96 találat a(z) áfamentes számla cimkére

Szolgáltatás igénybevétele külföldi cégtől Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdésben kérem szíves állásfoglalásukat. Üügyfelem szerszámtervezési és fémmegmunkálási szolgáltatást rendelt meg egy ausztriai partnerétől. Az elvégzett munkáról áfát nem tartalmazó számlát állított ki a partner, mert ugyan a munka megkezdésekor megigényelte a magyar adószámot, de azt csak 4 hónap múlva képezték meg számára. A munkát Magyarországon végezte el, de bejelentett telephellyel nem rendelkezett, mivel adószám hiányában ezt nem tudta intézni. Kérdésem: most, a magyar adószám birtokában kell-e, lehet-e helyesbíteni a kiállított számlákat magyar áfamértéket tartalmazó számlára arra az időszakra, amikor még nem volt magyar adószáma? Tisztelettel.

OKJ-s oktatás áfamentes számlázás Kérdés

Tisztelt áfaszakértő! Egyik cégem felnőttképzési engedéllyel rendelkezik, OKJ-s oktatással foglalkozik, s mint ilyen, áfamentesen számlázza ki az OKJ-s képzést. Az OKJ-s képzésben résztvevő oktatók áfamentes számlát állítanak ki a cég részére. Ha nem alanyi mentes az oktató, akkor kiállíthat-e áfamentes számlát a cég részére, ha nem rendelkezik felnőttképzési engedéllyel? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Géczi Sándorné

Ingatlanforgalmazó áfa-visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlanforgalmazó kft.-ként nem választottuk az értékesítést áfásan. Vásároltunk egy használt lakást egy kft.-től, fordított áfás számlát kaptunk. A felújításnál keletkezett levonható áfát jól gondolom, hogy nem lehet levonásba helyezni? Értékesítésnél mentes számlát állítok ki? Mit befolyásol, hogy fordított áfával vettem? Köszönöm.

Áfás vagy nem áfás logisztikai szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi cég külföldi, EU-s országbeli partnere részére logisztikai szolgáltatást végez Magyarországon. A számlát, mivel a partner székhelye külföldön van (közösségi adóalany), áfamentesen állítja ki. Helyesen teszi? Másik kérdésem, hogy ha a logisztikai tevékenység bérraktározást is magában foglal, a számlát áfamentesen kell kiállítani, vagy meg kell osztani a logisztikai rész (áfamentes) és a bérraktározás (áfás) tevékenységek szerint? Tisztelettel: Lászlók Éva

Áfamentes számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozó autómentésről számlát állított ki egy szerb vállalkozásnak. Azt hitte, hogy uniós a partner. Ilyenkor mi a teendő? A partner külföldön van, és nem elérhető, maximum postai úton. Stornó számlát állítson ki áfásan, és küldje el? Köszönettel.

Dropshipping: amerikai megbízó, magyar bizományos Kérdés

Tisztelt Szakértő Létre szeretnék hozni egy webshopot. Saját tervezésű polókat árulnék dropship módon (bizományosi ügylet) magánszemélyek részére. Én magam csak a designokat tervezném és az értékesítést végezném. Az “üres” pólók beszerzését, design-ok pólóra való nyomtatását és a pólók kiszállítását egy amerikai cég intézné, Amerikából. A számlát a vevőnek én állítanám ki a kft.-m nevében, az amerikai cég pedig kiszámlázná nekem a költségeit. Nem EU-s vásárlóknak számlázhatok áfamentesen? Mivel az értékesítés során a pólók nem érintenék Magyarország területét, az ilyen ügylet a magyar áfatörvény területi hatályán kívülinek számítana. Viszont az áfatörvény szerint nem EU-s országba a termékértékesítés akkor áfamentes, ha a vámhatóság igazolja a termék EU-ból való kilépését. Hogyan tudnám bizonyítani a NAV-nak, hogy nem végzek exportot, hogy a pólók nem az EU-ból származnak, és nem vagyok áfacsaló? EU-s vásárló esetén 27 százalékos áfával kellene számláznom? Ha igen, akkor szerencsétlen kétszer fizetne adót, mert ki kellene fizetnie a termék EU-ba való beléptetése során megállapított áfát is! Lehetséges volna valamilyen módon áfamentesen számlázni EU-s magánszemélyeknek is? Úgy tudom, termékértékesítés esetében, ha a terméket kiszállítják, akkor a teljesítés helye a küldemény feladásának a helye – esetemben az az USA. A számlakibocsátás pedig a teljesítési hely államának vonatkozó szabályai alapján történik. Ez hogyan érintene engem, mint magyar adóalanyt? Válaszait előre is köszönöm!

Termékbeszerelés másik termékbe – közösségi értékesítés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdésben kérem segítségüket: Magyar cég rozsdamentes berendezést állít elő egy német (közösségi adószámmal rendelkező) vállalkozás megrendelésére. A német cég azt kéri, hogy a berendezést ne Németországba, hanem egy másik magyar vállalkozáshoz fuvarozzuk el, ahol ezt a másik magyar cég beburkolja, és beszereli egy nagyobb termékbe. A berendezés (így egy másik termékbe beszerelve) várhatóan néhány hét múlva fogja elhagyni Magyarország területét. Kérdésünk: lehetőség van-e (esetleg akár a későbbi CMR csatolásával) a közösségen belüli adómentes számlázásra, vagy áfás számlát kell kiállítani a német partner felé? Mielőbbi válaszukat köszönjük!

Magánszemélytől vásárolt személygépkocsi értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Szeretném megkérdezni, hogy ha egy kft. értékesíti azt a személygépkocsiját (cégautóját), melyet magánszemélytől adásvételi szerződéssel vásárolt, akkor az értékesítéskor helyes-e, ha áfamentes számlát állít ki?

Továbbszámlázott közjegyzői díj áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégem közjegyzői díjat fizetett ki, amit megállapodás alapján továbbszámláz egy pénzügyi lízing cégnek. Én úgy érzem, hogy neki ezt áfával növelten kell továbbszámlázni, míg a pénzügyi cég arra hivatkozva, hogy ez a gyakorlat, áfamentesen kéri a számlát. Ebben szeretném véleményüket kérni. Köszönettel. Egri Andrea

Közösségi különleges adózói körbe tartozó adóalany által nyújtott szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes, közösségi adószámmal rendelkező ügyfelem részére egy brit illetőségű adóalany tanácsadási szolgáltatást nyújtott. Áfamentes számlát állított ki, közösségi adószámmal nem rendelkezik. Arra hivatkozik, hogy a brit törvények szerint 82 ezer GBP/év bevételig kisadózónak minősül, nem kell adószámot igényelnie, és ez az EU-s bevételekre is vonatkozik. Azt szeretném megtudni, hogy ügyfelemnek ebben az esetben be kell-e vallania és fizetnie a külföldről történő szolgáltatás-igénybevétel kapcsán a 27 százalékos áfát? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Rakományrögzítő EU-n kívüli értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szállítmányozó cég kamionon lévő rakomány rögzítésére szolgáló végzárót helyez fel egy magyar partner fuvarozó kamionjára, amelyet harmadik országbeli szállítmányozási szolgáltatást igénybe vevő partner részére leszámláz. A végzáró a célállomásig történő fuvarozásig van a kamionon, egyszer használatos termék. A szállítmányozó cég megvizsgálja a fuvarozók kamionján, hogy megfelelően történt-e az áru rögzítése. Ha úgy ítélik meg, hogy nem megfelelő a rögzítés, akkor helyezik fel a végzárót. Ennek az értékét áthárítják a harmadik országbeli szállítmányozási szolgáltatást igénybevevő partner részére. Ezeket a rögzítőket nem tüntetik fel sem a CMR-en, sem pedig a vámokmányon, amellyel kiléptetik a rakomány áruit harmadik országba. Áfa szempontból milyen értékesítésnek minősül a végzárók értékesítése, ha nem szerepelnek a vámokmányokon? Számlázható mentesen, vagy áfával növelten kell? Hogyan kezelendő áfa szempontból, ha a végzárók a vámokmányon is szerepelnek? Előre is megköszönöm a válaszát!

Áfa vagy nem áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan kell eljárni egy magyar cégnek a számla kiállítása során, milyen jogszabályhelyek alapján, és milyen áfás lesz az ügylet, ha a magyar cég a) normál áfaalany, b) alanyi adómentes, c) evaalany és ügyvédi, adótanácsadói szolgáltatást nyújt egy olyan angol cég számára, amely nem rendelkezik közösségi adószámmal, nincs VAT-regisztrációs száma, csak "sima" adószáma van. A magyar cég egy nyilatkozattal rendelkezik ettől az angol cégtől, amelyben leírták, hogy az angol cég az angol adóhatóság előírásai alapján áfamentes vállalkozás. Válaszukat előre is köszönöm: Szekeres Zsolt

Külföldön végzett szolgáltatás alvállalkozóként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó Ausztria területén egy csarnok építésénél végez vízvezeték-szerelési munkát alvállalkozóként. Az osztrák beruházó által megbízott fővállalkozó magyar illetőségű, belföldi adóalany (magyar vállalkozó). Kérdésem, hogy helyesen járunk-e el, ha a magyar vállalkozónak áfamentes számlát állítunk ki az alvállalkozói díjról, mint az áfa területi hatályán kívüli szolgáltatásról, a számla összegét pedig az áfabevallás 91. tájékoztató sorában szerepeltetjük? Előre is köszönöm válaszát. Szabó Kinga

Magyarországra bejelentkezett cég számlájának áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szlovák cégtől kaptunk számlát, amely magyar adószámmal rendelkezik. A számla egy számítástechnikai berendezésről szólt. A számlán a szlovák cég magyar adószáma szerepel, a külföldi nem. A terméket Magyarországra szállították. A számlán azonban áfa nem szerepel. Ez így helyes? Az áfabevallásban hogy kell szerepeltetnünk? Válaszát előre is köszönöm!

Szolgáltatás áfája Kérdés

Az alábbi problémával kapcsolatban szeretném a segítségüket kérni. Adott egy magyar kft., amely egy közösségi adószámmal nem rendelkező szlovák cég megbízásából konferenciákra résztvevőket toboroz. A konferenciák tényleges helyszíne Spanyolországban van (ez utólag derült ki). A magyar cég a szlováknak számláz, és a szlovák számlázza tovább a spanyoloknak. Kérdésem, hogy a magyar cég a szlovák felé áfásan vagy mentesen számláz? Vagy itt jön a képbe az áfatörvény 42. §-a? És a spanyol fél adózik? Köszönöm a segítséget.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó szünetelése

Szipszer Tamás

adószakértő

Átalányadózásra áttérő 2358-as bevallása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs