743 találat a(z) áfabevallás cimkére

Telefonszolgáltatás előlege Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság mobiltelefon-szolgáltatásra előleget fizetett január hónapban. A szolgáltató ehhez az előleghez kapcsolódóan csak februárban állítja ki a számlát. A társaság havi áfabevalló és a mobiltelefon-szolgáltatás vélelmezett használata után (20%) fizeti a közterheket, melyet a számla fizetési határidejének hónapjában állít be kötelezettségként. Kérdésem a következő lenne: – a január havi áfabevallásban milyen arányban helyezheti levonásba az adót? – melyik hónapban keletkezik a vélelmezett magánhasználat után szja- és ehofizetési kötelezettsége? Köszönettel.

Belföldi bt. értékesítése EU-s országba Kérdés

Tisztelt Szakértők! Hogyan kell bevallani az áfát (az áfasorok megjelölésével) azon (játék nettó értéke legyen estünkben 100 000 Ft) termékértékesítés esetén, melynél az eladó belföldi áfaalany bt. (általános szabályok szerint adózik) és a vevő EU-tagállamban élő magánszemély. A eset: vevő nyilatkozik, hogy a terméket hazautazáskor magával viszi. B eset: postai úton kézbesíti eladó a vevő részére a terméket a számlával együtt.

Tíz éven belül eltűnhet a könyvelési szakma? Így lehetne túlélni Cikk

Rontják az adózási, számviteli szakma presztízsét, miközben nem mérsékelik a munkaterhelést a 2018-ban hatályba lépő adószabályok és a tervezett reformok – állapítja meg a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete (MAKSZOE).

Áfabevallás 45. sor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfabevallás 45. sorával kapcsolatban lenne kérdésem. Ha a 05-07 sorok előleg címén átvett összeget is tartalmaznak, így ebben a sorban kiemelten kell feltüntetni. Cégünknél az előleg három esete is előfordul egy adott hónapban, havi áfások vagyunk. 1. Előlegszámla – ezt biztos ki kell emelni a 45. sorban 2. Előlegszámla és a végszámla, ebben az esetben számszakilag a kapott előleg már nulla, a 05-07 sorokban + - előjellel szerepel 3. Előlegszámla előző időszakban szerepel, tárgyidőszakban a végszámla, itt viszont az előleg negatív előjellel szerepel a 05-07 sorokban Kérdésem: a 2. és 3. esetben kell-e összeget szerepeltetni a 45. sorban? Köszönettel: Filip Emese

Közösségi szolgáltatás igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy közösségi szolgáltatás igénybevételéről szóló számla fizetendő és levonható áfája milyen időponttal kell, hogy bekerüljön az áfabevallásba? Köszönettel a választ.

Áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan kell könyvelnem az olyan számlákat, amelyek tárgyi, illetve alanyi mentesség miatt 0 százalékos áfásak? Az áfabevallásban ennek ellenére szerepeltetni kell, melyik sorban? Ugyanez lenne a kérdésem az olyan számláknál, amelyek ugyan áfásak, de az áfát nem lehet levonásba helyezni, például benzinköltségnél személyautónál. Köszönöm segítségüket.

2017. évi áfaönrevízió Kérdés

Egy kft. áfabevallásaival kapcsolatban kérem a tisztelt szakértő szíves segítségét. A kft. adószámát 2017.05.25-én törölték a 2015. évi mérleg késedelmes leadása miatt, amiről nem volt tudomásom. A 2017. II. negyedéves áfabevallását benyújtottam, amit a NAV nem fogadott el, hibaüzenetében tájékoztatott a 2017.05.25-2017.06.27. időszak adószámtörléséről. A kft. 2015-2016. évi áfabevallásait folyamatosan benyújtottuk, amely bevallások összegének az adófolyószámlán történő lekönyvelése és kifizetése megtörtént. 2017.06.23-án a 2015. évre vonatkozóan áfaönrevíziós bevallásokat nyújtottam be. Az önrevíziós bevallások fizetendő áfaösszegeit a kft. folyószámláján külön tételként könyveltem, a visszaigénylés összegét azonban nem. A 2017. II. negyedéves áfabevallást a NAV javította, amelyben a 2017. I-II. negyedéves visszaigénylés 329 ezer forint összegét törölte az áfatörvény 137. § (1) bekezdése alapján, és a benyújtott 2015. évi áfaönrevíziós bevallások fizetendő áfája 771 ezer forintra módosult, amit külön tételként a folyószámlán szintén könyveltem. A kft. adófolyószámláján tehát egyszer az eredeti áfabevallások, majd az áfaönrevíziós bevallások fizetendő tételei külön-külön, valamint még egyszer a javított, 771 ezer forint összegben is szerepelnek. A NAV álláspontja szerint a 2017. II. negyedéves áfaönrevíziót a 771 ezer forint fizetendő áfa összegével kellene benyújtanom, amely nem fedi a kft. áfakötelezettségét. Kérem a tisztelt szakértő szíves véleményét. A 2017. II. negyedévre megbontva is beküldtem az áfabevallásokat, amelyeket nem fogadott el a NAV. A 2017. II. negyedéves áfabevallást mindenképpen önellenőrizni kell a hibaüzenet miatt, de kérdéses a 771 ezer forint fizetendő áfaösszeg. További kérdésem, hogy a 2015. évi áfaönrevíziós bevallások bevonhatók-e a 2017. II. negyedéves önrevízióba, mivel külön bevallásként áfa-visszaigénylés keletkezik, amely az adószám miatt nem állítja helyre az áfaadónem összegét.

Termőföld eladása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az őstermelők, családi gazdálkodók, mezőgazdasági egyéni vállalkozók amennyiben a használatukban lévő termőföldet eladják esetleg elcserélik, akkor az adóalapba beszámító bevételként kell kezelni akkor, ha kizárólagosan a tevékenységhez használt tárgyi eszköz. Első kérdésem az volna, hogy mikor kizárólagosan használt tárgyi eszköz? Sok esetben azzal nem találkoznak a könyvelők amikor a földet megveszik vagy egyéb más módon (például öröklik) a fentebb említett személyek. Így adott esetben ez nem is kerül a könyvekbe. Sok esetben nagyon régen került a birtokukba még akkor, amikor őstermelés nem is létezett, ezért a bekerülési érték ritkán meghatározható dokumentum híján. Eladáskor emiatt a bevétellel szemben nincs vagy elhanyagolható a költség. Így könnyen átlépik az értékhatárokat ami miatt szja- és eho-kötelezettségük keletkezik. Lesz-e ebben változás? A másik kérdésem, hogy ebben az esetben elégséges-e az adásvételi szerződés? A vállalkozók, őstermelők is áfaalanyok, ezért számlakötelezettségük is felmerülhet, mivel egy tárgyi eszközét értékesít vagy jelen esetben elég az adásvételi szerződés, esetleg csere-szerződés? Ha még is számlát kell kiállítani, akkor a számlán úgy gondolom nem kell áfát feltüntetni, mert nem tették az ingatlanértékesítést adókötelessé. Amennyiben alanyi mentes vagy kompenzációs felár mellett alanyi mentes jogállású, akkor beleszámolódik a 8 milliós értékhatárba ennek a tárgyi eszköznek az értékesítése? Kell-e emiatt áfabevallást benyújtaniuk?

Szünetelésből megszűnő egyéni vállalkozó áfa bevallása Kérdés

Áfaalany egyéni vállalkozó 2012.12.28-tól szüneteltette vállalkozását – melyet újraindítás nélkül – 2017.12.27.én megszüntetett. Szünetelés előtt negyedéves bevalló volt, záró áfabevallása 35 ezer forint átvihető adót tartalmazott. Kérdésem: - az átvihető adó elenyészett-e, vagy levonásba helyezhető, illetve visszaigényelhető-e? - a megszűnés miatt beadandó záró áfabevallásban milyen időszakot kell feltüntetni? Köszönettel Takács Júlia

Dohánytermék szerepeltetése áfabevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kell-e az adójegyes vagy az adójegy nélküli dohányárut szerepeltetni az áfabevallásban, és ha igen, melyik sorban? Köszönöm a választ.

EU-s szolgáltatás igénybevétele uniós adószám nélküli partnertől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk weboldalának fejlesztésével, közösségi oldalainak kezelésével egy spanyol magánszemélyt bízott meg, aki Spanyolországban regisztrált adóalany magánszemély. A szolgáltatásról számlát állított ki. A személy EU-s adószámmal nem rendelkezik, cégünk, a számlát befogadó fél viszont igen. Hogyan kell eljárni a számlával kapcsolatos áfa kezelésénél? Mint általában minden más EU-s szolgáltatás igénybevételénél, a fizetendő és (a feltételek teljesülése esetén) a levonható áfát fel kell számítani? Ez esetben az áfabevallás mely soraiban kell feltüntetni ezeket a tételeket, mivel az A60-as összesítő bevallásban feltüntetni adószám hiányában nem lehet? Válaszát előre is köszönjük.

Tévesen számolt áfa Kérdés

Ügyfelem éves áfabevalló és most hozta a könyvelését. Sajnos a bevétele alapján 5%-os áfát ütött be 17% helyett, ezt a költségek alapján vettem észre. Kérdésem, hogy megtehetem-e azt, hogy az 5%-os bevétel helyett 27%-ot vallok be, függetlenül attól, hogy a pénztárblokkon 5% szerepelt.

Import használt személygépkocsi bt.-nek Kérdés

Betéti társaság közösségi adószámmal rendelkezik, áfaalany. Használt személygépkocsit szerez be Németországból. A beszerzést igazoló számlán 19 százalékos áfa került feltüntetésre, a bt. közösségi adószám nincs a számlán. (Csak a bt. neve és az ügyvezető neve került feltüntetésre, közösségi adószám nem szerepel.) Magyarországon terheli-e áfafizetési kötelezettség? Az áfabevallásban szerepeltetni kell-e a behozott gépkocsi értékét és milyen összegben?

Importáfa levonása Kérdés

Ügyfelem 2017 novemberében fagyigépet vásárolt Kinából. Ez a gép a tevékenységéhez kell majd. Sajnos a kínai fél nem erről adott számlát és kisebb összegben. A vámosok megnézték a csomagot, a vételár alapján vetettek ki 114. ezer forint áfát a cégre. Még annyit, hogy a kis összegről a számla nem a cég nevére szól, hanem a magánszemély tulajdonos nevére. A cég befizette az importáfát a vámhatározat alapján, csak nekem mint könyvelőnek kérdésem, hogy most a decemberi áfabevallásnál levonhatom-e számla hiányába az áfát? Kérdeztem a NAV-ot, ők sem tudják. Válaszukat köszönöm

Késett fordított adózású számla Kérdés

Tisztelt Adózóna! Áfaalany őstermelő (negyedéves áfabevalló) a második negyedévi áfabevallásában szerepeltetett fordított adózású vetőmagbeszerzésről számlát (a számla teljesítési ideje 2017.05.31.). Kapott két számlát nemrégiben, az egyik egy helyesbítő számla, melynek a teljesítési ideje 2017.07.30., és a korábbi számla – melynek a teljesítési ideje 2017.05.31. – helyesbítése (ez szerepel a második negyedévi bevallásban), a számla kelte 2017.10.26., a fizetési határidő pedig 2017.11.10. Ezt a helyesbítő számlát melyik áfabevallásban kell szerepeltetni? A másik számlán szintén fordított adózású vetőmag beszerzése szerepel, a teljesítés ideje 2017.07.30., a számla kelte 2017.10.26, a fizetési határidő 2017.11.10., kiegyenlítve 2017.11.03-án. Ezt a számlát melyik negyedéves bevallásban kell szerepeltetni? Köszönöm a választ!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Céltartalékképzés társasági adó vonzata

Pölöskei Pálné

adószakértő

Katás bt. után átalányadózó egyéni vállalkozó

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereség és tao

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close