja a végső számlát a külföldi magánszemélynek, ami tartalmazza a kezelés díját + a magyar kft. szervezési díját. Úgy gondoljuk, hogy az EU-s magánszemélynek áfamentesen számláz a magyar kft., mivel a főtevékenység az egy egészségügyi, áfamentes szolgáltatás, és a hozzá kapcsolódó szervezői díj osztja sorsát a főtevékenységgel. Várjuk szíves véleményüket! Üdv.: Fix Kft.

Telekértékesítés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. magánszemélytől vásárolt építési telket, majd azt magánszemély részére továbbértékesíti. Ebben az esetben az értékesítésről áfamentes számlát állíthat ki? Köszönöm.

Nőhet az áfamentességi értékhatár, csökkenhet az áfakulcs? Cikk

Az uniós tagállamok pénzügyminiszterei kedden döntöttek arról, hogy támogatják a magyar kormány azon kérését, amely a kisvállalkozásoknak jelentős adócsökkentést és egyszerűsítést biztosíthat – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán az MTI-nek nyilatkozva. A döntés értelmében akár már jövőre négymillió forinttal 12 millió forintra emelkedhet az általános forgalmi adót (áfa) érintő mentesség felső összeghatára a legkisebb vállalkozásoknál – tette hozzá.

Számlázás Svájcba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem szénát és lucernát szállítana Svájcba is. Az EU-ba számlázással nincs gond, a partner adószámát könnyen le lehet ellenőrizni a VIES rendszerben. Amikor harmadik országba számlázunk, az adószámot elkérjük, vagy egy igazolást arról, hogy a partner adóalany. Ezzel igazoljuk, hogy mi megtettünk mindent annak érdekében, hogy adóalanynak számlázunk, ezért nem számítunk fel áfát. Egy svájci partnernek számláznánk, aki azt írta kérdésünkre, hogy nincs adószáma, mert országukban egy meghatározott bevételi értékhatárig nem kötelezettek az adószám kiváltására. Ilyen típusú vállalkozói azonosító számát kaptam az ügyféltől: UID CHE-111.111.111 Kérdésem, hogy ez elegendő-e ahhoz, hogy áfamentesen számlázhasson neki az ügyfelem? Köszönettel, üdvözlettel: Gubányi Anett

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft. és őstermeői tevékenység

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kattás ev. mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Adószámos magánszemély

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs